«Ζύγισα 190 κιλά και δεν είχα κανένα μέτρο στο φαγητό. Έχασα σχεδόν το μισό μου βάρος με 2 απλές αλλαγές» – Όσα αποκαλύπτει άνδρας για την μεταμόρφωσή του

Ο κωμικός Ian Karmel, γνωστός από τις εμφανίσεις του στο Netflix και στο The Late Late Show, κατάφερε να χάσει 100 κιλά μόνο με διατροφή και άσκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπειρία του τον έκανε να αντιληφθεί την ανάγκη για περισσότερη ευαισθητοποίηση στον τρόπο που μιλάμε για το βάρος.

«Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα την απώλεια βάρους από έναν υπέρβαρο άνθρωπο. Άλλωστε, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Ξέρουμε ακριβώς γιατί καμία θαυματουργή δίαιτα δεν λειτουργεί και η ουσιαστική αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε μπορεί να λειτουργήσει, εφόσον την ακολουθήσετε αυστηρά.

Ως υπέρβαρος, έμαθα επίσης ότι έπρεπε να χωρέσω σε ορισμένους ρόλους. Υπάρχει ο κακός, ο υπέρβαρος, σαν τον Fat Bastard στο Austin Powers. Ύστερα υπάρχει ο αστείος, παχουλός τύπος των πάρτι. Αυτή ήταν η προσέγγιση που ακολούθησα: πάρτι και διασκέδαση για να αποφύγω το άγχος στη ζωή μου. Στη συνέχεια, έχασα σχεδόν 100 κιλά και συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση στον τρόπο που μιλάμε για το βάρος. Οι υπέρβαροι άνθρωποι δεν χρειαζόμαστε οίκτο ή κριτική. Χρειαζόμαστε κατανόηση και ειλικρίνεια», αναφέρει ο Karmel.

«Ξεκίνησα μια αυστηρή δίαιτα κατά τη διάρκεια της καραντίνας της πανδημίας»

«Όπως πολλοί άνθρωποι, ξεκίνησα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού να τρώω πολύ φαγητό απ’ έξω. Ήταν μια αγχωτική περίοδος. Έτρωγα συναισθηματικά: αν τα πράγματα πήγαιναν καλά, έτρωγα. Αν πήγαιναν άσχημα, έτρωγα και πάλι.

Σύντομα, έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα μπαίναμε όλοι για λίγο σε καραντίνα για να μειώσουμε την καμπύλη εξάπλωσης του ιού. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες με φαγητό μόνο από delivery, συνειδητοποίησα ότι τα πράγματα θα είχαν άσχημη τροπή αν δεν άλλαζα τις συνήθειές μου στην καραντίνα. Εκείνη την περίοδο, ζύγιζα περίπου 190 κιλά και η πίεση του αίματός μου έφτανε σε επικίνδυνα επίπεδα.

Άρχισα διαλειμματική νηστεία και έφτιαξα τα γεύματά μου με λαχανικά, πρωτεΐνες και φρούτα. Ήμουν εξαιρετικά αυστηρός και τους επόμενους 14 μήνες έχασα 100 κιλά. Ποτέ δεν χρησιμοποίησα φάρμακα απώλειας βάρους, αν και, για να είμαι ειλικρινής, ήμουν λίγο απογοητευμένος που έγιναν διαθέσιμα μόλις λίγους μήνες αφότου τελείωσα το αδυνάτισμα».

«Μαθαίνω ακόμα για την ισορροπία στην διατροφή»

«Ένα μέρος της επιτυχίας στην προσπάθειά μου οφειλόταν στην αυστηρότητά μου. Δεν είχα ιδέα για την έννοια της ισορροπίας, ήταν ή όλα ή τίποτα. Όταν όμως έφτασα στο επιθυμητό βάρος, συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα. Ήθελα να βρω ισορροπία ανάμεσα σε μια μακρά και υγιή ζωή.

Αν είναι μια όμορφη μέρα και πίνω καφέ με έναν φίλο, θέλω να μπορώ να φάω και ένα μπισκότο. Αργότερα, αν κάνω μια βόλτα και περάσω από ένα παγωτατζίδικο, θέλω να μπορώ να σταματήσω κι εκεί. Το φαγητό είναι κάτι που κάνει τη ζωή όμορφη.

Μαθαίνω ακόμα πώς να διατηρώ ισορροπία. Με βοηθάει να συνειδητοποιήσω ότι η σχέση μου με το φαγητό θα διαρκέσει όλη μου τη ζωή και πρέπει να είναι βιώσιμη».

«Η θετικότητα σώματος (body positivity) δεν μπορεί να με σώσει από την κακή υγεία»

«Μεγαλώνοντας, ήμουν υπέρβαρος, όπως και η αδερφή μου η Alisa. Η μητέρα μας έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε, αλλά ως εργαζόμενη μητέρα, συχνά μαγείρευε κατεψυγμένα φαγητά. Δεν μάθαμε ποτέ ότι δεν πρέπει να τρώμε λαζάνια πολλές φορές την εβδομάδα.

Ως ενήλικες, η Alisa κι εγώ είμαστε και οι δύο πιο υγιείς από ό,τι όταν μεγαλώναμε, παρόλο που εξακολουθούμε να είμαστε υπέρβαροι. Στις μέρες μας γίνεται πολύς λόγος για τη θετικότητα του σώματος, σχεδόν σε αντιπαράθεση με την απώλεια βάρους. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που η θετικότητα του σώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μας προωθήσουν διάφορα πράγματα.

Έχω μάθει να δημιουργώ χώρο για και τις δύο νοοτροπίες. Μπορώ να αγαπώ το σώμα μου ενώ παράλληλα να ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πράγμα που ίσως να περιλαμβάνει και την απώλεια βάρους. Από την άλλη κατάλαβα ότι η αγάπη για το σώμα μου δεν θα με έσωζε από μόνη της από τα προβλήματα υγείας».

«Θέλω να ξέρουν και άλλοι άνθρωποι ότι μπορούν να κάνουν αλλαγές για να γίνουν πιο υγιείς»

«Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για ανθρώπους παραπάνω κιλά, από έναν υπέρβαρο άνθρωπο. Συχνά μας αντιμετωπίζουν με λύπηση ή αηδία. Ήθελα να ευαισθητοποίηση τον κόσμο. Ήθελα να μοιραστώ μια ιστορία από δύο ανθρώπους που έχουν νιώσει απελπισία για να χάσουν βάρος και τα κατάφεραν.

Οι άνθρωποι που είναι φυσικά αδύνατοι ή γιατροί που δεν χρειάστηκε ποτέ να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος, δεν συνειδητοποιούν πόσο τρομακτική μπορεί να φαίνεται η προοπτική. Όταν ζύγιζα 190 κιλά, η ιδέα να ανεβώ το Έβερεστ θα φαινόταν πιο λογική από το να χάσω 100 κιλά.

Όταν όντως έγινα πιο υγιής και έχασα βάρος, ένιωσα σαν να είχα αποφύγει ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ένιωσα σημαντικό να μοιραστώ το ότι η προσωπική ευθύνη είναι σημαντική. Συνειδητοποιώ ότι ήμουν ο μόνος που μπορούσα να βγάλω τον εαυτό μου έξω από αυτή την κατάσταση. Θέλω οι υπέρβαροι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι μπορούν να κάνουν το ίδιο».



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ