Τα 13 προειδοποιητικά σημάδια στο πρόσωπο που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας – Τι συμβουλεύει ειδικός

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα 13 σημάδια στο πρόσωπό σας, το σώμα σας μπορεί να “φωνάζει” για βοήθεια και θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό. Το σώμα σας μπορεί συχνά να σας δώσει στοιχεία για την γενική σας υγεία και το πρόσωπό σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ορισμένα σημάδια που εμφανίζονται στα μάγουλά σας, γύρω από τα μάτια σας ή στα μαλλιά και τα φρύδια σας, θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά υποκείμενων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Dr. Eric Berg DC, χειροπράκτης και ειδικός στην υγιεινή διατροφή, την κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία, έχει εντοπίσει 13 σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπό σας εάν το σώμα σας αγωνίζεται. Παρόλο που ο Dr. Berg δεν δραστηριοποιείται πλέον, συνεχίζει να μοιράζεται εκπαιδευτικά και ιατρικά βίντεο στο διαδίκτυο. Το κανάλι του στο YouTube έχει πάνω 12 εκατομμύρια συνδρομητές. Είναι επίσης ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «The Healthy Keto Plan».

Ορισμένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών ή κακή διατροφή, ενώ άλλα μπορεί να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί την προσοχή ενός γιατρού.

13 σημάδια που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία σας

  • Αραίωση μαλλιών (Φαλάκρα)
  • Απώλεια των εξωτερικών φρυδιών
  • Μάτια με κόκκινα στίγματα
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια
  • Πρηξίματα κάτω από τα μάτια
  • Λιπαρό δέρμα
  • Καταρράκτες
  • Κόκκινα Μάγουλα
  • Ξεφλούδισμα, Σκληρό ή Ξηρό Δέρμα ή Δερματίτιδα
  • Ξηρά Μαλλιά
  • Μαύρα στίγματα
  • Ραγισμένες γωνίες του στόματος
  • Επιχείλιος έρπης

Φαλάκρα

Η φαλάκρα συνδέεται συνήθως με τη γήρανση, τη γενετική και τις ορμονικές αλλαγές. Ωστόσο, ο Dr. Berg αναφέρει ότι η φαλάκρα θα μπορούσε να είναι σημάδι υψηλής DHT (διυδροτεστοστερόνης), μιας ορμόνης καθοριστικής σημασίας για τη σεξουαλική ανάπτυξη σε άτομα που ορίζονται ως άνδρες κατά τη γέννηση. «Για να μειώσετε αυτό το ένζυμο, θα πρέπει να πάρετε ορισμένους αναστολείς», συμβουλεύει. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές που προτείνει περιλαμβάνουν σπόρους κολοκύθας, πράσινο τσάι και ψευδάργυρο».

Απώλεια των εξωτερικών φρυδιών

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι υποθυρεοειδισμού. «Εάν χάνετε τα φρύδια σας στο εξωτερικό μέρος, αυτό είναι πρόβλημα υποθυρεοειδούς – αργός θυρεοειδής – μπορεί να χρειαστείτε λίγο ιώδιο», προειδοποίησε. Το ιώδιο μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα τρόφιμα και είναι απαραίτητο για το σώμα να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό και διάφορες ζωτικές λειτουργίες.

Μάτια με κόκκινα στίγματα

Ο Dr. Berg λέει ότι το να ξυπνάτε με ματωμένα μάτια μπορεί απλώς να οφείλεται σε hangover. Αλλά αν είναι συχνό φαινόμενο, θα μπορούσε να είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων και αντίστασης στην ινσουλίνη. Συνιστά να αποφεύγετε το «πρόχειρο» φαγητό και το αλκοόλ. Προτείνει επίσης να τρώτε μια υγιεινή δίαιτα κετο και να εξετάσετε το ενδεχόμενο διαλείπουσας νηστείας, εάν ο γιατρός σας λέει ότι είναι κατάλληλο για εσάς να δοκιμάσετε.

Η δίαιτα κετο λειτουργεί μετατοπίζοντας το σώμα σας στη χρήση διαφορετικής πηγής καυσίμου. Αντί για ζάχαρη από υδατάνθρακες όπως δημητριακά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα, βασίζεται σε κετονοσώματα που παράγονται από το συκώτι από το αποθηκευμένο λίπος.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Ο Dr. Berg λέει: «Οι μαύροι κύκλοι θα μπορούσαν να είναι ένα πρόβλημα με τις χρωστικές ουσίες που προέρχονται από την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πολλοί διαβητικοί το έχουν αυτό, και επίσης σκουραίνουν σε χρωστικές σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως οι μασχάλες, ο λαιμός τους, και αυτό προέρχεται από υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης, η οποία επηρεάζει τη μελανίνη στο σώμα».

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Dr. Berg προτείνει να μιλήσετε με το γιατρό σας, να δοκιμάσετε μια δίαιτα κετο και πιθανώς διαλείπουσα νηστεία για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα σας.

Σακούλες κάτω από τα μάτια

Εάν έχετε πρησμένο ιστό κάτω από το μάτι ή ακόμα και πάνω από το μάτι, αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα σακχάρου στο αίμα ή κάτι συμβαίνει με τα νεφρά σας, λέει ο Dr. Berg. «Αυτό που καταστρέφει το νεφρό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου. Άρα σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, επειδή τα νεφρά είναι ένα όργανο που επηρεάζεται με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες νεφρικών προβλημάτων. Εάν το νεφρό είναι ενισχυμένο με υγρό, θα το δείτε κάτω από το μάτι».

Ο Dr. Berg συνιστά να συζητήσετε επιλογές με τον γιατρό σας, να εξετάσετε μια δίαιτα κετο και ίσως να δοκιμάσετε διαλείπουσα νηστεία για καλύτερη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Λιπαρό δέρμα

Το λιπαρό δέρμα μπορεί να υποδηλώνει αυξημένα ανδρογόνα στους άνδρες ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) στις γυναίκες. Η περίσσεια ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε υπερανδρογονισμό, επηρεάζοντας συχνά τις γυναίκες που έχουν εκχωρηθεί στη γέννηση, προκαλώντας δυνητικά υπερτρίχωση, ακμή και ακανόνιστες περιόδους. Για όσους αντιμετωπίζουν PCOS, το οποίο διαταράσσει τη λειτουργία των ωοθηκών, η αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου θα μπορούσε να είναι ευεργετική λόγω του ρόλου του στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, μια κοινή πρόκληση για τις γυναίκες με PCOS.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης, που χαρακτηρίζεται από θολά μπαλώματα στον φακό μέσα στο μάτι, μπορεί να σηματοδοτεί ανεπάρκεια βιταμινών και υψηλή ινσουλίνη, σύμφωνα με τον Dr. Berg. Προτείνει να ενισχύσετε τη διατροφή σας με βιταμίνη Α, βιταμίνη Β1 (βενφοτιαμίνη), να μειώσετε τους υδατάνθρακες και να λάβετε υπόψη τις οφθαλμικές σταγόνες NAC αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Κόκκινα μάγουλα

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι του συνδρόμου Cushing – μια κατάσταση που προκαλείται από την ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη στο σώμα σας. Μπορεί να είναι σοβαρό εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τροφές που μπορεί να βοηθήσουν είναι οι εξής:

  • σκόρδο,
  • ρίγανη,
  • θυμάρι,
  • εκχύλισμα αψιθιάς
  • φασκόμηλο
  • ξινολάχανο

Απολέπιση, τραχύ ή ξηρό δέρμα ή δερματίτιδα

Εάν αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα δέρματος, μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα σας στερείται ωμέγα-3 και έχει πάρα πολλά ωμέγα-6. Ο Dr. Berg προτείνει να αυξήσετε την ποσότητα των λιπαρών ψαριών που τρώτε και να πάρετε μουρουνέλαιο. Συμβουλεύει επίσης να αποφεύγετε το κοτόπουλο, τα τηγανητά τρόφιμα, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ξηρά μαλλιά

Τα ξηρά μαλλιά θα μπορούσαν να προκληθούν από τα χαμηλά ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην ενίσχυση των κυτταρικών μεμβρανών. Εάν δεν έχετε αρκετά, μπορεί να παρατηρήσετε ξηρό δέρμα, εύθραυστα μαλλιά και εύθραυστα νύχια που σχίζονται εύκολα. Η μη λήψη αρκετών ωμέγα-3 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα και πιτυρίδα. Η λήψη μουρουνέλαιου θα μπορούσε να βοηθήσει.

Μαύρα στίγματα

Όσο για τα μαύρα στίγματα, μπορεί να προκληθούν από το ότι το σώμα σας έχει έλλειψη αρκετής βιταμίνης D. Ο Dr. Berg λέει ότι η επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να βοηθήσει, καθώς και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και η κατανάλωση μανιταριών.

Ραγισμένες γωνίες του στόματος

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μη λήψης αρκετής βιταμίνης Β2. Ο Dr. Berg εξηγεί: «Η βιταμίνη Β2 εμποδίζει το συκώτι να υποστεί βλάβη, κάνει και πολλά άλλα πράγματα, αλλά ένα πράγμα που θα κάνει είναι ότι επηρεάζει το δέρμα. Δημιουργεί ρωγμές και αυτές οι ρωγμές ή ρωγμές μπορεί να προκαλέσουν σκασμένα χείλη και ρωγμές στο πίσω μέρος των φτερνών σας».

Ο Dr. Berg συμβουλεύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β2 και η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε αυτήν είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα με την απομάκρυνση από ραφιναρισμένο αλεύρι.

Επιχείλιος έρπης

Ο επιχείλιος έρπης προέρχεται από μια λοίμωξη από τον ιό HS1, που συχνά προσβάλλεται κατά την παιδική ηλικία μέσω στενής επαφής δέρμα με δέρμα, όπως το φιλί με κάποιον με έρπη. Μόλις μολυνθεί, ο ιός παραμένει στο δέρμα σας για μια ζωή, προκαλώντας μερικές φορές την εμφάνιση έρπης.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ