Ενόργανη γυμναστική: Παραιτήθηκε ο ομοσπονδιακός προπονητής έπειτα από την καταγγελία αθλήτριας για απόπειρα βιασμού

Τη παραίτηση του υπέβαλε ο ομοσπονδιακός προπονητής, ο οποίος προσφάτως μηνύθηκε από αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής για απόπειρα βιασμού, όταν η ίδια ήταν ακόμα ανήλικη, σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της κοπέλας, Αλέξανδρο Αδαμίδη.

Συγκεκριμένα, μετά την κοινοποίηση της μηνυτήριας αναφοράς από τον πληρεξούσιο δικηγόρο Αλέξη Αδαμίδη, προς όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής γυμναστικής ομοσπονδίας, ο καταγγελλόμενος υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του ομοσπονδιακού προπονητή. Η ποινική προκαταρκτική διαδικασία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Realnews, ένα συνεχές μαρτύριο βίωνε η 26χρονη σήμερα κοπέλα, η οποία, στη μήνυσή της, περιγράφει βίαια περιστατικά, από τον εν λόγω ομοσπονδιακό προπονητή και καθηγητή σε σχολείο. Στο παρελθόν, δε, όπως λέει ο δικηγόρος της 26χρονης Αλέξανδρος Αδαμίδης, τον είχαν καταγγείλει τουλάχιστον άλλες τέσσερις κοπέλες για παρόμοια περιστατικά, με τις καταγγελίες να μπαίνουν στο αρχείο λόγω παραγραφής.

Η κακοποίησή της, όπως αναφέρει, ήταν αρχικώς κυρίως λεκτική και σωματική. «Το 2012, σε ηλικία 14 ετών, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στο πόδι μου, με αποτέλεσμα να χάσω τους αγώνες εκείνης της χρονιάς. Εξαιτίας αυτού ξεκίνησαν η πολύ άσχημη συμπεριφορά, οι προσβολές, οι βρισιές και η σωματική κακοποίηση. Έλεγα ότι πονάω απίστευτα, όμως κανείς δεν με πίστευε, με έβαζε να κάνω κανονικά προπόνηση κυριολεκτικά κουτσή. Με έβαζε σε κουβά με πάγο και κρύο νερό ώστε να μην καταλαβαίνω το πόδι μου. Με αποκορύφωμα μια ημέρα στην προπόνηση, που έκλαιγα από τον πόνο, βρήκα το θάρρος να πω στον προπονητή μου πως δεν αντέχω άλλο, δεν μπορώ να συνεχίσω, δεν μπορώ να περπατήσω, πονάω πάρα πολύ.

Η απάντησή του εκείνη την ημέρα ήταν να με διώξει από την προπόνηση, όμως πριν πάρω τα πράγματά μου να φύγω με τράβηξε από το χέρι, με πήγε στα αποδυτήρια των αγοριών που έλειπαν και, όπως με κοιτούσε αγριεμένος, με έπιασε από τον λαιμό, με σήκωσε και με κόλλησε στον τοίχο, ενώ ταυτόχρονα με έβριζε. Λίγα λεπτά μετά έφυγα από το γυμναστήριο με κλάματα και ενημέρωσα τους γονείς μου για το περιστατικό. Ο πατέρας μου του έκανε μήνυση, την οποία όμως απέσυρε, καθώς μπήκαν στη μέση ο τότε πρόεδρος, ο τότε γραμματέας και ο ομοσπονδιακός προπονητής», σημειώνει στη μήνυσή της η 26χρονη αθλήτρια.

Περιγράφοντας ένα δεύτερο περιστατικό, αναφέρει «τον Μάιο του 2015, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στο έδαφος. Ο … όχι μόνο δεν με βοήθησε όταν ήμουν πεσμένη κάτω και ούρλιαζα από τους πόνους, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να με βρίζει και να με ξεφτιλίζει. Μπήκε ο πατέρας μου τρέχοντας από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να με σηκώσει από το έδαφος και με πήρε αγκαλιά για να με βγάλει από τον αγωνιστικό χώρο γιατί είχα σπάσει και τα δύο μου πόδια…».

Από μικρή

Όπως σημειώνει η αθλήτρια, ο προπονητής, από το 2016, που ενηλικιώθηκε, άρχισε πλέον εμφανώς να την παρενοχλεί και σεξουαλικά. «Μου έλεγε συνέχεια ότι δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει άλλος άνδρας στη ζωή μου πέρα από αυτόν και τώρα που ενηλικιώθηκα είναι καιρός να προχωρήσουμε τη “σχέση” μας (γιατί όταν ήμουν ακόμα ανήλικη μού έλεγε συχνά ότι όταν θα κλείσω τα 18 θα πρέπει να κάνουμε σεξ και εγώ του έλεγα όχι). Εγώ του απαντούσα “όχι, δεν θα κάνω τίποτα μαζί σας, εσείς είστε ο προπονητής μου, τίποτε άλλο”. Εκείνος επέμενε ότι, εκτός από προπονητής, είναι και ο άνδρας μου και ο γκόμενός μου και εγώ του ξαναέλεγα όχι».

Τίποτα, όμως, βάσει των όσων αναφέρει στη μήνυσή της η κοπέλα, δεν τον σταματούσε, με τη συμπεριφορά του να γίνεται όλο πιο επιθετική. «Το χειρότερο για μένα συνέβη τον Ιούνιο του 2017. Εκείνη την ημέρα, αφού είχαν φύγει όλοι από το γυμναστήριο, με πήγε δίπλα, μου έβγαλε το αθλητικό μου μπουστάκι, με ξεγύμνωσε από τη μέση και πάνω, με ξάπλωσε ανάσκελα στο κρεβάτι του μασάζ που είχε εκεί, ανέβηκε πάνω μου, άρχισε να με φιλάει στο στήθος και στον λαιμό μου, ενώ με το χέρι του έπιανε τα γεννητικά μου όργανα. Εγώ πάγωσα σαν να ήμουν νεκρή, δεν μιλούσα και κυριολεκτικά παρέλυσα. Ύστερα από λίγο με ρώτησε αν ένιωθα κάτι με αυτό που έκανε και εγώ κατάφερα να βρω τη φωνή μου και να του πω απλώς όχι, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να βάζω δύναμη στα πόδια μου για να παραμείνουν όσο πιο κλειστά γίνεται. Τότε εκείνος ξαναλέει “δεν μπορεί, κάτι θα αισθάνεσαι” και του απαντώ ξανά “όχι τίποτα”. Τότε έφυγε από πάνω μου, μου είπε να ντυθώ, φύγαμε από τα αποδυτήρια και με γύρισε στο σπίτι μου».

Ο Γολγοθάς της νεαρής αθλήτριας ενόργανης γυμναστικής δεν είχε τέλος, καθώς, όπως αναφέρει στη μήνυσή της, «τον Δεκέμβριο του 2017 ήμασταν στην Ουκρανία για προπόνηση (εγώ ήμουν εκεί περίπου έναν μήνα και μετά ήρθε ο … και το πρώτο βράδυ που ήρθε μου είπε να πάω στο δωμάτιο για να τον ενημερώσω για τις προπονήσεις. Εκείνος με έγδυσε εντελώς από πάνω και από κάτω ήμουν μόνο με το εσώρουχο και άρχισε να με χαϊδεύει και να με πιάνει παντού δήθεν για να δει αν είχα πάρει κιλά, στην πραγματικότητα με χάιδευε στο στήθος, στους γλουτούς και γύρω από το γεννητικό μου όργανο. Όταν κατάλαβε ότι δυσανασχετούσα ξεφυσώντας, σταμάτησε να με ακουμπάει και να με χαϊδεύει, μου είπε “έχεις παχύνει πολύ, χάλια έχεις γίνει, πώς είσαι έτσι; Ντύσου, σήκω και φύγε”».

Χρήματα

Πέραν των παραπάνω, αίσθηση προκαλούν όσα καταγγέλλει η αθλήτρια ότι ο προπονητής απαιτούσε και ποσοστό από τα ελάχιστα χρήματα που έπαιρνε ύστερα από κάποια διάκριση. «Στα παγκόσμια κύπελλα, όταν περνούσα τελικό, έπαιρνα κάποιο χρηματικό ποσό αναλόγως της θέσης που καταλάμβανα (200, 300, 500 ευρώ). Από αυτά τα χρήματα ο … απαιτούσε να μου παίρνει το 60%, αλλιώς απειλούσε εμένα και τους γονείς μου ότι δεν θα μου ξαναέκανε προπόνηση».

«Τον έχουν καταγγείλει άλλες τέσσερις αθλήτριες»

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της 26χρονης, Αλέξανδρο Αδαμίδη, για τις καταγγελίες έχουν λάβει γνώση όλοι οι αρμόδιοι. «Έχουν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης της μήνυσης και ο αρμόδιος υπουργός για τον αθλητισμό κύριος Βρούτσης και η αρμόδια ομοσπονδία. Αναμένουμε να πράξουν τα νόμιμα άμεσα και κυρίως να ανασταλεί η ιδιότητα του γυμναστή και προπονητή του συγκεκριμένου μέχρι την τελεσίδικη έκδοση δικαστικής απόφασης επί των καταγγελιών, με σκοπό βέβαια να απαγορευτούν κάθε ενασχόλησή του με τον αθλητισμό και η επαφή του με τα παιδιά μέχρι να τελεσιδικήσουν η ποινική και πειθαρχική διαδικασία εις βάρος του. Σημειωτέον ότι ο ίδιος έχει καταγγελθεί από τουλάχιστον άλλες τέσσερις αθλήτριες στο παρελθόν πρόσφατα, υποθέσεις οι οποίες ποινικά τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραγραφής, ενώ επί ενάμισι και πλέον έτος δεν έχει εκδοθεί απόφαση από την αρμόδια επιτροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία εξέτασε τις υποθέσεις αυτές τον Ιανουάριο του 2023.

Γεγονός το οποίο έχουμε φυσικά καταγγείλει πρόσφατα. Σημειωτέον ότι ούτε η γυμναστική ομοσπονδία αποφάνθηκε επί των καταγγελιών κατά του ίδιου, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της, παρόμοιες συμπεριφορές είναι πειθαρχικά απαράγραπτες. Παράλληλα, εξετάζεται και η ποινική ευθύνη των μελών του Δ.Σ. της ομοσπονδίας για παράλειψη παραπομπής των καταγγελιών στην αρμόδια πειθαρχική επιτροπή, δηλαδή για παράβαση του αθλητικού νόμου 2725/1999. Ο καταγγελλόμενος παραμένει ομοσπονδιακός προπονητής και γυμναστής σε σχολείο…».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ