Ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις: Ο αστυνομικός χρησιμοποιούσε… πατερίτσες ενώ περπατούσε κανονικά – Απουσίασε συνολικά 162 ημέρες

Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί, με την αυτόφωρη διαδικασία, ο αστυνομικός που συνελήφθη από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, κατηγορούμενος ότι επιχείρησε να εξαπατήσει με ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της ΕΛ.ΑΣ., με σκοπό να λάβει αναρρωτική άδεια, απέχοντας από τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

Εις βάρος του η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για τέσσερις πράξεις οι οποίες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και ειδικότερα για χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών (κατ’ εξακολούθηση), ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης (κατ’ εξακολούθηση), απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και ψευδή κατάθεση (κατ’ εξακολούθηση).

Στην ίδια υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται κι ένας ιδιώτης γιατρός που όμως δεν συνελήφθη αφού δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας. Με εντολή εισαγγελέα θα σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία εις βάρος του.

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το περιεχόμενο των ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων, με ημερομηνίες 11-07-2024 και 18-07-2024 αντίστοιχα, ο εν λόγω Υπαρχιφύλακας πάσχει από «οξεία οσφυαλγία», λόγω των συμπτωμάτων της οποίας «δεν δύναται να εργαστεί, πρέπει να παραμείνει αυστηρά κλινήρης και υπό φαρμακευτική αγωγή για 20 ημέρες».

Ο ίδιος προσκόμισε ηλεκτρονικά τις ανωτέρω 2 ιατρικές γνωματεύσεις στο ΚΙΘ, και προς τούτο παραπέμφθηκε την 15-07-2024 και την 19-07-2024 αντίστοιχα, στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, όπου:

Την 15-07-2024, ο εν λόγω Υπαρχιφύλακας δεν εμφανίστηκε ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής, επικαλούμενος πρόβλημα μετακίνησης. Προς τούτο, αρμόδιος ιατρός του Κ.Ι.Θ. μετέβη στην οικία του προκειμένου να τον εξετάσει σχετικά, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δίχως ωστόσο αυτός να ανευρεθεί εντός του σπιτιού του, γεγονός για το οποίο ήδη διατάχθηκε αρμοδίως ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του.

Την 19-07-2024, ο Υπαρχιφύλακας παρουσιάστηκε ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής υποβασταζόμενος από ζεύγος βακτηριών (πατερίτσες), «προσποιούμενος» δυσχέρεια βάδισης. Υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση για το επικαλούμενο πρόβλημα υγείας (οσφυαλγία) με αρνητικό αποτέλεσμα.

Κατόπιν των ανωτέρω και ένεκα του γεγονότος ότι ο Υπαρχιφύλακας επιθυμούσε να προσκομίσει απεικονιστική εξέταση (μαγνητική τομογραφία-MRI), η Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή κρίσης επί της κατάστασης της υγείας του για την 24-07-2024.

Ύστερα από αυτά, την 23-07-2024, τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση ο εν λόγω αστυνομικός, κατά την οποία διαπιστώθηκε να βρίσκεται επί τουλάχιστον έξι (6) συνεχείς ώρες εκτός της οικίας του, να περπατάει δίχως να παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα στη βάδιση και δίχως να φέρει ή να χρησιμοποιεί βακτηρίες (πατερίτσες).

Ομοίως, πρωινές ώρες της 24-07-2024, ενόψει εξέτασής του από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, κατά τη αναχώρησή του από την οικία του μέχρι την άφιξή του στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε και πάλι ότι περπατούσε κανονικά, δίχως να παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στη βάδιση, κρατώντας ανά χείρας τις πατερίτσες.

Κατά την είσοδό του στο κτίριο του Αστυνομικού Μεγάρου, ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις πατερίτσες και να προσποιείται ότι το αριστερό πόδι του έχει πρόβλημα υγείας, μη χρησιμοποιώντας το κατά την βάδισή του. Η εν λόγω συμπεριφορά συνεχίστηκε καθ’ όλη την παραμονή του εντός του κτιρίου του Αστυνομικού Μεγάρου μέχρι και την αποχώρησή του από αυτό, οπότε και πάλι τοποθέτησε τις πατερίτσες ανά χείρας και μετέβη πεζός στο όχημά του.

Μάλιστα, τα ως άνω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό που καταγράφηκε από στελέχη της Υπηρεσίας μας, κατόπιν σχετικής Διάταξης του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Κατά την εξέτασή του, την 24-07-2024, από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του Κ.Ι.Θ., υποβλήθηκε εκ νέου σε ιατρική εξέταση για το επικαλούμενο πρόβλημα υγείας (οσφυαλγία) με αρνητικό αποτέλεσμα. Ερωτηθείς σχετικά, επικαλέστηκε εκ νέου το περιεχόμενο της από 18-07-2024 ιατρικής γνωμάτευσης του ιδιώτη ορθοπεδικού ιατρού, αναφέροντας ότι από την ημέρα της προηγούμενης εξέτασής του (19/07), μέχρι και σήμερα δεν είχε εξέλθει καθόλου από την οικία του, στην οποία παρέμενε μόνιμα κλινήρης, ενώ η βάδισή του εντός του σπιτιού, γινόταν μόνο με την χρήση των βακτηρίων.

Η αρμόδια Επιτροπή παρέπεμψε τον αστυνομικό σε νέα εξέταση, ορίζοντας νέα ημερομηνία την Παρασκευή (26/07). Κατόπιν των ανωτέρων, κατά την αποχώρησή του από το κτίριο του Αστυνομικού Μεγάρου, ενώ περπατούσε κανονικά δίχως να παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα στη βάδιση, και κρατώντας ανά χείρας τις πατερίτσες, ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, πως ο αστυνομικός από τις 24 Μαρτίου του 2024 μέχρι και σήμερα κωλύεται των υπηρεσιακών καθηκόντων του και ένεκα διαδοχικής λήψης αδειών, ενώ κατά την τελευταία διετία έχει απουσιάσει για λόγους υγείας συνολικά 162 ημέρες. 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ