«Έχω καρκίνο στο πάγκρεας – Εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα, ελέγξτε το αμέσως» – Η εξομολόγηση 44χρονης μητέρας για την «μάχη» που δίνει με την ασθένεια

Η Claire Blair διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας τον Σεπτέμβριο του 2022 και τώρα προτρέπει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί για τα συμπτώματα της πάθησης. Συνεργάζεται με τον οργανισμό Pancreatic Cancer UK και είναι το πρόσωπο της εκστρατείας Double Donation Appeal του 2024.

Η 44χρονη μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια που μάχεται με τον καρκίνο του παγκρέατος προτρέπει τους άλλους να είναι σε επαγρύπνηση για συμπτώματα της θανατηφόρας νόσου. Η Claire Blair διαγνώστηκε με την ασθένεια τον Σεπτέμβριο του 2022, 6 μήνες μετά την πρώτη της επίσκεψη στον γιατρό της με συμπτώματα.

Η λανθασμένη διάγνωση και η καθυστέρηση στη λήψη των κρίσιμων αποτελεσμάτων των εξετάσεων επέτρεψαν στον καρκίνο να εξαπλωθεί από το πάγκρεας στο συκώτι της. Στη συνέχεια, είχε το οδυνηρό καθήκον να μιλήσει για τη διάγνωσή της στον 14χρονο γιο της, Thomas, και την 12χρονη κόρη της, Aimee.

Τώρα, η διοικητική συντονίστρια από το Inverkeithing στο Fife της Σκωτίας, μοιράζεται τα πρώιμα συμπτώματα της με την ελπίδα ότι άλλοι άνθρωποι μπορούν να λάβουν έγκαιρη διάγνωση.

Πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος: Η ιστορία της Claire

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. Η ιστορία της Claire αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα για το πόσο ύπουλα μπορεί να εμφανιστούν τα πρώιμα συμπτώματα αυτής της σοβαρής νόσου.

«Πήγα πρώτα στον γιατρό τον Μάρτιο του 2022, καθώς εκείνη την περίοδο είχα κάποια συμπτώματα», θυμάται η Claire. «Έχανα βάρος πολύ γρήγορα. Ακολουθούσα το πρόγραμμα διατροφής Slimming World, αλλά ακόμα και αν έτρωγα ανθυγιεινά για μια ολόκληρη εβδομάδα, συνέχιζα να χάνω πολύ βάρος κάθε εβδομάδα».

«Είχα επίσης δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά. Αυτά ξεκίνησαν τον Μάρτιο και ο γιατρός με παρέπεμψε κατευθείαν σε γαστρεντερολόγο».

Ο ειδικός αρχικά υποψιάστηκε καρκίνο του εντέρου, αλλά μόνο αφού αποκλείστηκε αυτό, έγινε αξονική τομογραφία η οποία αποκάλυψε μια ανωμαλία στο πάγκρεας. Μια μετέπειτα βιοψία επιβεβαίωσε την παρουσία όγκων στο όργανο.

Κοιτάζοντας πίσω, η Claire θυμάται ότι ο επίμονος πόνος στο στομάχι ήταν το πρώτο της σύμπτωμα και προτρέπει οποιονδήποτε άλλο βιώνει κάτι παρόμοιο να επισκεφθεί τον γιατρό του. «Ήταν σαν ένας διαπεραστικός πόνος. Ήταν συνεχώς εκεί», θυμάται.

Καρκίνος στο πάγκρεας: Δύσκολη η διάγνωση σε αρχικό στάδιο 

Ο καρκίνος του παγκρέατος πλήττει περίπου 10.500 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο. Ενώ η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για να μην εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλα ζωτικά όργανα. Δυστυχώς, προς το παρόν, δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό της νόσου.

Το πάγκρεας, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στομάχι, παράγει ένζυμα για την πέψη των τροφών καθώς και ινσουλίνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές παθήσεις, με αποτέλεσμα ο καρκίνος του παγκρέατος να διαγιγνώσκεται συχνά σε προχωρημένο στάδιο. Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι το 50% των ασθενών πεθαίνει εντός 3 μηνών από τη διάγνωση.

Για την Claire, η καθυστέρηση στα αποτελέσματα των εξετάσεων στέρησε την ευκαιρία για χειρουργική επέμβαση. «Αρχικά, μου είπαν ότι θα λάμβανα τα αποτελέσματα εντός δύο εβδομάδων, αλλά τελικά χρειάστηκαν επτά», εξηγεί. «Μέχρι τότε, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο συκώτι μου. Αρχικά, μου είχαν πει ότι θα μπορούσα να υποβληθώ σε χειρουργείο για την αφαίρεσή του από το πάγκρεας. Αλλά ήταν πολύ αργά».

Η Claire υπέμεινε μια εξοντωτική θεραπεία χημειοθεραπείας κάθε δύο εβδομάδες για τέσσερις μήνες προκειμένου να καταπολεμήσει την ασθένεια, η οποία την έκανε να νιώθει πολύ άσχημα. Αρχικά, η θεραπεία φαινόταν επιτυχημένη και μέχρι τον Μάιο του προηγούμενου έτους, οι όγκοι της είχαν εξαφανιστεί. Ωστόσο, ένας τακτικός έλεγχος τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη συνταρακτική είδηση ότι ο καρκίνος της είχε επιστρέψει.

«Είχαν κανονίσει να λάβω την ίδια χημειοθεραπεία που είχα κάνει και πριν, αλλά αντέδρασα πολύ άσχημα και κατέληξα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για μερικές ημέρες», αφηγείται η Claire. «Σ’ αυτή τη φάση, βασίζεται σε χάπια χημειοθεραπείας για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του όγκου, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι για πολύ».

Η Claire μοιράζεται την ιστορία της για τον καρκίνο του παγκρέατος και καλεί σε δράση

Η Claire, που διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος, μοιράζεται την ιστορία της για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και συνεργάζεται με τον οργανισμό Pancreatic Cancer UK ως πρέσβειρα της φετινής εκστρατείας διπλασιασμού των δωρεών (Double Donation Appeal) του 2024. Η Claire εμφανίζεται σε ένα νέο βίντεο στο YouTube του οργανισμού, μαζί με γνωστές προσωπικότητες όπως την ηθοποιό Alison Steadman από τη σειρά Gavin & Stacey, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την πάθηση.

«Είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους και ταυτόχρονα από τους πιο υποχρηματοδοτούμενους, γι’ αυτό προσπαθούμε να του δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση», δηλώνει η Claire. «Αν μπορώ να βοηθήσω έστω και ένα άτομο να πάει στον γιατρό και να διαγνωστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς (αξίζει). Είναι πραγματικά τιμή μου που μου ζητήθηκε να συμμετάσχω στην εκστρατεία Double Donation Appeal. Εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα, πηγαίνετε αμέσως για εξέταση».

Εκτός από τις προσπάθειές της για ευαισθητοποίηση, η Claire αξιοποιεί στο έπακρο τον χρόνο της με τα παιδιά της, δημιουργώντας μόνιμες αναμνήσεις γεμάτες αγάπη. «Η κόρη μου είναι υπέροχη. Είναι σαν εμένα και τα βγάζει πέρα», μοιράζεται η Claire. «Ο γιος μου, όμως, το πήρε πολύ άσχημα. Το παλεύει ακόμα».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ