Δόντια: Οι 3 κοινές συνήθειες που τα κιτρινίζουν, σύμφωνα με οδοντίατρο – Τι πρέπει να προσέχετε

Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα δόντια σας κατάλευκα και το χαμόγελό σας αστραφτερό από ειδικό οδοντίατρο.

Σημαντική για την υγεία μας, αλλά και την αυτοπεποίθηση μας είναι η διατήρηση καθαρών δοντιών. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικό βούρτσισμα και ειδική φροντίδα, όπως η χρήση οδοντικού νήματος, αλλά και οι επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ειδικός, υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που πιθανόν κάνουμε και τα οποία στην πραγματικότητα αφαιρούν το σμάλτο των δοντιών μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κιτρινίσουν, να αυξηθεί ο κίνδυνος τερηδόνας και να αποκτήσουν ευαισθησία.

Τα 3 λάθη

Πώς θα διατηρήσουμε τα δόντια μας καθαρά και το χαμόγελό μας λαμπερό; Μάθετε τι κάνει η οδοντίατρος Dr Surina Sehgal. Στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων TikTok μοιράστηκε χρήσιμες συμβουλές. Μιλώντας στους περισσότερους από 100.000 followers της, αποκάλυψε τρεις κοινές συνήθειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δόντια μας.

  1. Η οδοντόβουρτσα
  2. Τα σνακ
  3. Τα ανθρακούχα ποτά

1. Η οδοντόβουρτσα

Η πρώτη της συμβουλή αφορούσε τον τύπο της οδοντόβουρτσας που χρησιμοποιούμε. «Μην χρησιμοποιείτε χειροκίνητη οδοντόβουρτσα», ανέφερε. «Είναι πολύ συνηθισμένο να τρίβουμε υπερβολικά και να βουρτσίζουμε πολύ δυνατά. Αυτό το επιθετικό βούρτσισμα φθείρει το ωραίο λευκό στρώμα σμάλτου και σιγά-σιγά θα αποκαλύψει το κίτρινο στρώμα οδοντίνης από κάτω».

2. Τα σνακ

Η οδοντίατρος προτείνει επίσης να αποφεύγουμε τα σνακ όπου είναι δυνατόν, εξηγώντας ότι κάθε φορά που καταναλώνουμε φαγητό το στόμα μας περνά σε «όξινη κατάσταση».

Σημείωσε ότι «όσες περισσότερες φορές τρώμε μέσα στην ημέρα, τόσο περισσότερο τα δόντια μας δέχονται επίθεση».
Οι ειδικοί λένε ότι από τη στιγμή που βάζουμε στο στόμα μας έστω και μια μπουκιά ή μια γουλιά από ένα τρόφιμο ή ρόφημα, ενεργοποιούνται χημικές διεργασίες ανάλογα με τα συστατικά του.

Το σμάλτο των δοντιών δέχεται επίθεση η οποία είναι η απαρχή της τερηδόνας. «Αυτό μπορεί να διαβρώσει το λευκό στρώμα σμάλτου και να αποκαλύψει αυτό το κίτρινο στρώμα οδοντίνης από κάτω», λέει η οδοντίατρος.

3. Τα ανθρακούχα ποτά

Η τρίτη συνήθεια σύμφωνα με Dr Surina Sehgal, που θα μπορούσε να κιτρινίσει τα δόντια είναι η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών χωρίς καλαμάκι και αυτό διότι τα δόντια εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οξύτητας. «Εάν χρησιμοποιείτε καλαμάκι, περιορίζετε την επαφή μεταξύ των δοντιών σας και του ποτού και θα μειώσετε τις πιθανότητες για διάβρωση του σμάλτου», σημειώνει η οδοντίατρος.

Για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά:

  •  Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα
  •  Χρησιμοποιήστε νήμα ανάμεσα στα δόντια σας
  •  Βουρτσίστε τα βρεφικά δόντια αμέσως μόλις βγουν
  •  Βάλτε τα παιδιά σε μια ρουτίνα καθαρισμού δοντιών
  •  Επισκεφθείτε ορθοδοντικό για τα στραβά δόντια
  •  Κάνετε τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο

Θα πρέπει επίσης να περιορίσετε τη ζάχαρη και να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, λένε οι ειδικοί.
Η οδοντίατρος Dr Surina Sehgal προτείνει: «Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μην καπνίζετε και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης».

Πηγή: oloyegia.gr

Άνοια: Η κοινή καρδιακή διαταραχή που αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνοδιαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ