Αττική: Ορατός ο κίνδυνος λειψυδρίας – Αδειάζουν οι ταμιευτήρες νερού – ΒΙΝΤΕΟ

Σε κίτρινο συναγερμό βρίσκεται η Αττική, καθώς αδειάζουν οι ταμιευτήρες νερού, με τον κίνδυνο λειψυδρίας να είναι πλέον ορατός.

Από αυτή την εβδομάδα μπαίνει σε εφαρμογή το plan B και ξεκινά η λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων πηγών και γεωτρήσεων, σύμφωνα με τον ANT1. Η Αττική, η οποία φιλοξενεί το μισό πληθυσμό της χώρας, ύστερα από την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων δύο ετών, την έλλειψη χιονοπτώσεων και τη συνεχιζόμενη ξηρασία, έχει αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που αρκούν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Μάλιστα, η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται ένα βήμα πριν την απάντληση και μεταφορά νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής από τις πηγές της Μαυροσουβάλας κάτω από την Πάρνηθα και τις πηγές του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού, οι οποίες είναι κοντά στην Υλίκη.

O Γιώργος Ντασιώτης, αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας λέει στον ΑΝΤ1 «η χρήση αυτών των γεωτρήσεων θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, αν υπεραντληθούν και τα υπόγεια ύδατα μιλάμε για πρόωρη ερημοποίηση».

Έχουμε έλλειμμα 200 εκατ. κυβικών μέτρων

Ο Φίλιππος Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ανέφερε ότι «όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες μας τόσο νερό βγαίνει, μπαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά και βγαίνουν 400 εκατομμύρια κυβικά. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι είμαστε σε έναν “κίτρινο συναγερμό”.

Την τελευταία διετία οι ταμιευτήρες αδειάζουν. Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες είχαν 1100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αντί να μείνουν σταθερά τον Σεπτέμβριο του 2023 μειώθηκε στα 950 εκατομμύρια κυβικά μέτρα,[χάσαμε 150 εκατομμύρια]. Τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να πέσει στα 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που θα αρκούν για τα επόμενα 3 χρόνια.[ έλλειμμα 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες]».

Ο κ. Σαχίνης, επιπλέον, τονίζει ότι «τα τελευταία 2 χρόνια, λοιπόν, έχουμε ένα έλλειμμα 200.000.000 κυβικών μέτρων. Ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει».

Αν δεν αυξηθούν τα αποθέματα, σύμφωνα με τον ANT1, η τελευταία σανίδα σωτηρίας είναι η αφαλάτωση, καθώς η Αττική περιβάλλεται σε μεγάλο βαθμό από θάλασσα, ωστόσο η μέθοδος αυτή αν και εφαρμόζεται σε χώρες όπως το Ισραήλ που με μία από τις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να καλύψει το 1/3 των αναγκών της Αθήνας, έχει μεγάλο ενεργειακό κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ