Φυλακές Ιωαννίνων: Σκληρός κακοποιός ο αρχηγός της οργάνωσης – Τα συνθηματικά, το «μαύρο ταμείο», οι ρόλοι των σωφρονιστικών υπαλλήλων και του αστυνομικού

Μία πληροφορία που έφτασε στις αρχές τον περασμένο Ιανουάριο, αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την εγκληματική οργάνωση που δρούσε στις φυλακές Ιωαννίνων και εισήγαγε ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και χρήματα. Η πληροφορία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για εμπλοκή ενός έγκλειστου των φυλακών, σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και ενός αστυνομικού.

Οι «αδιάφθοροι» της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος ανέλαβαν δράση, επιτυγχάνοντας την εξάρθρωση της οργάνωσης ύστερα από άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, καταγραφή της δραστηριότητας, φυσική επιτήρηση των εμπλεκομένων προσώπων αλλά και χρήση εγγράφων από το κατάστημα κράτησης. Υπενθυμίζεται ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2023, με τα μέλη της να έχουν διακριτούς ρόλους και να χρησιμοποιούν συνθηματικά ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η δράση τους. Αρχηγός της οργάνωσης, ήταν ένας Αλβανός έγκλειστος των φυλακών Ιωαννίνων με το ψευδώνυμο «Modi», ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Ιωαννίνων. Πρόκειται για έναν 58χρονο, έναν 45χρονο και μία 50χρονη. Επίσης, έχει συλληφθεί και ένας 52χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί στο Α.Τ. Ιωαννίνων. Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται, επίσης, ακόμη ένας έγκλειστος των φυλακών Ιωαννίνων, ένας 18χρονος κάτοικος Κέρκυρας και μία 23χρονη κάτοικος Ηγουμενίτσας.

Τα συνθηματικά

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τα πρόσωπα που εμπλέκονταν στην υπόθεση, εφάρμοζαν συγκεκριμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και εκφράσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να γίνουν αντιληπτοί.

Συγκεκριμένα, λάμβαναν τα εξής μέτρα:

➢ Ελαχιστοποίηση διάρκειας τηλεφωνικών συνομιλιών και χρήση διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας.
➢ Πραγματοποίηση δια ζώσης συναντήσεων.
➢ Χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων οι οποίες είναι ονομαστικοποιημένες σε στοιχεία τυχαίων αλλοδαπών («ghostphones»).

Σε ό,τι αφορά στα συνθηματικά που ακολουθούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν αναφέρονταν σε ναρκωτικές ουσίες μιλούσαν για «εκείνα», όταν μιλούσαν για κοκαΐνη έκαναν λόγο για «βαριά ντόπα», χρησιμοποιούσαν την λέξη «παρνί» για να αναφερθούν σε ηρωίνη ή κάνναβη, έλεγαν «φτιάχνω» όταν ήθελαν να πουν ότι θα προμηθεύσουν κάποιον με ναρκωτικά, μιλούσαν για «άσπρα» όταν αναφέρονταν σε χρήματα και το κέρδος τους… το βάφτιζαν «κασέρι».

Ο τρόπος δράσης και το «μαύρο ταμείο»

Οι φυλακές Ιωαννίνων συνιστούσε την βάση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς αποτελεί το σημείο στο οποίο κρατείται ο αρχηγός της, που είναι καταδικασμένος για σωρεία επαχθών κακουργημάτων (ληστεία, ανθρωποκτονία, εμπορία ναρκωτικών, κ.α.).

Υπό τον συντονισμό του «Modi», επιτυγχάνονταν η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, πράξη για την οποία συνεργάζονταν με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και με άλλα πρόσωπα, που παραμένουν άγνωστα προς το παρόν. Ένα εκ των ατόμων, το οποίο προέβαινε σε πράξεις εμπορίας ναρκωτικών ουσιών, κατ’ εντολή του αρχηγού, είναι ο 18χρονος για τον οποίο διαπιστώθηκε η συστηματική διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα. Μέρος των εσόδων που αποκόμιζε 18χρονος το παρέδιδε στον αρχηγό, μέσω του αστυνομικού και της 23χρονης.

Ο αστυνομικός και η 23χρονη ήταν επιφορτισμένοι αποκλειστικά με την παραλαβή των συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Αφού τα παραλάμβαναν, μετέβαιναν άμεσα στις φυλακές Ιωαννίνων και είτε τα παρέδιδαν απευθείας σε δια ζώσης συναντήσεις με τον αρχηγό, είτε τα παρέδιδαν στο λογιστήριο του Σωφρονιστικού Καταστήματος προκειμένου να κατατεθούν στον ατομικό λογαριασμό του.

Όταν εισάγονταν τα χρήματα στις φυλακές Ιωαννίνων, οι δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι (ο υποδιευθυντής και η υπεύθυνη του γραφείου λογιστηρίου), αναλάμβαναν να εγγράψουν τα εν λόγω χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις, ,κατά παράβαση των καθηκόντων τους, γνωρίζοντας ότι αποτελούν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας και δη εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα:
✓ είτε κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, χρησιμοποιώντας στοιχεία ταυτότητας επισκεπτών του αρχηγού, ώστε να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις ψευδείς εγγραφές,
✓ είτε κατέγραφαν ψευδώς το ύψος του κατατεθέντος ποσού, αποκρύπτοντας ένα μέρος αυτού δημιουργώντας τοιουτοτρόπως ένα «μαύρο ταμείο» υπέρ του διευθύνοντος,
✓ είτε απέφευγαν να αναγράψουν στοιχεία ταυτότητας καταθέτη, με σκοπό να μην αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης.

H δημιουργία του «μαύρου ταμείου» αφενός κάλυπτε την ανάγκη του αρχηγού να έχει στην κατοχή του ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα, ακαταχώρητα χρηματικά ποσά προς κάλυψη των παράνομων δραστηριοτήτων του εντός της φυλακής, αφετέρου κατέστη αναγκαία λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι κρατούμενοι απαγορεύεται να φέρουν χρηματικά ποσά εντός του Σ.Κ., παρά μόνο μάρκες μέχρι ποσού 40 ευρώ εβδομαδιαίως, ενώ επιτρέπεται να τηρείται ως διαθέσιμο χρηματικό ποσό για έκαστο κρατούμενο κατ’ ανώτατο όριο 900 ευρώ.

Στη συνέχεια, και αφού είχαν εγγραφεί τα χρήματα στον ατομικό λογαριασμό του αρχηγού, με την ουσιαστική συμμετοχή της 50χρονης, προέβαινε σε κατανάλωση των εν λόγω χρημάτων (αγορές διαφόρων προϊόντων προς όφελός του, πιστώσεις χρημάτων σε τρίτα πρόσωπα κ.λπ.) νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα χρήματα τα οποία αποτελούσαν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας, ενώ και ο ίδιος ο διευθύνων προέβαινε σε καταναλώσεις προϊόντων- πολυτελή διαβίωση εντός της φυλακής.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, από την 20-04-2023 μέχρι και την 03-06-2024, διαπιστώθηκε ότι οι καταγεγραμμένες καταθέσεις υπέρ του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ύψους περίπου 50.000 ευρώ, το σύνολο του οποίου νομιμοποιήθηκε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός της φυλακής, πιστώσεων σε τρίτους και αγοράς προϊόντων.

Ιδιαίτερης σημασίας για την απρόσκοπτη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν και το γεγονός ότι ο υποδιευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από τον αρχηγό, ενώ επιπρόσθετα τον ενημέρωνε άμεσα για επικείμενες έρευνες στο κελί του, τις οποίες γνώριζε ως εκ της υπαλληλικής του θέσεως και των υπηρεσιακών του καθηκόντων.

Με αυτόν τον τρόπο ο αρχηγός πετύχαινε να αποκρύπτει τόσο τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που κατείχε και χρησιμοποιούσε καθώς και άλλα απαγορευμένα αντικείμενα, ενώ είχε την δυνατότητα να συνεχίζει επ’ αόριστον τόσο την εγκληματική του δράση όσο και τον συντονισμό των μελών της οργάνωσης.

Όπως εξακριβώθηκε από το σύνολο του προανακριτικού υλικού, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προέβησαν  –τουλάχιστον- σε:
• Επτά περιπτώσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.
• 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες εκ των οποίων οι 20 περιπτώσεις μεταφοράς χρημάτων προερχόμενες από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, στις οποίες περιλαμβάνονται περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης και περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.
• Τρεις περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.

Οι οκτώ συλλήψεις έγιναν σε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (1/7) στο σύνολο των χώρων του σωφρονιστικού καταστήματος Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι στις έρευνες στα κελιά, τα γραφεία και τους κοινόχρηστους χώρους των φυλακών, όπως επίσης και σε σωματικές έρευνες των κρατουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Χρηματικό ποσό των 737,82 ευρώ.
• Εννέα κινητά τηλέφωνα, 2 κάρτες SIM, 2 μπαταρίες και 4 φορτιστές κινητού τηλεφώνου,3 ακουστικά κινητού τηλεφώνου, καθώς και 3 USB-κάρτες μνήμης
• 89 μικροποσότητες κάνναβης συνολικού βάρους 53,3 gr και 1 δισκίο υπαγόμενο στο Νόμο περί Ναρκωτικών.
• Τέσσερα αυτοσχέδια μαχαίρια (σουβλιά) και ένα αυτοσχέδιο ρόπαλο.
• Χειρόγραφες σημειώσεις, ατζέντες και σημειωματάρια, που σχετίζονται με την υπό έρευνα υπόθεση.

Ταυτόχρονα, πρωινές ώρες της 01-07-2024 ενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και οχήματα και σωματικές έρευνες στα λοιπά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Το συνολικό χρηματικό ποσό των 5.470 ευρώ.
• Ένας μεταλλικός τρίφτης με υπολείμματα κάνναβης, μία Ζυγαριά ακριβείας και 25 δισκία υπαγόμενα στο Νόμο περί Ναρκωτικών.
• Εννέα κινητά τηλέφωνα.
• Δύο συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης (TAZER).
• Τέσσερις σουγιάδες-μαχαίρια.
• Δύο χειροβομβίδες κρότου λάμψης-δακρυγόνου, δύο γεμιστήρες, ένα εξάρτημα σκόπευσης και τριακόσια δύο (302) φυσίγγια πυροβόλου όπλου.
• Ένα ρολόι χειρός μάρκας Omega, ως αθέμιτο ωφέλημα (προϊόν δωροληψίας)

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις προανακριτικές απολογίες τους η πλειοψηφία των κατηγορουμένων αποδέχθηκαν τις αποδιδόμενες σε αυτούς κατηγορίες.

Σημειώνεται ότι τα κατασχεθέντα κινητά τηλέφωνα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση, ενώ τα κατασχεθέντα χρηματικά ποσά θα αποσταλούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων και οι ναρκωτικές ουσίες σε αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή εξέταση.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ