«Στα 50 μου έχασα 45 κιλά – Έτσι κατάφερα να διατηρήσω σταθερό το βάρος μου» – Γιατρός αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας της

Η Dr. Emi Hosoda καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα τους αγώνες που δίνετε για να χάσετε βάρος. Η ίδια πάλεψε με την παχυσαρκία και κατάφερε να χάσει 45 κιλά, διατηρώντας σταθερό το βάρος της, από το 2020. Ωστόσο, η διαδρομή δεν ήταν εύκολη, καθώς αρκετοί παράγοντες εμπόδιζαν την προσπάθειά της.

Σήμερα στα 54 της χρόνια, η Dr. Hosoda, ειδική εσωτερικής ιατρικής, αποκαλύπτει ότι είχε φτάσει να ζυγίζει 106 κιλά μετά τη γέννηση των παιδιών της, όταν ήταν 30 ετών. Αρχικά κατάφερε να αδυνατίσει, αλλά δεν μπόρεσε στη συνέχεια να διατηρήσει σταθερό το βάρος της. «Ήταν σχετικά εύκολο να χάσω βάρος στα 37 μου χρόνια», είπε η Dr. Hosoda. «Αλλά μετά, γύρω στο 2010, μπήκα στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης και ξεκίνησα να δουλεύω νυχτερινές βάρδιες στο νοσοκομείο. Έτσι, ξαναπήρα σχεδόν όλα τα κιλά που είχα χάσει».

Η μάχη με τις ορμόνες και τα προβλήματα υγείας που καθιστούσαν δύσκολη την απώλεια βάρους

Πολλές γυναίκες δυσκολεύονται με το υπερβολικό βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών, εξηγεί η Dr. Hosoda. Οι νεότεροι γυμναστές συχνά λένε στις γυναίκες απλά να τρώνε λιγότερο και να γυμνάζονται περισσότερο, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των γυναικών άνω των 40, 50 και 60 ετών, επισημαίνει.

Η Dr. Hosoda έχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2 και χρειάστηκε να πάρει συμπληρώματα για την αντίσταση στην ινσουλίνη προκειμένου να χάσει βάρος. Έχει επίσης την γενετική παραλλαγή FTO, η οποία προδιαθέτει την αύξηση βάρους. Εκτός από αυτά, είχε πρόβλημα με το θυρεοειδή, μία πάθηση που διαγνώστηκε δύσκολα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Dr. Hosoda νόσησε από ρευματικό πυρετό ως παιδί και πήρε αντιβιοτικά για χρόνια, με αποτέλεσμα η υγεία του εντέρου της να καταστραφεί και να χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακατασκευαστεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν βλέπει ασθενείς «που τρώνε ελάχιστα» και γυμνάζονται συνεχώς αλλά δυσκολεύονται ακόμα να χάσουν βάρος, η Dr. Hosoda προσπαθεί να ανακαλύψει κρυμμένους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.

Πρώτα η διάγνωση, μετά η μάχη

«Αυτό που ψάχνω είναι: Γιατί αυτό το άτομο δεν χάνει βάρος; Εξάλλου, όλοι θα θέλαμε να έχουμε το ιδανικό σώμα αν μπορούσαμε», λέει η Dr. Hosoda. Σήμερα διατηρεί σταθερό το βάρος της στα 61 κιλά, αφού ξεκίνησε ξανά τις προσπάθειές της για απώλεια βάρους πριν από μερικά χρόνια, καθώς ένιωθε κόπωση και δυσκολευόταν να εργαστεί: «Όταν είσαι γιατρός στη ΜΕΘ, τρέχεις στο νοσοκομείο όλη νύχτα και αν δεν είσαι σε φόρμα, μπορεί να είναι πρόβλημα».

Οι συμβουλές της Hosoda για την απώλεια βαρους

Η Hosoda μοιράστηκε μερικές από τις συμβουλές της για την απώλεια βάρους σε ένα viral βίντεο TikTok.

  • Εστιάστε στη ζάχαρη, όχι στις θερμίδες: Δεν είναι μόνο οι θερμίδες που μετράνε! Η Hosoda προτείνει μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η οποία επικεντρώνεται στην κατανάλωση τροφών που διατηρούν σταθερό το σάκχαρο του αίματος και όχι απλά στον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό σημαίνει αποφυγή τροφών όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί, οι πατάτες και η ζάχαρη.
  • Προσοχή στα επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες και πολύ φτωχά σε φυτικές ίνες, «επομένως μπορούν να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στη διατήρηση σταθερού σακχάρου στο αίμα», προειδοποιεί η Hosoda.
  • Η ζάχαρη είναι διπλό πρόβλημα: Η ζάχαρη μπορεί να διαταράξει την ορμονική ισορροπία και την υγεία του εντέρου σας, λέει η Hosoda.
  • Επιλέξτε σωστούς υδατάνθρακες: Η διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες φασολιών πλούσιων σε φυτικές ίνες, φακές, μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και ολικής αλέσεως δημητριακά, καθώς και άπαχες πρωτεΐνες, όπως ψάρια και πουλερικά χωρίς πέτσα. Επίσης, περιλαμβάνει υγιεινά λίπη που βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το διατροφικό πλάνο μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας.
  • Προσοχή στα φρούτα: Η Hosoda συμβουλεύει να προσέχετε την κατανάλωση φρούτων και να επιλέγετε μούρα επειδή έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο. «Δεν είμαι κατά των φρούτων», σημειώνει, «αλλά πιστεύω ότι μερικές φορές οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά φρούτα ή πιστεύουν ότι είναι μια ελεύθερη επιλογή. Αλλά και αυτά περιέχουν ζάχαρη».
  • Πίνετε αρκετό νερό: Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα, οπότε μπορεί να νομίζουν ότι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, αλλά θα ένιωθαν ικανοποιημένοι αν έπιναν άφθονο νερό, λέει η Hosoda.

Σημείωση: Άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσο ή χαμηλά επίπεδα νατρίου θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους σχετικά με την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλη για αυτά να πίνουν πριν αυξήσουν την πρόσληψή τους.

@doctor.emi 5 things I would ALWAYS do as a doctor who lost 100lbs and kept it off. #doctoremi #learnontiktok #weightlosstransformation #weightloss ♬ Stuck In The Middle – Tai Verdes

Πείτε αντίο στις λιγούρες για ζάχαρη με μαγνήσιο

Η διατήρηση των επιπέδων μαγνησίου σε φυσιολογικά επίπεδα βοηθάει στην αντιμετώπιση της λαχτάρας για σοκολάτα και ζάχαρη, σύμφωνα με την Emi Hosoda. Επιπλέον, το μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση του μυϊκού τόνου και της σωστής λειτουργίας της καρδιάς.

Πριν να ξεκινήσετε να λαμβάνετε μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, καλό θα ήταν να ελέγξετε τα επίπεδά σας στο αίμα. Επίσης, άτομα με προβλήματα στα νεφρά θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη του, προειδοποιεί η Hosoda.

Εάν είστε υγιείς και χρειάζεστε πράγματι ενίσχυση, τα συμπληρώματα διατροφής και οι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως οι ντομάτες, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Συμπεριλάβετε την προπόνηση δύναμης στη ρουτίνα σας

Χωρίς την οικοδόμηση μυϊκής μάζας, δεν δημιουργείτε το “εργοστάσιο” που καίει πραγματικά θερμίδες και λίπος, εξηγεί η Hosoda. Οι μύες καθορίζουν τον μεταβολισμό σας, επομένως όσο περισσότερους έχετε, τόσο πιο πιθανό είναι να διατηρηθείτε σε φόρμα.

«Συχνά, όσο μεγαλώνουμε, επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στις αερόβιες ασκήσεις και μετά αναρωτιόμαστε γιατί το σώμα μας δεν δείχνει όπως το φανταζόμασταν. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεστε μυϊκό τόνο για να έχετε πραγματικά τη σύνθεση σώματος που επιθυμείτε», σημειώνει.

Η Hosoda άλλαξε τον τρόπο σκέψης της, θεωρώντας τον εαυτό της έναν γυμνασμένο άνθρωπο που ασκείται καθημερινά. Αντί να κάνει “αερόβια μέχρι θανάτου”, δίνει μεγάλη έμφαση στην προπόνηση δύναμης μέσα στην προπόνησή της.

Ξυπνάει στις 4:00 π.μ. για να γυμναστεί τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Κάνει προθέρμανση σε στατικό ποδήλατο για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια σηκώνει βάρη για περίπου μία ώρα. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που θέλουν να κάψουν λίπος είναι καλύτερο να ασκούνται νωρίς το πρωί.

«Είμαι αρκετά μυώδης, οπότε ο στόχος μου είναι να αφαιρέσω το λίπος από τους μυς μου. Αυτό ακριβώς κάνω», λέει για τη ρουτίνα της κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ