Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι; 5 φυσικοί τρόποι για να τονώσετε την ενέργειά σας χωρίς να καταναλώσετε καφεΐνη

Αν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αντισταθείτε στον πειρασμό να πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ και δοκιμάστε ορισμένες εναλλακτικές πιο υγιεινές επιλογές. Πολλοί άνθρωποι, είτε πρόκειται για τον πρωινό καφέ είτε για ένα ρόφημα μετά το μεσημεριανό, καταφεύγουν στην καφεΐνη για να διατηρήσουν υψηλά τα επίπεδα ενέργειάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ο Rowan Connell, Chief Medical Officer στο Benenden Health, προειδοποιεί: «Ενώ δεν υπάρχει κάτι κακό στο να φτιάχνετε έναν καφέ για ένα γρήγορο boost ενέργειας, υπάρχει όριο στην ποσότητα καφεΐνης που πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα. Δεν θα πρέπει να ξεπερνάτε τα 400mg καφεΐνης ημερησίως. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με 6 στιγμιαίους καφέδες. Εάν καταναλώνετε τακτικά υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διαταραχές στον ύπνο, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο άγχος».

Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης μπορεί να είναι δύσκολη. Για να βοηθήσουν όσους αναζητούν φυσικούς τρόπους για να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί της Benenden Health μοιράζονται 5 κορυφαίες συμβουλές.

5 συμβουλές για περισσότερη ενέργεια χωρίς να καταναλώσετε καφεΐνη

  • Ελέγξτε την πρόσληψη καφεΐνης
  • Καταναλώστε τροφές που ενισχύουν την ενέργεια
  • Ασκηθείτε καθημερινά
  • Κοιμηθείτε για τουλάχιστον 7 ώρες
  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Ελέγξτε την πρόσληψη καφεΐνης

Πριν αποχωριστείτε τον καφέ σας, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πόση καφεΐνη καταναλώνετε καθημερινά. Υπάρχουν πολλοί διαδικτυακοί πόροι που αναλύουν την ποσότητα καφεΐνης στα αγαπημένα σας ροφήματα.

Ελέγξτε επίσης τις ετικέτες των περισσότερων προϊόντων για να δείτε πόσα χιλιοστόγραμμα καφεΐνης περιέχουν. Από τη σοκολάτα μέχρι τα φάρμακα, ίσως εκπλαγείτε με την ποσότητα καφεΐνης που λαμβάνετε χωρίς καν να το συνειδητοποιείτε.

Τροφές που δίνουν ενέργεια

Για να αυξήσετε την ενέργειά σας φυσικά και να μειώσετε την εξάρτησή σας από τον καφέ, δοκιμάστε να αυξήσετε την ποσότητα πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων στη διατροφή σας. Αυτές περιλαμβάνουν αμύγδαλα και βρώμη, που απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά όλη μέρα.

Μπορείτε να αυξήσετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όπως:

  • πορτοκάλια,
  • μήλα,
  • μπρόκολο και
  • φράουλες.

Αυτή η βιταμίνη που ενισχύει την ενέργεια συμβάλλει στη λειτουργία του μεταβολισμού σας, βοηθώντας στη μείωση της κόπωσης.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να αντικαταστήσετε αυτά τα τρόφιμα με ένα ενεργειακό ποτό για γρήγορη λύση, πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Επειδή είναι πλούσια σε καφεΐνη και ζάχαρη, αυτά τα ροφήματα προκαλούν αρχική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από πτώση. Αυτές οι διακυμάνσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διακεκομμένο ύπνο, εμποδίζοντας σας να νιώθετε ξεκούραστοι το πρωί.

Καθημερινή άσκηση

Ακόμα και αν δεν έχετε ενέργεια, η ροή του αίματός σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να την αυξήσετε. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και 30 λεπτά μέτριας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα αυξάνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας όλη μέρα.

Είτε ξεκινήσετε τρέξιμο κάθε μέρα είτε ακολουθήσετε μαθήματα γιόγκα, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την εξάρτησή σας από την καφεΐνη.

Κοιμηθείτε για τουλάχιστον 7 ώρες

Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο κοιμούνται κατά μέσο όρο 6 ώρες τη νύχτα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Βρετανών αποτυγχάνουν να λάβουν τη συνιστώμενη ποσότητα τουλάχιστον επτά ωρών.

Φυσικά, είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά ο καλύτερος ύπνος τη νύχτα θα σας κάνει να χρειάζεστε λιγότερο τον καφέ για να ξυπνήσετε το πρωί. Εάν δυσκολεύεστε πραγματικά να κοιμηθείτε, προσπαθήστε να βελτιώσετε την υγιεινή του ύπνου σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • την καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας πριν από τον ύπνο,
  • την αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ πριν από τον ύπνο και
  • το φαγητό νωρίτερα το βράδυ.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% περίπου από νερό, επομένως ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορσή σας. Για να αποφύγετε την αίσθηση της κούρασης, θέστε ως στόχο στην κατανάλωση τουλάχιστον 2,7 λίτρων νερού την ημέρα.

Ενώ το νερό είναι ο καλύτερος σας φίλος για ενυδάτωση, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με ροφήματα και τρόφιμα που μπορεί να σας αφυδατώνουν. Ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή ούρων, επηρεάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσής σας.

Εάν νιώθετε κουρασμένοι τις περισσότερες μέρες, θα ήταν συνετό να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ