Πόδι του αθλητή: Τα συμπτώματα της εξαιρετικά μεταδοτικής πάθησης που επιδεινώνεται το καλοκαίρι

Ο Δρ Nisa Aslam, γιατρός και σύμβουλος του Skin Life Sciences Foundation, προέτρεψε τους ανθρώπους να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με τα συμπτώματα που προκαλούνται από το πόδι του αθλητή, τον μύκητα που ευδοκιμεί σε ζεστές, υγρές συνθήκες.

«Αν και πήρε το όνομά του λόγω της επικράτησής του μεταξύ αθλητών που πατούν σε βρώμικα δάπεδα αποδυτηρίων, δεν χρειάζεται να κάνετε κάποιο άθλημα για να αποκτήσετε το πόδι του αθλητή. Το πόδι του αθλητή ευδοκιμεί σε υγρά και ζεστά περιβάλλοντα, όπως ο ιδρώτας μέσα σε παπούτσια και κάλτσες», εξήγησε ο Δρ. Aslam και συνέχισε:

«Αυξάνεται και επιβιώνει καταναλώνοντας κερατίνη, έναν τύπο πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια. Το πόδι του αθλητή είναι εξαιρετικά μεταδοτικό και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος όταν έρχεται σε επαφή με αυτό. Είναι πιο συχνό σε όσους περνούν πολύ χρόνο ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους και επίσης σε εκείνους που έχουν σπασμένο δέρμα, ίσως λόγω εκζέματος ή ψωρίασης».

Πόδι του αθλητή: Συμπτώματα

Προσέξτε αυτό το καλοκαίρι, γιατί το πόδι του αθλητή μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα από συμπτώματα όπως:

  • έντονο κνησμό,
  • φουσκάλες,
  • σκασμένο ή ξεφλούδισμα του δέρματος και
  • ερυθρότητα.

Ο Δρ. Aslam εξήγησε γιατί το πόδι του αθλητή γίνεται χειρότερο το καλοκαίρι, δηλώνοντας: «Πρώτον, είναι πιο πιθανό να περπατάτε ξυπόλητοι σε κοινόχρηστους χώρους όπως αποδυτήρια, πισίνες και καταστρώματα. Δεύτερον, όσοι ιδρώνουν περισσότερο είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και, ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι ιδρώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι».

Πόδι του αθλητή: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, πολλές εκ των οποίων δεν χρειάζονται συνταγογράφηση από γιατρό.

  1. Αντιμυκητιακές κρέμες ή αλοιφές
  2. Αντιμυκητιακές σκόνες ή σπρέι
  3. Συνταγογραφούμενες θεραπείες

1. Αντιμυκητιακές κρέμες ή αλοιφές

Προϊόντα που περιέχουν κλοτριμαζόλη, μικοναζόλη, τερβιναφίνη ή τολναφτάτη. Εφαρμόστε την κρέμα στην πάσχουσα περιοχή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, συνήθως δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

2. Αντιμυκητιακές σκόνες ή σπρέι

Χρήσιμο για να διατηρείτε τα πόδια στεγνά και να μειώσετε την υγρασία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του μύκητα. Εφαρμόστε στα πόδια και στο εσωτερικό των παπουτσιών.

3. Συνταγογραφούμενες θεραπείες

Εάν οι μη συνταγογραφούμενες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ισχυρότερο τοπικό αντιμυκητιασικό.

  • Αντιμυκητιακά φάρμακα από το στόμα: Σε σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν από του στόματος φάρμακα όπως η τερβιναφίνη ή η ιτρακοναζόλη.

Οικιακές θεραπείες και πρακτικές υγιεινής

  • Διατηρήστε τα πόδια καθαρά και στεγνά: Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό και μετά στεγνώνετε καλά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα.
  • Χρησιμοποιήστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία: Φορέστε κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία από τα πόδια σας. Αλλάζετε τις κάλτσες τακτικά, ειδικά εάν τα πόδια σας ιδρώνουν.
  • Φοράτε παπούτσια που αναπνέουν: Επιλέξτε παπούτσια από υλικά που αναπνέουν, όπως δέρμα ή πλέγμα. Αποφύγετε τα στενά, κλειστά παπούτσια.
  • Φοράτε διαφορετικά παπούτσια: Μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο ημέρες στη σειρά. Δώστε τους χρόνο να στεγνώσουν.
  • Αποφύγετε να περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους: Φοράτε σαγιονάρες ή σανδάλια στα αποδυτήρια, στα δημόσια ντους και γύρω από τις πισίνες για να αποφύγετε την εξάπλωση ή τη μόλυνση του μύκητα.
  • Απολυμάνετε παπούτσια και ντους: Χρησιμοποιήστε αντιμυκητιακά σπρέι ή πούδρες μέσα στα παπούτσια. Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά το ντους ή την μπανιέρα σας.

Πότε να δείτε γιατρό

Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό όταν

  • Υπάρχει σοβαρή ή επίμονη λοίμωξη: Εάν η λοίμωξη δεν βελτιωθεί μετά από μερικές εβδομάδες θεραπείας ή εάν επιδεινωθεί, συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
  • Υπάρχει διάδοση σε άλλα μέρη του σώματος: Εάν η μόλυνση εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, όπως τα χέρια ή η βουβωνική χώρα, ζητήστε ιατρική συμβουλή.
  • Υπάρχουν επιπλοκές: Εάν εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα ή πύον, ή εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό.

Προληπτικά μέτρα

  • Καλή υγιεινή των ποδιών: Διατηρήστε τη σωστή υγιεινή των ποδιών ακόμα και μετά την υποχώρηση της λοίμωξης για να αποφύγετε την υποτροπή.
  • Τακτική περιποίηση παπουτσιών και καλτσών: Συνεχίστε να εφαρμόζετε την καλή υγιεινή σε παπούτσια και κάλτσες.
  • Πούδρα ποδιών: Χρησιμοποιείτε τακτικά αντιμυκητιακή πούδρα ποδιών για να κρατάτε τα πόδια στεγνά.

Πηγή: oloygeia.gr

Το σούπερ φρούτο που ρίχνει την πίεση – Κάνει καλό στα μάτια, το δέρμα και το έντερο

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ