Γαϊδουράκια «ταξί» στη Ρόδο: Το δημοσίευμα της Daily Mail, η απάντηση των ονηλατών και οι αντιδράσεις – «Να παύσει αυτή η δραστηριότητα»
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα ξένου ηλεκτρονικού Τύπου, σχετικά με την κακοποίηση γαϊδουριών στην περιοχή της Λίνδου, στο νησί της Ρόδου, όπου και εμφανίζονται να λειτουργούν σαν «ταξί», αλλά και να κουβαλούν – κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και σε δύσβατες περιοχές – από ξύλα μέχρι και… ψυγείο.
Του Αργύρη Ηλιάδη
Σε λίγα μόλις 24ωρα, χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο, βλέποντας και τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κακομεταχείριση των ζώων, επέσπευσαν να καταδικάσουν τόσο τους ιθύνοντες αλλά και τους επισκέπτες που με τη συμμετοχή τους ενισχύουν αυτή την «απάνθρωπη» δραστηριότητα.
Heavily abused donkey waiting for ‘customers’ in Lindos #Rhodes #Greece 😡 https://t.co/gCrNxXpU90
— Keep Talking Greece (@keeptalkingGR) May 19, 2024
Συγκεκριμένα, στο επίμαχο ρεπορτάζ της Daily Mail με τίτλο, «η σοκαριστική κατάσταση των ελληνικών γαϊδουριών “ταξί”: Απελπισμένη έκκληση να σταματήσουν οι σκληρές βόλτες σε θέρετρα διακοπών καθώς εικόνες δείχνουν ζώα να μεταφέρουν παχύσαρκους τουρίστες και να μεταφέρουν δύο άτομα ταυτόχρονα σε απότομη πλαγιά στη Ρόδο», γίνεται λόγος για μια «σκοτεινή πραγματικότητα».
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, «στην Ελλάδα, τα γαϊδουράκια έχουν χρησιμοποιηθεί ιστορικά ως μέθοδος μεταφοράς αγαθών, καθώς και ως κύριο μέσο προσωπικής μεταφοράς στους στενούς και απότομους δρόμους των νησιών.
Κάθε χρόνο, εκατομμύρια τουρίστες συρρέουν στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις ηλιόλουστες παραλίες και τα αρχαία μνημεία της. Με την άνθηση της τουριστικής βιομηχανίας, τα γαϊδουράκια έχουν γίνει δημοφιλής ατραξιόν, που συχνά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν ανθρώπους και βαριές αποσκευές.
Τα θρυλικά ελληνικά ταξί με γαϊδούρια παρουσιάζονται συχνά σε ταξιδιωτικά φυλλάδια και καρτ ποστάλ ως ειδυλλιακά, αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πραγματικότητα στη δραστηριότητα που επιλέγουν αρκετοί τουρίστες».
Τι λένε οι ονηλάτες για το δημοσίευμα της Daily Mail
Το enikos.gr, όπως και όφειλε, ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Ονηλατών Λίνδου, Κολιάη Φίλιππο, ο οποίος έκανε λόγο για ανακρίβειες, συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, καθώς και για «φωτογραφίες που σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν τραβηχτεί στην Λίνδο».
«Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι παλιές, ενώ κάποιες δεν έχουν τραβηχτεί στα μέρη μας. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία που αποτυπώνει γαϊδουράκι να μεταφέρει ψυγείο, τραβήχτηκε στην Ύδρα. Κανένα από τα 400 ζωάκια μας δεν υπόκειται σε τέτοια διαδικασία με το να μεταφέρει τόσο βαριά αντικείμενα. Η πραγματικότητα σήμερα είναι διαφορετική. Λειτουργούμε συγκεκριμένες ώρες και όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, σταματάμε να εξυπηρετούμε τουρίστες», σημείωσε ο κ. Κολιάης.
Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος αναγνωρίζει το λάθος με την μεταφορά υπέρβαρης τουρίστριας. «Πράγματι, σε αυτή την περίπτωση κάναμε λάθος. Αν και δεν επιτρέπεται το βάρος του επιβαίνοντα να ξεπερνά το 30% του βάρους του ζώου, το πράξαμε και γι’ αυτό επιβλήθηκε και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη προς συμμόρφωσή του. Πέραν τούτου, εμείς μεταφέρουμε ως επί το πλείστον παιδιά, αλλά και ενήλικες που να μην ξεπερνούν τα 80 κιλά. Έχουμε ζυγαριά στο σημείο και τους ζυγίζουμε». Επιπλέον, ο κ. Κολιάης ανέφερε ότι και το βίντεο που παρουσιάστηκε από την Daily Mail και δείχνει γαϊδουράκια να ανεβαίνουν φορτωμένα ανηφορική περιοχή, είναι αληθινό.
Δεν γίνονται διακρίσεις
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα, σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα γαϊδουράκια δεν εκτελούν δρομολόγια, ενώ και οι ώρες που δραστηριοποιούνται δεν συμπίπτουν με τις ακραίες τιμές της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της μέρας. «Δουλεύουμε 8 με 13:30 και 17:30 μέχρι 19:00, όταν η ζέστη δεν έχει κορυφωθεί. Αν έρθει κάποιος νωρίτερα ή πιο αργά, δεν γίνεται καμία διάκριση, αφού για εμάς προέχει η υγεία του εκάστοτε ζώου. Σε υψηλές θερμοκρασίες επ’ ουδενί δεν πράττονται δρομολόγια. Είναι ψέματα ότι δουλεύουμε με 42 και πλέον βαθμούς Κελσίου».
Αναφορικά με την συχνότητα των δρομολογίων και τα ντοκουμέντα που εμφανίζουν γαϊδουράκια να είναι εξαντλημένα από την ζέστη και την ταλαιπωρία, ο ίδιος είπε ότι, «προσέχουμε πολύ τα ζώα και τα έχουμε σε σκιερό, φυλασσόμενο μέρος. Το κάθε ζώο κάνει το πολύ 4 δρομολόγια την ημέρα του ενός χιλιομέτρου. Δηλαδή, σε ημερήσια βάση, τα ζώα δουλεύουν από 30 ως και 40 λεπτά. Συνεργαζόμαστε με μεγάλη φιλοζωική και κτηνίατροι έρχονται συχνά, ελέγχοντας τα ζώα από την κορυφή ως και τα… νύχια».
«Θέλουμε να αλλάξουμε»
«Ο Σύλλογος μας θέλει να αλλάξει και να μην χρησιμοποιούμε έτσι τα γαϊδουράκια μας. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πάρκο, όπου ο κόσμος θα τα θαυμάζει και θα τα χαίρεται. Προς ώρας, όμως, παραπάνω από 20 οικογένειες ζούμε σχεδόν αποκλειστικά από αυτή τη δραστηριότητα, την οποία κάνουμε απολύτως νόμιμα. Να φανταστείτε το καταστατικό που έχουμε μας το ζητούν παρόμοιοι σύλλογοι τόσο από την Σαντορίνη, αλλά και την Ισπανία, όπου και εκεί υπάρχουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Εμείς ούτε τα χτυπάμε, ούτε τα κακομεταχειριζόμαστε. Να ζήσουμε προσπαθούμε», συμπλήρωσε ο κ Κολιάης.
Δικογραφία
Κάποια χρόνια πριν, σε βάρος του Συλλόγου είχε σχηματιστεί δικογραφία από τον Αστυνομικό Σταθμό Λίνδου, καθώς «χρησιμοποιούσε, κερδοσκοπικά, ζώα (γαϊδούρια) με τα οποία πραγματοποιούσε μεταφορές επισκεπτών στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου. Ειδικά, όπως διαπιστώθηκε α) τα εν λόγω ζώα δεν ήταν πιστοποιημένα και εφοδιασμένα με βιβλιάρια υγείας, βασανιζόταν και β) δεν τηρούνταν οι βασικές προϋποθέσεις σχετικά με τις συνθήκες διαμονής – σίτισής τους.
Έκτοτε, έχουν μεσολαβήσει και καταγγελίες φιλοζωικών και ακτιβιστικών ομάδων.
«Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν τα ζώα έχουν βιώσει ακραίες συνθήκες και συμπεριφορές. Αυτό έχει αλλάξει. Όλα έχουν βιβλιάριο υγείας, φέρουν chip – με τον αριθμό να είναι καταχωρημένος στην Περιφέρεια – και κάνουν όλα τα εμβόλια ανά εξάμηνο. Για το θέμα της σίτισης, δεν θα το σχολιάσω, γιατί οποιοσδήποτε κτηνίατρος θα μπορούσε να καταλάβει σε τι κατάσταση βρίσκονται τα γαϊδουράκια», τόνισε ο. Κολιάης.
«Δεν ακυρώνουμε τις προσπάθειες, αλλά δεν είναι αρκετές»
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ευζωία των ιπποειδών, τέτοιου είδους δραστηριότητες, σύμφωνα με την ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», Ρόζα Ρούσου, είναι καταδικαστέες και «πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική βούληση για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου».
«Το πρόβλημα με την εκμετάλλευση ιπποειδών είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά πολλά μέρη, όπως την Αίγινα, τις Σπέτσες και την Κηφισιά (όπου μουλάρια σέρνουν άμαξες μέσα στα καυτά τσιμέντα). Τίποτα, όμως, δεν θα αλλάξει ουσιαστικά, αν δεν θεσπιστεί νόμος που να απαγορεύει τέτοιες δραστηριότητες που βασανίζουν τα ζώα», συμπλήρωσε η κα. Ρούσου.
Όσον αφορά τον συγκεκριμένο Σύλλογο, η κα. Ρούσου ανέφερε ότι καμία προσπάθεια δεν ακυρώνεται «αλλά δεν είναι και αρκετή». «Μπορεί να έχουν γίνει βήματα που να ευνοούν τα γαϊδουράκια, αλλά αυτό που βιώνουν δεν αλλάζει. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να παύσει. Άλλες καιρικές συνθήκες επικρατούσαν το 1970 και άλλες τώρα.
Επίσης, πρέπει να υπάρχουν συνεχώς εξειδικευμένοι κτηνίατροι στο σημείο και να παρακολουθούν τα ζώα και όχι μια φορά τον χρόνο να γίνεται ένας τυπικός έλεγχος. Αφού ανάλογα τις συνθήκες μεταβάλλεται και η υγεία του ζώου».
«Βγάζουν χρήματα από τις πλάτες των ζώων»
Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, Θανάσης Χελιώτης, σε δηλώσεις του στο enikos.gr, ανέφερε ότι, «δεν ζούμε στο 1950-60 όπου η μεταφορά ατόμων ή αντικειμένων με γαϊδουράκια γινόταν αναγκαστικά. Τώρα γίνεται για να κερδοφορήσουν κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τις πλάτες των ζώων. Δηλαδή, για να βγάλουν χρήματα, όσο τα ζώα τραβάνε αυτά που τραβάνε.
Ανεξάρτητα από τις συνθήκες, τα ζώα με αυτό τον τρόπο κακοποιούνται και πολύ μάλιστα. Παλιά να φανταστείτε στην Ρόδο οι συνοδοί κρατούσαν ξύλα τα οποία είχαν στην άκρη ένα καρφί και έτσι χτυπούσαν τα ζώα για να συνεχίσουν την πορεία τους. Το αίμα έτρεχε και τα γαϊδουράκια από γκρι γινόταν κόκκινα. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει».