Κύκλωμα εκβιαστών: Απολογούνται οι πρώτοι από τους 14 κατηγορούμενους – Έξι έλαβαν προθεσμία για αύριο

Έφτασε η ώρα της απολογίας των 14 κατηγορουμένων δημοτικών και άλλων υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, που φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα που εκβίαζε επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα.

«Εγκέφαλος» της συμμορίας, είναι μία γυναίκα με το όνομα Νάνσυ, η οποία είναι παλιά γνώριμη των αρχών, καθώς το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης.

Οι κατηγορούμενοι, που βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες για δράση δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, οδηγήθηκαν σήμερα (Τετάρτη 10/7) ενώπιον του ανακριτή. Ήδη, έξι από τους κατηγορούμενους ζήτησαν από τον δικαστικό λειτουργό νέα προθεσμία και έτσι θα βρεθούν ξανά στο ανακριτικό γραφείο αύριο το πρωί, Πέμπτη (11/7).

Η δράση του κυκλώματος αφορούσε επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες, έναντι χρημάτων, εξασφάλιζαν «ασυλία» από καταλογισμό προστίμων για παραβάσεις ή άλλες διευκολύνσεις, που πωλούσαν, έναντι υψηλής αμοιβής.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα κατ’ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, ύστερα από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων όπου έγινε καταγγελία, οι υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη δράση, που τους καταλογίζεται «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023».

Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πολυπλόκαμη δράση και να λάμβανε προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθεί. Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς, οι οποίοι συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα, που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ