«Άλλαξα το βάρος μου μέσα σε 6 μήνες και είμαι καλύτερα από όταν ήμουν 20 χρονών» – Όσα αποκαλύπτει γυναίκα για την αλλαγή στο σώμα της

Μια γυναίκα περιγράφει πώς κατάφερε να χάσει βάρος στη μέση ηλικία. Όπως παραδέχεται η Justine Masters τώρα νιώθει καλύτερα από ποτέ. «Το άγχος της καριέρας, το πένθος και η εμμηνόπαυση με οδήγησαν σε γρήγορη αύξηση βάρους, αλλά η ολιστική προσέγγιση της υγείας μου άλλαξε τα πάντα», εξομολογείται η ίδια.

«Ήμουν στυλίστρια και εργαζόμουν πολλές ώρες για διάσημες προσωπικότητες. Ενώ ακούγεται διασκεδαστικό, ήταν ακριβώς το αντίθετο: ξεκινούσα πολύ νωρίς το πρωί, τελείωνα αργά το βράδυ και αν δεν είχα βρει ακριβώς το σωστό ρούχο, όλοι συμπεριφέρονταν σαν να καταρρέει ο κόσμος», περιγράφει η Masters.

«Επειδή η δουλειά ήταν πολύ αγχωτική, πίναμε όλοι πολύ για να ξεσκάσουμε στο τέλος της ημέρας. Είχα επίσης να διαχειριστώ το πένθος για τον χαμό της μητέρας μου και τον χωρισμό με τον σύντροφό μου, οπότε τα επίπεδα άγχους μου ήταν στα ύψη. Ήμουν 48 ετών και ήξερα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Εργαζόμουν μια μέρα σε ένα πλατό με ένα μοντέλο που είχε πρόβλημα με το δέρμα της. Έχοντας υπάρξει μακιγιέρ στο παρελθόν, της έδωσα συμβουλές για ένα προϊόν που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει. Ήρθε σε μένα λίγες μέρες αργότερα και είπε: “Ξέρεις τόσα πολλά για το δέρμα, θα έπρεπε να ασχολείσαι με αυτό συνέχεια”. Ήταν μια στιγμή αποκάλυψης. Τότε αποφάσισα να εκπαιδευτώ ξανά ως αισθητικός».

«Είχα πολλές αμφιβολίες για τον εαυτό μου και ανησυχούσα ότι, λόγω της ηλικίας μου, οι άνθρωποι δεν θα ήθελαν να έρθουν σε εμένα. Συχνά νιώθεις ότι η κοινωνία θεωρεί τους ανθρώπους που πλησιάζουν τα 50 ξεπερασμένους. Όταν όμως άρχισα να περιποιούμαι κόσμο, συνειδητοποίησα ότι η ηλικία μου ήταν τεράστιο πλεονέκτημα: όχι μόνο πήρα την εκπαίδευση σοβαρά (οι άνθρωποι γύρω μου έλεγαν ότι ήμουν εμμονική), αλλά συνειδητοποίησα την εμπειρία ζωής που είχα. Οι άνθρωποι συχνά λένε ότι νιώθουν σαν να τους φροντίζω, γιατί σε πολλές από τις συνεδρίες μου τους ακούω πραγματικά καθώς τους περιποιούμαι».

Πώς η Justine βρήκε την ισορροπία της μετά τα 50

«Σε πρώτη φάση έπρεπε να φροντίσω τον εαυτό μου: έπρεπε να ακούσω το σώμα μου. Λόγω του άγχους, της έναρξης της περιεμμηνόπαυσης και του κακού τρόπου ζωής (έτρωγα ανθυγιεινά και δεν γυμναζόμουν), έπαιρνα βάρος και τα κιλά πήγαιναν κατευθείαν στην κοιλιά μου. Είχα ακόμη και κυτταρίτιδα στην κοιλιά. Σκέφτηκα απλά ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω έτσι. Έπρεπε να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου.

Η αλλαγή καριέρας ήταν ένα τεράστιο βήμα: μου έδωσε ξανά τον έλεγχο της ζωής μου. Άρχισα να βλέπω μια διατροφολόγο ειδική στην περιεμμηνόπαυση, την Karen Newby, η οποία με δίδαξε τόσα πολλά. Η διατροφή μου πριν ήταν πιθανότατα αρκετά τυπική για πολλούς ανθρώπους: είτε έτρωγα μια φέτα τοστ για πρωινό, είτε το παρέλειπα και έπινα μόνο έναν καφέ, στη συνέχεια έτρωγα ένα γλυκό στη μέση του πρωινού στο γύρισμα και ένα σάντουιτς για μεσημεριανό.

Με την καθοδήγηση της ειδικού, έμαθα ότι χρειαζόμουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη για να υποστηρίξω το σώμα μου κατά την εμμηνόπαυση – ο στόχος είναι 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Όπως οι περισσότερες γυναίκες, δεν έτρωγα αρκετή. Τώρα ακολουθώ μια διατροφή πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, ειδικά το πρωινό μου (το οποίο η Karen μου είπε ότι πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας) και τρώω πράγματα όπως ένα μπολ με σπόρους chia ή αυγά με αβοκάντο, σπανάκι, λαχανικά και μια φέτα ψωμί με προζύμι. Επίσης, δεν έτρωγα αρκετά, αλλά αντί να χάσω βάρος, ανέβαζα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου και προκαλούσα αναστάτωση στις ορμόνες μου».

Το ταξίδι της Justine προς την υγιεινή ζωή

«Ξεκίνησα μαθαίνοντας για την υγεία του εντέρου και αύξησα τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων και βοτάνων που έτρωγα κάθε μέρα. Ο καθηγητής Tim Spector λέει ότι θα πρέπει να στοχεύουμε σε περίπου 30 διαφορετικούς τύπους την εβδομάδα, κάτι που δεν είναι πολύ δύσκολο όταν προσπαθείς να το κάνεις.

Κάνω εύκολα πράγματα, όπως να βράζω στον ατμό και να ψήνω μια ποσότητα λαχανικών το Σαββατοκύριακο, στη συνέχεια τα παίρνω μαζί μου σε ένα δοχείο και τα προσθέτω σε μια έτοιμη σαλάτα από το κατάστημα. Προσθέτω επιπλέον με ένα δοχείο με σπόρους που έχω μαζί μου για να τα πασπαλίζω στο γιαούρτι και τα μούρα του πρωινού μου ή στη σαλάτα μου. Το να εργαστώ για την υγεία του εντέρου μου, να αυξήσω την πρόσληψη πρωτεΐνης και να διασφαλίσω μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή μου, ήταν η αρχή της απώλειας βάρους μου. Πιστεύω πραγματικά ότι δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που σας κάνει υγιείς, πρέπει να δουλέψετε με τον εαυτό σας συνολικά.

Έπρεπε επίσης να ξεκινήσω κάποια άσκηση, αλλά όταν περνάς από την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης και έχεις εξάψεις, αυτό μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις. Βρήκα μία καταπληκτική γυμνάστρια, την Kate Oakley, η οποία ειδικεύεται στην άσκηση για γυναίκες στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Μου δίδαξε επίσης ότι η καρδιαγγειακή άσκηση που έκανα μερικές φορές – τρέξιμο ή spinning – δεν είναι αρκετά καλή από μόνη της. Αυξάνει την κορτιζόλη. Στα μέσα της ζωής σας, πρέπει να προσθέσετε βάρη στην προπόνηση σας και κάτι σαν Pilates για να ισορροπήσετε καλύτερα τις ορμόνες σας.

Για να αντιμετωπίσω το φούσκωμα μου, ξεκίνησα να επισκέπτομαι την Roberta Parkin για λεμφικό αποσυμφορητικό μασάζ, το οποίο είναι ένα είδος μασάζ όπου ο θεραπευτής εργάζεται σε περιοχές του σώματός σας για να μετακινήσει το λεμφικό υγρό από τους ιστούς σας στους λειτουργικούς λεμφαδένες σας. Η Roberta είπε ότι οι λεμφαδένες μου ήταν μπλοκαρισμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοξίνες απλά κυκλοφορούσαν ξανά στο σώμα μου. Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες συνεδρίες, η κυτταρίτιδα εξαφανίστηκε από την κοιλιά μου».

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής και στην καριέρα της Justine ήταν απίστευτα σημαντική γι’ αυτήν. «Νιώθω πραγματικά ήρεμη και πολύ πιο υγιής. Είμαι σίγουρα πιο γυμνασμένη από ό,τι ήμουν στα είκοσι ή τα τριάντα μου. Μου πήρε 6 μήνες να χάσω 6 κιλά, η κοιλιά μου είναι επίπεδη. Βρίσκομαι σε ένα σημείο της ζωής μου όπου μπορώ να κοιταχτώ στον καθρέφτη και να μου αρέσει αυτό που βλέπω. Δεν νομίζω ότι το ένιωσα ποτέ αυτό πριν», λέει.

Τι τρώει η Justine σε μια μέρα

Προσπαθώ να ακολουθήσω τη συμβουλή «φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν άρχοντας και βραδινό σαν φτωχός». Εστιάζω στο να τρώω 3 χορταστικά γεύματα με πολλά λιπαρά και φυτικές ίνες, έτσι ώστε να μην τσιμπολογάω ενδιάμεσα. Σταματάω να τρώω πριν τις 8 μ.μ.

Πρωινό

Μπολ με chia σπόρους ή ομελέτα με λαχανικά και ψωμί με προζύμι (όχι το ψωμί του σούπερ μάρκετ που συχνά είναι γεμάτο με συντηρητικά).

Μεσημεριανό

Μια σαλάτα με πολλά λαχανικά, πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, σπόρους και ίσως λίγο ρύζι.

Βραδινό

Λατρεύει να φτιάχνει κάρυ ή κάτι σαν τσίλι φασολιών με καστανό ρύζι. Αν θελήσει κάτι γλυκό, το τρώει αμέσως μετά το βραδινό, αντί να τσιμπολογάει αργότερα, έτσι ώστε να μην ανεβάσει απότομα το σάκχαρό στο αίμα.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η Justine Masters αποκαλύπτει τις αλλαγές που έκανε στον τρόπο ζωής της και την βοήθησαν να χάσει κιλά.

Άσκηση

«Προτιμώ να γυμνάζομαι το πρωί, οπότε πάω νωρίς και στοχεύω σε περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα. Κάνω ένα μάθημα spinning γιατί μου αρέσει πολύ, μερικές συνεδρίες με βάρη και ένα μάθημα Pilates Reformer. Έκλεισα τρεις συνεδρίες με έναν Personal Trainer στην αρχή για να μου δείξει τι να κάνω, και τώρα το κάνω μόνη μου».

Υδατάνθρακες

«Τρώω υδατάνθρακες, αλλά επιλέγω σύνθετους υδατάνθρακες όπως καστανό ρύζι, γλυκοπατάτες ή ψωμί με προζύμι, οι οποίοι απορροφώνται πιο αργά, με αποτέλεσμα να χορταίνετε περισσότερο για μεγαλύτερο διάστημα».

Αλκοόλ

«Πίνω, αλλά έχω γίνει πολύ πιο προσεκτική. Σταμάτησα κυρίως να πίνω κρασί και επιλέγω tequila με σόδα αν είμαι έξω, αλλά υπάρχουν και πολλές επιλογές χωρίς αλκοόλ που επίσης απολαμβάνω».

Συμπληρώματα

«Παίρνω συμπλήρωμα με φασκόμηλο για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και ένα προϊόν το οποίο μειώνει τις επιπτώσεις των οιστρογόνων και βοηθάει με τις εξάψεις. Κάνω επίσης βελονισμό».

Ύπνος

«Ο ύπνος ήταν παλιά μεγάλο πρόβλημα για μένα, αλλά τώρα κοιμάμαι πολύ καλύτερα. Παίρνω συμπλήρωμα με μαγνήσιο για να κοιμηθώ πιο εύκολα και πιστεύω ότι η καλύτερη διατροφή και η άσκηση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο».



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ