Μάτι: «Όσα διαδραματίζονται δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για μια δίκαιη δίκη» λένε οι συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων και εγκαυματίες από την φωτιά στο Μάτι, μέσω της οποίας τονίζουν ότι υπήρξαν ορισμένα γεγονότα στη δίκη που, όπως επισημαίνουν «προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και οργή».

Σημειώνεται πως στις 16 Ιουλίου θα συνεχιστεί η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία.

Η σημερινή διαδικασία αναλώθηκε στον διορισμό συνηγόρων του κατηγορούμενου, τότε επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), Ιωάννη Φωστιέρη, στους οποίους το δικαστήριο με την ολιγοήμερη διακοπή έδωσε χρόνο για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας.

Ο κ. Φωστιέρης είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό χωρίς να έχει συνήγορο, κάτι που επιτρεπόταν εφόσον το είχε επιλέξει κατηγορούμενος για πλημμελήματα. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που επέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης στους κώδικες, σε ανάλογης μορφής αδικήματα, που τιμωρούνται με ποινές τουλάχιστον 3 ετών, το δικαστήριο υποχρεούται να διορίζει συνήγορο στον κατηγορούμενο προκειμένου να μην ανακύπτουν θέματα ακυρότητας.

Λίγο πριν διακόψει την συνεδρίαση η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο “θα υπάρχουν συνεχείς συνεδριάσεις και για τον Αύγουστο θα δούμε”.

Οι συνήγοροι και των δύο πλευρών αντέδρασαν σε πιθανές συνεδριάσεις τον Αύγουστο και ζήτησαν από το δικαστήριο να σεβαστεί τον μοναδικό μήνα που μπορούν να ξεκουραστούν.

Η ανακοίνωση

«Για τις 16 Ιουλίου 2024 διέκοψε το Α΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, το οποίο εκδικάζει το έγκλημα στους 5 οικισμούς της Αν. Αττικής στις 23/7/18. Σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας, μετά τις 16/7, θα συνεδριάζει, καθημερινά. Ενώ, οι καταθέσεις των μαρτύρων αναμένεται να ξεκινήσουν την επομένη, στις 17 Ιουλίου. Σήμερα, ορίστηκαν και οι δύο συνήγοροι για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο, Φωστιέρη, ο οποίος, χθες, προσήλθε άνευ συνηγόρου υπεράσπισης…

Ωστόσο, ως Σύλλογος θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής, που προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση, αλλά και οργή στους συγγενείς των θανόντων και στους εγκαυματίες:

Η επιφύλαξη του Δικαστηρίου, να μην οριστεί δικάσιμος ανήμερα της Μαύρης Επετείου, στις 23/7, μετά από αίτημα της δικηγόρου υποστήριξης κατηγορίας κ. Σοφίας Χαμηλοθώρη και την καθολική αποδοχή από τις δυο πτέρυγες της αίθουσας.

Η Πρόεδρος του Εφετείου έχει κληρωθεί και στην παράλληλη δίκη, η οποία αφορά τους εγκαυματίες, που δεν εντάχθηκαν στην κύρια δίκη, γεγονός που προκαλεί δυσμενείς συνειρμούς σχετικούς με την Πρόεδρο του πρωτόδικου δικαστηρίου. Η παράλληλη δίκη δεν έχει ακόμη δικαστεί ούτε στον πρώτο βαθμό και μάλιστα την ανέβαλε η ίδια η Πρόεδρος! Ευλόγως δημιουργούνται ερωτηματικά πως αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε παραγραφή.

Οι 7 ανώτατοι δικαστικοί του Ά Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση, αντελήφθησαν λίγο πριν τις 15:00, ότι ένας από τους κατηγορούμενους στερείτο δικηγόρου υπεράσπισης, όπως οφείλει, γεγονός, που αποτελεί λόγο ακυρότητας της όλης διαδικασίας, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα. Ευλόγως, προκύπτουν ερωτηματικά για κρυφές επιδιώξεις κάποιων, αλλά και για τα αντανακλαστικά της έδρας.

Τέλος, η αναπληρωματική Πρόεδρος του Δικαστηρίου δήλωσε κώλυμα και αντικαταστάθηκε στις 3 το μεσημέρι, λόγω εμπλοκής της με δικηγόρους στήριξης της κατηγορίας, αλλά και της υπεράσπισης. Αυτό, αλήθεια, δεν το αντιλήφθηκε μετά την κλήρωσή της για τη συγκεκριμένη δίκη;

Όλα τα ανωτέρω δεν αποτελούν καλούς οιωνούς για μια δίκαιη δίκη, η οποία είναι το ελάχιστο, που απαιτούμε, μετά τις αβελτηρίες και τις σκοπιμότητες τις οποίες έχουμε διακρίνει σε μέχρι τώρα δικαστικούς λειτουργούς. Αυτούς, που όφειλαν να δεχθούν την πρόταση του ανακριτή Θ. Μαρνέρη να χαρακτηριστεί, όχι πλημμέλημα, αλλά κακούργημα, το έγκλημα της 23ης Ιουλίου 2018.

Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ