Μακροζωία: «Οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών δεν προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο – Με αυτό τον τρόπο το καταφέρνουν έτσι κι αλλιώς», αποκαλύπτει ερευνητής

Συμπληρώματα διατροφής, υπερτροφές και life hacks διαφημίζονται συνεχώς σε όσους αναζητούν μια μακρά και υγιεινή ζωή, αλλά ο κορυφαίος ερευνητής μακροζωίας Dan Buettner τονίζει ότι η εστίαση μόνο σε αυτές τις γρήγορες λύσεις δεν είναι πολύ αποτελεσματική.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο “Ten Percent Happier with Dan Harris”, ο Buettner, ο οποίος έκανε διάσημες τις Blue Zones (Μπλε Ζώνες) παγκοσμίως, μίλησε για το πώς η προσπάθεια επίτευξης καλής υγείας μέσω ακραίων μέτρων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική. Στις “πέντε γωνιές του κόσμου”, οι κάτοικοι των Blue Zones ζουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια περισσότερο από τους Αμερικανούς, είπε ο Buettner. Ωστόσο, «κανένας τους δεν μετράει τα βήματά του, δεν καταναλώνει υπερτροφές ούτε τρέχει στην Κόστα Ρίκα για βλαστοκύτταρα».

Ο Dan Buettner έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο. Ο ερευνητής επινόησε τον όρο «Μπλε Ζώνες», για να αναφερθεί στα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου η διάρκεια ζωής των κατοίκων υπερβαίνει το μέσο προσδόκιμο ζωής (Οκινάουα – Ιαπωνία, Σαρδηνία – Ιταλία, Nicoya – Κόστα Ρίκα, Ικαρία – Ελλάδα και Loma Linda – Καλιφόρνια).

«Υπάρχει κάτι που κάνουν οι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών, το οποίο δεν κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι και πιθανότατα θα έπρεπε», σημείωσε ο ειδικός.

«Οι άνθρωποι στις Μπλε Ζώνες δεν προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο, ούτε επιδιώκουν προληπτικά την υγεία ή τη μακροζωία», τόνισε ο Dan Buettner.

Ο Dan Buettner για τις Μπλε Ζώνες

«Δεν προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο. Δεν επιδιώκουν ενεργά την υγεία ή τη μακροζωία, πράγμα που πιστεύω ότι είναι η πιο σημαντική αποκάλυψη που γενικά υποτιμάται», είπε ο Buettner για τους κατοίκους των Μπλε Ζωνών. «Η προσπάθεια για την βελτίωση της υγείας, είτε μέσω δίαιτας είτε μέσω προγραμμάτων άσκησης είναι εξαιρετικά επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς να προσφέρουν οποιαδήποτε ουσιαστικά αποτελέσματα».

Αντίθετα, οι κάτοικοι των Blue Zones δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων και στην ανάπτυξη της αίσθησης της κοινότητας, είπε ο ερευνητής. «Στις Blue Zones, οι άνθρωποι ζουν πολύ όχι επειδή επιδιώκουν την υγεία. Αλλά επειδή αυτή προκύπτει», είπε ο Buettner. «Ζουν σε ένα περιβάλλον όπου οι μικρές ασυνείδητες αποφάσεις τους είναι ελαφρώς καλύτερες όλη την ημέρα, ως αποτέλεσμα του περιβάλλοντός τους». Και αυτό περιλαμβάνει και τους ανθρώπους με τους οποίους περιβάλλονται.

Σημαντική η διατήρηση σχέσεων με άτομα που ασχολούνται με υγιεινές δραστηριότητες

Η διατήρηση σχέσεων με άτομα που ασχολούνται με υγιεινές δραστηριότητες, όπως το καθημερινό περπάτημα ή η υγιεινή διατροφή, είναι κάτι που συνιστά ανεπιφύλακτα ο Buettner για τη μακροζωία.

«Αν θέλουν να ζήσουν περισσότερο, να χάσουν βάρος, να γυμναστούν περισσότερο, να τρώνε καλύτερα θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση στην προσπάθεια, τον χρόνο και τα χρήματά τους διαμορφώνοντας το περιβάλλον τους και όχι αγοράζοντας ένα gadget ή πιστεύοντας ότι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για αρκετό καιρό», είπε ο Buettner για τους κατοίκους των Blue Zones.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ