Η κατανάλωση αυτής της τροφής κάθε μέρα βελτιώνει τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έρευνα

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός φρούτου κάθε μέρα σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο βελτιωμένος ύπνος και η καλύτερη ποιότητα διατροφής. «Γνωρίζουμε από προηγούμενη μελέτη ότι η κατανάλωση αβοκάντο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Penn State, Dr. Janhavi J. Damani, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

Το αβοκάντο ανήκει στην κατηγορία των φρούτων και σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και αυξημένη πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Το 70%, περίπου, του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ολεϊκό οξύ, που συναντάται και στο ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο, δηλαδή, σε ωφέλιμα λιπαρά για τον οργανισμό, ιδιαίτερα για την προστασία και τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Τι έδειξε έρευνα για τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο Nutrition 2024 στο Σικάγο, βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα φρούτα μπορούν «να βελτιώσουν τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και την LDL-C χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά το σωματικό βάρος», σύμφωνα με την Damani.

Για την τρέχουσα μελέτη, η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια ανάλυση της Δοκιμής Συνηθισμένης Διατροφής και του Αβοκάντο (HAT), στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν τυχαία είτε να καταναλώνουν ένα αβοκάντο την ημέρα για 6 μήνες είτε να ακολουθήσουν την τυπική τους δίαιτα, αλλά να τρώνε λιγότερο από δύο το μήνα. Στην ανάλυσή τους, η ομάδα της Damani αξιολόγησε τον αντίκτυπο της καθημερινής κατανάλωσης αβοκάντο στην καρδιακή υγεία των ανθρώπων με κοιλιακή παχυσαρκία.

Χρησιμοποιώντας το Life’s Essential 8 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας — μια κατευθυντήρια γραμμή για την καρδιαγγειακή υγεία — η ομάδα αξιολόγησε ένα δείγμα 969 ατόμων από το HAT για την ποιότητα της διατροφής, την γλυκόζη αίματος, την αρτηριακή πίεση, τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), τα λιπίδια αίματος, την σωματική δραστηριότητα και την υγεία του ύπνου, τα οποία παίζουν ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία. Διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας μειώθηκαν σε εκείνους που διατήρησαν τον τρόπο ζωής τους και απείχαν από την κατανάλωση αβοκάντο, ενώ αυτή η «τάση δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα που κατανάλωνε αβοκάντο», δήλωσε η Damani στο Healio.

Τα οφέλη του αβοκάντο στον ύπνο και την καρδιά

Αν και δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στις βαθμολογίες LE8 μεταξύ των ομάδων, τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά παρουσίασαν βελτίωση στις βαθμολογίες τους για την ποιότητα του ύπνου, την ποιότητα της διατροφής και τα λιπίδια αίματος, όπως η χοληστερόλη.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη συσσώρευση αποδεικτικών στοιχείων που υποδηλώνει ότι, εκτός από την ενσωμάτωση μεμονωμένων τροφίμων, υπάρχει μια τάση προσαρμογής υγιεινών διατροφικών προτύπων για την επίτευξη κλινικά σημαντικών βελτιώσεων στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου», δήλωσε η Damani.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board, θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει ώθηση σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις «σύνθετες συσχετίσεις» μεταξύ ορισμένων τροφίμων και της καρδιαγγειακής υγείας.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ