Ο ρόλος της υπαλλήλου του υπουργείου Πολιτισμού στο κύκλωμα εκβιαστών – Πόσο «κόστιζε» η υπογραφή της

Ξετυλίγεται σιγά – σιγά το κουβάρι του κυκλώματος των 14 ιδιωτών και δημοσίων υπαλλήλων που εκβίαζαν καταστηματάρχες στο κέντρο της Αθήνας. Σε αργία τέθηκαν 9 υπάλληλοι του δήμου της Αθήνας, καθώς και υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο  ετήσιος «τζίρος» της εγκληματικής οργάνωσης υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε, τις 700.000 ευρώ. Οι αρχές μιλούν για μία καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση, με σαφή ιεραρχία, επιχειρησιακή δόμηση και διαρκή δράση.

Τα διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης σύμφωνα με τους αστυνομικούς, στρατολογούσαν υπαλλήλους από κομβικές Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως την Δημοτική Αστυνομία, Δήμους Υπηρεσίες Δόμησης, Διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού. Είχαν την δύναμη μάλιστα να αλλάξουν θέση σε κάποιον στην υπηρεσία του, αν δεν εξυπηρετούσε την δράση τους, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Από αυτούς λάμβαναν πληροφορίες για ελέγχους και ενημέρωναν τους καταστηματάρχες ώστε να είναι νομότυποι κατά την διεξαγωγή τους, ενώ με το αζημίωτο δεν βεβαίωναν παραβάσεις ή έδιναν ψευδή έγγραφα για την έκδοση αδειών.

Ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης δεν δίσταζε μάλιστα να δίνει εντολές για στοχευμένους ελέγχους, ακόμα και βεβαίωση συγκεκριμένων παραβάσεων, εκφοβίζοντας και εξαναγκάζοντας τους καταστηματάρχες που δεν πλήρωναν προστασία. Αν συνέχιζαν να αντιστέκονται απειλούσαν με νέους ελέγχους και νέα πρόστιμα.

Η υπάλληλος του Υπ. Πολιτισμού

Ένα από τα καλύτερα αμειβόμενα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι ήταν υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, λαμβάνοντας για κάθε υπόθεση που αναλάμβανε από 6.000 έως 10.000 ευρώ, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η συγκεκριμένη, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, εργαζόταν στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων του Υπουργείου και ήταν ο άνθρωπος κλειδί για την έκδοση αδειών βεβαίωσης οικοδομικών εργασιών σε κτίρια που αποτελούν νεότερα μνημεία, μεταγενέστερα του 1830, καθώς ήταν η εισηγήτρια στα αρμόδια συμβούλια.

Μετά από εντολή της διευθύντριας της οργάνωσης φέρεται ότι συνέτασσε ψευδείς βεβαιώσεις, ασκούσε αθέμιτη επιρροή στα συμβούλια, παρείχε πληροφορίες στην οργάνωση και έκανε τα στραβά μάτια σε παράνομες εργασίες.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής.

Ακόμη δύο υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού φέρονται να βοήθησαν στην παράνομη δράση της οργάνωσης, χωρίς όμως να είχαν διαρκή συμμετοχή σε αυτή.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ