Ύπνος: Το σνακ που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο, σύμφωνα με ειδικούς

Αυτό το νόστιμο σνακ είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη διάθεση σας, καθώς και την ποιότητα του ύπνου σας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συνιστά ο μέσος ενήλικας να κοιμάται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. Αυτό υποστηρίζεται από πολλές έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι οι λιγότερες ώρες ύπνου συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά το γεγονός αυτό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά τη νύχτα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες θα αντιμετωπίσει προβλήματα ύπνου, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσωρινών προβλημάτων όπως το άγχος, ενώ άλλοι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από χρόνια αϋπνία. Όποια κι αν είναι η αιτία, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να προάγουν τον υγιεινό ύπνο.

Το Νο1 σνακ για καλύτερο ύπνο

Συνεργαζόμενοι με την Mattress Online, ο Alex Ruani – επικεφαλής εκπαιδευτικός επιστημών στην The Health Sciences Academy και η Anna Mapson – πιστοποιημένη διατροφολόγος από την Goodness Me – μοιράστηκαν ένα απρόσμενο σνακ που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα προβλήματα ύπνου. Οι ειδικοί λένε ότι οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να προσφέρουν έναν πιο «ξεκούραστο ύπνο». «Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που όχι μόνο λειτουργεί ως μυοχαλαρωτικό, αλλά ενισχύει και την έκκριση μελατονίνης, βοηθώντας στην προώθηση του ύπνου».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες καλές πηγές μαγνησίου είναι:

  • οι σπόροι σουσαμιού,
  • οι σπόροι ηλίανθου,
  • οι λιναρόσποροι,
  • τα αμύγδαλα και
  • το αποξηραμένο θυμάρι

Πώς το μαγνήσιο βοηθά στον ύπνο

Το Sleep Foundation εξηγεί περαιτέρω τη σχέση μεταξύ ύπνου και μαγνησίου. «Το μαγνήσιο υπάρχει σε διάφορα διατροφικά συμπληρώματα και φυσικά βοηθήματα ύπνου», αναφέρει. «Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μαγνήσιο μπορεί να χαλαρώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό που αυξάνουν την υπνηλία».

«Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στην αντιστροφή των αλλαγών στον ύπνο που σχετίζονται με την ηλικία και παρατηρούνται συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα υγιή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κύκλων ύπνου των μωρών και των βρεφών. Αντίθετα, η χαμηλή πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης πλούσιοι σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη, γνωστό για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και της διάθεσης.

«Η τρυπτοφάνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας επειδή ο οργανισμός την μετατρέπει σε σεροτονίνη, την ορμόνη της “χαράς” ή της “χαλάρωσης”, και σε μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου», αναφέρει το Medical News Today. «Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ενός γραμμαρίου ή περισσότερο τρυπτοφάνης πριν τον ύπνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ