Αυτοψία του enikos.gr στο πολύπαθο Μάτι: Στοίβες από ξερόχορτα, σκουπίδια και μπάζα σε δρόμους

Σε έναν αγώνα δρόμου δίχως τέλος έχει μετατραπεί η απομάκρυνση σκουπιδιών και ξερόχορτων, που βρίσκονται πεταμένα και παρατημένα σε δρόμους στο πολύπαθο και μαρτυρικό Μάτι, αποτελώντας εστία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών. Το enikos.gr πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή στις 19 Ιουλίου, με την κατάσταση να είναι απογοητευτική.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Χαϊνά, Αργύρης Ηλιάδης
Φωτογραφίες: Αργύρης Ηλιάδης

Σε ορισμένα σημεία του Ματιού, παρουσιάζεται μία εικόνα εγκατάλειψης. Από την μία οι περισσότεροι κάτοικοι ακολούθησαν τις οδηγίες και καθάρισαν τα οικόπεδά τους, και από την άλλη, οι εργαζόμενοι δουλεύουν διπλοβάρδιες για να καταφέρουν να απομακρύνουν τα «βουνά» από ξερόχορτα.

Στις φωτογραφίες του enikos.gr φαίνονται δεκάδες σακούλες σκουπιδιών, διάφορα ογκώδη αντικείμενα, και στοίβες από ξερόχορτα, που έχουν αφεθεί είτε έξω από τα ίδια τα οικόπεδα των κατοίκων, είτε δίπλα σε κάδους, ή είναι απλά παρατημένα σε δρόμους και γωνιές που πολίτες, πριν από 6 χρόνια, σαν σήμερα, κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα που τους κυνηγούσε μανιωδώς.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στους δρόμους μέρα-νύχτα»

Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή και ασφαλή -στον βαθμό που τους αναλογεί- και βρίσκονται στους δρόμους μέρα-νύχτα για να απομακρύνουν τόνους από συγκεντρωμένα ξερόχορτα.

«Μέρα παρά μέρα καθαρίζουμε παντού σε διπλοβάρδιες, μέχρι τις 7-8 το απόγευμα. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με αποτέλεσμα όλοι να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και να πετάνε στον δρόμο τα κλαδιά. Με τις δυνάμεις που έχουμε και με επιπλέον ιδιώτες, προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έξω, για να μην υπάρχουν τέτοιες εικόνες» αναφέρει στο enikos.gr ο Δήμαρχος Μαραθώνος, Στέργιος Τσίρκας.

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Ραφήνα, επί της οδού Παύλου Μελά 3, στο Πανόραμα, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr.

Όλα τα ξερόχορτα και τα σκουπίδια βρίσκονται μπροστά από το δάσος, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πυρκαγιάς. «Πριν από μισή ώρα πέρασε το απορριμματοφόρο, άδειασε τους κάδους, και αυτά παραμένουν και πληθαίνουν εβδομάδες τώρα» αναφέρει η αναγνώστης.

Η δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Τσεβά-Μήλα Δήμητρα, μιλώντας στο enikos.gr, ανέφερε ότι οι τοπικοί φορείς αλλά και οι κάτοικοι αγωνιούν κάθε καλοκαίρι για το ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Είμαστε συνέχεια alert, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ότι προκύψει. Είμαστε πιο αυστηροί με τα σκουπίδια και τα ακάθαρτα οικόπεδα. Παρόλα αυτά, πρέπει και οι πολίτες να μην εφησυχάζουν και να συνεχίζουν να προσέχουν και να αγαπούν το περιβάλλον».

 

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ