«Είμαι ογκολόγος και αυτό είναι το μοναδικό είδος τροφής που δεν τρώω ποτέ» – Τι πρέπει να αποφεύγετε για την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με γιατρό

Δείτε πώς να τρώτε έχοντας κατά νου την πρόληψη του καρκίνου. Ενώ σίγουρα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα την υγεία του, είναι ενθαρρυντικό να σκεφτόμαστε πόσα πράγματα βρίσκονται στον έλεγχό μας. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και το Παγκόσμιο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο υπολογίζουν ότι μεταξύ 30 και 40% όλων των μορφών καρκίνου μπορούν να προληφθούν μέσω μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Εάν θέλετε να τρώτε με γνώμονα την πρόληψη του καρκίνου, οι ογκολόγοι έχουν μερικές συμβουλές συμπεριλαμβανομένης μιας τροφής που πρέπει να τρώτε σπάνια, αν όχι ποτέ.

Διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου

Ο Dr. Daniel Landau, ογκολόγος και αιματολόγος στο Mesothelioma Center at Asbestos.com, αναφέρει ότι ένα διατροφικό πρόγραμμα που είναι ωφέλιμο να ακολουθήσετε, εάν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, είναι η μεσογειακή διατροφή. «Αυτή η διατροφή δίνει έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ενώ πιθανότατα υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αυτός ο τύπος διατροφής θα ήταν ευεργετικός, ένας αξιοσημείωτος λόγος είναι ότι η ποσότητα βιταμινών και μετάλλων σε αυτή τη διατροφή ξεπερνάει αυτά που θα μπορούσε κανείς να λάβει από τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας», εξηγεί.

Ένας κύριος λόγος για τον οποίο ο Dr. Landau λέει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο είναι επειδή τα τρόφιμα που προάγει είναι αντιφλεγμονώδη. «Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή, όπως αυτή που προκαλείται από τη ζάχαρη και τα λιπαρά, προάγει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων», εξηγεί.

Ο Dr. Landau αναφέρει ότι μια υπόθεση σχετικά με το λόγο που τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, για παράδειγμα, είναι υψηλά στις ΗΠΑ και φαίνεται να εμφανίζονται σε πιο νεαρούς ασθενείς, είναι συνδυασμός μιας διατροφής που προκαλεί φλεγμονή και ενός καθιστικού τρόπου ζωής, ο οποίος δημιουργεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου.

Η Dr. Anaum Maqsood, ειδική στην Ιατρική Ογκολογία του Γαστρεντερικού και Αιματολογική Ογκολογία στο Houston Methodist, αναφέρει επίσης ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου μέσω της διατροφής. «Κανένα τρόφιμο δεν μπορεί να προλάβει τον καρκίνο. Ωστόσο, η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του.

Ενσωματώστε στη διατροφή σας:

  • πολλά λαχανικά,
  • δημητριακά ολικής αλέσεως,
  • φρούτα και φασόλια,
  • ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Αυτά τα τρόφιμα είναι ευεργετικά καθώς είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου», λέει, επισημαίνοντας ότι τα ίδια τρόφιμα αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της μεσογειακής διατροφής.

Τι τρώει σπάνια ένας ογκολόγος, έχοντας κατά νου την πρόληψη του καρκίνου

Τώρα που γνωρίζετε ποια τρόφιμα είναι σημαντικό να τρώτε τακτικά, ας επικεντρωθούμε στο επόμενο μεγάλο ερώτημα: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε; Η Dr. Maqsood αναφέρει ότι ένα τρόφιμο που αποφεύγει είναι τα κατεργασμένα κρέατα. «Αποφεύγω τα κατεργασμένα κρέατα επειδή περιέχουν νιτροσαμίνες. Οι νιτροσαμίνες θεωρούνται ισχυρό καρκινογόνο και έχουν συνδεθεί με διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πνεύμονα, του εγκεφάλου, του ήπατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστεως, του στομάχου και του ρινικού κόλπου», εξηγεί.

Η επιστημονική έρευνα δείχνει πράγματι μια σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε κατεργασμένα κρέατα και αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κατεργασμένων κρεάτων αύξησε την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κατά 6% και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, εκτός από την αύξηση του κινδύνου άλλων τύπων καρκίνου.

Ο Dr. Landau δηλώνει ότι προσπαθεί να αποφεύγει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. «Συχνά λέω ότι αν έρχεται σε σακούλα, πιθανότατα δεν είναι υγιεινό», αναφέρει. «Αυτό περιλαμβάνει τροφές, όπως τα πατατάκια και άλλα σνακ που είναι γεμάτα αλάτι και συντηρητικά. Τα περισσότερα είδη που έρχονται σε συσκευασία σακούλας περιέχουν πρόσθετα για να μην χαλάσουν. Αυτά τα συντηρητικά συχνά έχουν επίσης τοξικές ιδιότητες, μερικά από τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε λίστες τοξινών που είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα σε υψηλά επίπεδα». Η επιστημονική έρευνα το υποστηρίζει επίσης, δείχνοντας μια σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής πλούσιας σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και του συνολικού κινδύνου καρκίνου.

Εκτός από τον περιορισμό της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεργασμένων κρεάτων, η Dr. Maqsood συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες.

Αντί να εστιάσετε υπερβολικά στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, επικεντρωθείτε σε όλα τα νόστιμα φαγητά που μπορείτε να φάτε. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο αγαπημένη είναι επειδή δεν είναι περιοριστική. Υπάρχουν χιλιάδες τρόφιμα που μπορείτε να φάτε ενώ την ακολουθείτε. Γνωρίζοντας ότι το γεύμα σας θρέφει πραγματικά το σώμα σας, θα το απολαύσετε περισσότερο.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ