Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στη Θεσσαλονίκη – Έρχονται χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί και καταιγίδες

Ήχησε το 112 στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, κεραυνοί, καταιγίδες) στην περιοχή σας από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι της 4/7/2024. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα που εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Πώς θα κινηθεί η μίνι κακοκαιρία, πότε θα επηρεαστεί η Αττική – Δείτε τους χάρτες

Μίνι κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει την χώρα μας τις επόμενες ώρες, με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες και πτώση κεραυνών. Η ατμοσφαιρική διαταραχή θα επηρεάσει τον καιρό από το μεσημέρι της Τετάρτης (3/7). Τα φαινόμενα θα πλήξουν και την Αττική το μεσημέρι και το απόγευμα της Πέμπτης (4/7).

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι και απόγευμα της Τετάρτης στα ηπειρωτικά με εξαίρεση τα δυτικά τμήματα Ηπείρου, Στερεάς και Πελοποννήσου.

Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης (4/7) βροχές και καταιγίδες αναμένονται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης), στις Σποράδες και στα Ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας. Από τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα. Εξασθένηση αναμένεται τις πρώτες βραδινές ώρες.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους Νομούς Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης) έως το πρωί και στη Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα. Στις ίδιες περιοχές και κατά τις ίδιες ώρες υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Λόγω του γεγονότος ότι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα του Αιγαίου και των νοτιοανατολικών ηπειρωτικών θα είναι σχετικά αυξημένες, αναμένουμε την κατά τόπους εκδήλωση λασποβροχών.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει και για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης (4/7) ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα της Πέμπτης 4/7:

 

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 5 έως 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και την Πέμπτη 4/7 δεν θα ξεπεράσει τους 30 έως 32 °C.

Προειδοποίηση Κολυδά – «Η συχνότητα κεραυνών θα είναι υψηλή σε Αττική και Βοιωτία»

Ο Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του προειδοποιεί πως η συχνότητα κεραυνών θα είναι υψηλή σε Αττική και Βοιωτία. Το μεσημέρι αναμένεται να επικαιροποιηθεί το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ.

Η ανάρτηση του Κολυδά

Πέραν του εκτάκτου δελτίου το οποίο θα επικαιροποιηθεί το μεσημέρι, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
α) Δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα μεγάλα ύψη υετού.
β) Η συχνότητα ηλεκτρικών εκκενώσων θα είναι υψηλή κυρίως σε Αττική και Βοιωτία.
Ακολουθείτε οδηγίες προστασίας από κεραυνούς από την Πολιτική Προστασία.

 

 

Οι περιοχές που θα είναι στο επίκεντρο της 48ωρης κακοκαιρίας

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αναλυτικά η πρόγνωση ανά ημέρα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Αύριο Πέμπτη (04-07-24)

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).
β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.
γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ