Αντιτρομοκρατική: Αφγανός κρατούμενος φέρεται να είναι ο ιθύνων νους των εμπρηστικών επιθέσεων με ισραηλινούς στόχους

Ένας Αφγανός, ο οποίος είναι στη φυλακή για τη δολοφονία ενός Αλβανού, φέρεται ως ο εμπνευστής των εμπρηστικών επιθέσεων σε εβραϊκούς στόχους στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα σε ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο, όπου λειτουργεί και άτυπη συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Ψυρρή.

Το σχέδιο επίθεσης σε βάρος των ίδιων χώρων είχε αποκαλυφθεί και το Μάρτιο του 2023. Τότε ως καθοδηγητής φερόταν ένας υπήκοος Πακιστάν που βρισκόταν στην πατρίδα του, οι φυσικοί αυτουργοί είχαν συλληφθεί και πάλι από την Αντιτρομοκρατική και η επίθεση ματαιώθηκε.

Ο Αφγανός κρατούμενος φέρεται μέσα από τη φυλακή να ανέθεσε σε ομάδα ατόμων να κάνουν τις εμπρηστικές επιθέσεις, με θρησκευτικά κίνητρα. Ένας από τους 7 συλληφθέντες υποστήριξε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι θα έπαιρνε από τον Αφγανό αμοιβή 3.000 ευρώ για την επίθεση.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν επτά άτομα. Δυο Έλληνες (ένας άνδρας και μία γυναίκα) 3 υπήκοοι Ιράν και 2 υπήκοοι Αφγανιστάν.

Ο πρώτος εμπρησμός έγινε στις 15 Μάϊου. Δυο από τους αλλοδαπούς συλληφθέντες (ένας από το Ιράκ και ένας από το Αφγανιστάν 46 και 36 ετών) και η 25χρονη Ελληνίδα έσπασαν τα τζάμια και με υφάσματα εμποτισμένα σε εύφλεκτο υγρό έβαλαν φωτιά στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο που στεγάζεται δίπλα. Η ταυτοποίηση τους έγινε από οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας.

Η δεύτερη επίθεση έγινε από άλλη ομάδα πάλι ξημερώματα, στις 18/6/2024. Ο 44χρονος Έλληνας και ένας 26χρονος αλλοδαπός έφτασαν στο σημείο με κλεμμένη μοτοσικλέτα και με εύφλεκτο υγρό και προκάλεσαν φωτιά στην είσοδο του εστιατορίου (που λειτουργεί και άτυπη συναγωγή).

Από οπτικό υλικό, αλλά και ταυτοποιήσεις αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού, από την κλεμμένη μοτοσικλέτα που εγκατέλειψαν μετά την επίθεση στην οδό Λένορμαν και από ένα αεροβόλο πιστόλι που πέταξαν, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έφτασαν στην ταυτοποίησή τους.

Σε βάρος των 7 εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και ακολούθησαν οι συλλήψεις τους. Μετά τις απολογίες τους προφυλακίστηκαν οι 5 , δηλαδή ο Έλληνας, 3 υπήκοοι Ιράν και ο ένας Αφγανός. Οι περισσότεροι είναι σεσημασμένοι για κλοπές, διαρρήξεις και ναρκωτικά.

Η Αντιτρομοκρατική έκανε έρευνα και στο κελί του Αφγανού, που φέρεται να είναι ο εμπνευστής των εμπρηστικών επιθέσεων και κατάσχεσε το κινητό του τηλέφωνο που εστάλη για εξέταση στα εργαστήρια.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ