Καύσωνας: Πώς να σταματήσετε την υπερβολική εφίδρωση στη ζέστη – 9 συμβουλές για να απαλλαγείτε από τον ιδρώτα στα χέρια και το πρόσωπο

Αν δυσκολεύεστε με τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και δεν μπορείτε να σταματήσετε να ιδρώνετε, υπάρχουν μερικές συμβουλές και κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον καύσωνα.

Η εφίδρωση είναι μία λειτουργία  του σώματός σας που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, αλλά που μπορεί να είναι ενοχλητική και να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα. Όταν ζεσταινόμαστε, συνήθως ιδρώνουμε πολύ. Η υγρασία εξατμίζεται και μας δροσίζει και είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ενοχλητικό.

Ιδρωμένα χέρια, πρόσωπα και μασχάλες είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ζεστές καιρικές συνθήκες, αλλά αν δεν σας αρέσουν, μην ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν μερικά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να νιώσετε καλύτερα.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την υπερβολική εφίδρωση όταν έχει ζέστη – 9 χρήσιμες συμβουλές

  • Εφαρμόστε αποσμητικό πριν από τον ύπνο
  • Φορέστε φαρδιά ρούχα και αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα
  • Διατηρήστε το περιβάλλον σας δροσερό
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας κάνουν να ιδρώνετε
  • Αλλάξτε παπούτσια
  • Αγοράστε προστατευτικά ιδρώτα
  • Πούδρες ποδιών
  • Δροσιστείτε σε βασικά σημεία του σώματός σας με κρύο νερό
  • Ιατρικές θεραπείες

Εφαρμόστε αποσμητικό πριν από τον ύπνο

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά εφαρμόστε αποσμητικό πριν τον ύπνο. Μπλοκάρει τους ιδρωτοποιούς αδένες έτσι ώστε ο ιδρώτας να μην φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος.

Τα αποσμητικά δεν σταματούν την εφίδρωση αλλά καλύπτουν τη μυρωδιά. Ορισμένα αποσμητικά περιέχουν αντιιδρωτικά.

Βεβαιωθείτε ότι οι μασχάλες σας είναι καθαρές και στεγνές και στη συνέχεια εφαρμόστε το αποσμητικό σας.

Φορέστε φαρδιά ρούχα και αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα

Όσο πιο κοντά είναι τα ρούχα στο δέρμα σας, τόσο πιο ζεστά θα αισθάνεστε, συν ότι κολλάνε πάνω σας. Επιλέξτε ένα πιο φαρδύ ντύσιμο.

Τα νάιλον και τα συνθετικά υφάσματα κρατούν τη θερμότητα, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο ζεστά. Προτιμήστε το δροσερό λινό ή το βαμβάκι. Οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις είναι επίσης καλύτερες, καθώς αντανακλούν τον ήλιο αντί να τον απορροφούν όπως οι σκουρόχρωμες αποχρώσεις.

Διατηρήστε το περιβάλλον σας δροσερό

Αυτό φαίνεται προφανές, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε. Μείνετε δροσεροί και θα ιδρώνετε λιγότερο.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να το κάνετε αυτό: τοποθετήστε ένα μπολ με πάγο μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να φέρετε δροσερό αέρα στο δωμάτιο, κρατήστε τις κουρτίνες και τα στόρια κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μην υπερθερμαίνεται το δωμάτιο και μείνετε στη σκιά.

Επίσης, καταναλώστε μικρότερα γεύματα για να διατηρηθείτε δροσεροί καθώς όταν λειτουργεί ο μεταβολισμός σας νιώθετε πιο ζεστά καθώς η μεταβολική θερμότητα είναι απαραίτητη για να διασπάσει την τροφή σας.

Επίσης, παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας κάνουν να ιδρώνετε

Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά καθώς το σώμα σας θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στη ζέστη  και θα ιδρώσετε.

Αποφύγετε τα καφεϊνούχα τρόφιμα και ποτά καθώς διεγείρουν τους αδένες και προκαλούν ιδρώτα στα πόδια, τις παλάμες και τις μασχάλες.

Επίσης, καταναλώστε μικρότερα γεύματα καθώς μειώνεται η «μεταβολική θερμότητα» επειδή υπάρχει λιγότερη πέψη.

Αλλάξτε παπούτσια

Φροντίστε να φοράτε διαφορετικά παπούτσια κάθε μέρα και να φοράτε κάλτσες, καθώς αυτές απορροφούν τον ιδρώτα. Αν μπορείτε, αλλάζετε κάλτσες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αγοράστε προστατευτικά ιδρώτα

Μπορείτε να ρωτήσετε τον φαρμακοποιό σας, αλλά υπάρχουν στην αγορά προστατευτικά ιδρώτα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Απορροφούν τον ιδρώτα και εμποδίζουν να διαρρεύσει στα ρούχα.

Πούδρες ποδιών

Αν τα πόδια σας είναι το πρόβλημα, τότε δοκιμάστε ταλκ ή πούδρες ποδιών.

Δροσιστείτε σε βασικά σημεία του σώματός σας με κρύο νερό

Βάλτε τους καρπούς σας κάτω από δροσερό νερό ή ταμπονάρετε με κρύο νερό στα σημεία ψηλάφησης  των παλμών σας για έως και 30 δευτερόλεπτα το καθένα. Αυτό μειώνει τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ιατρικές επιλογές

Υπάρχουν επίσης ιατρικές θεραπείες για την τελευταία περίπτωση. Αν ιδρώνετε υπερβολικά, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία.

Θεραπείες περιλαμβάνουν:

Συνταγογραφούμενα αποσμητικά

Υπάρχουν ισχυρά αποσμητικά που δεν μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα. Υπάρχουν επίσης κρέμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο κεφάλι και το πρόσωπό σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Χάπια

Πάλι, θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας, αλλά υπάρχουν από του στόματος φάρμακα που μπορούν να μπλοκάρουν τις νευρικές απολήξεις . Υπάρχουν παρενέργειες όπως ξηροστομία, θολή όραση και προβλήματα με την κύστη.

Χειρουργική λύση

Εκτός από τα παραπάνω, μπορεί να χρησιμοποιούν το μπότοξ και χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτές όμως είναι μόνο σε ακραίες περιπτώσεις . Οι ενέσεις, όπως το μπότοξ, διαρκούν από έξι μήνες έως ένα χρόνο και χρειάζονται επανάληψη.

Μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή αδυναμία μυών. Η χειρουργική περιλαμβάνει θεραπεία με μικροκύματα, αφαίρεση ιδρωτοποιών αδένων και χειρουργική επέμβαση στα νεύρα. Αυτή η επιλογή εξετάζεται μόνο ως έσχατη λύση σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Τι είναι η υπεριδρωσία;

Αν ιδρώνετε υπερβολικά, μπορεί να πάσχετε από υπεριδρωσία, σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) . Συνήθως επηρεάζει τις μασχάλες, τα χέρια και τις πατούσες των ποδιών. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και η αιτία είναι συνήθως άγνωστη.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ