Ύπνος: Το ποτό που προκαλεί εφιάλτες και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με ειδικούς

Η σημασία του καλού ύπνου για την ευεξία είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, πολλές φορές όσοι έχουν ανάγκη από ύπνο δεν μπορούν να κοιμηθούν. Η σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης τροφής και του ύπνου είναι καλά τεκμηριωμένη. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα ροφήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές πυροδοτώντας εφιάλτες και προβλήματα αναπνοής.

Διαταραχές ύπνου και το αλκοόλ

Θεωρείται ότι οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν 1 στους 3 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολλούς να καταφεύγουν σε φαρμακευτικά βοηθήματα για να χαλαρώσουν. Αλλά η συνεχής έρευνα επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ για τον ύπνο μας, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είναι η ρίζα διαφόρων διαταραχών. Σύμφωνα με τον Martin Preston, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Delamere, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για δύο διαταραχές ύπνου, οι οποίες είναι γνωστό ότι οδηγούν σε “χρόνια” προβλήματα.

Υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αϋπνία. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ είναι καλά τεκμηριωμένες σε σχέση με τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον Preston, τα στοιχεία σχετικά με το ποτό μπορεί να είναι παραπλανητικά, με πολλούς να στρέφονται σε αυτό για να διευκολύνουν τον ύπνο. «Το αλκοόλ χρησιμοποιείται συνήθως ως βοήθημα ύπνου και αναμφίβολα θα σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε, καθώς προκαλεί επιβράδυνση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας», σημείωσε ο ειδικός.

«Αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας και να έχει αρνητικές επιπτώσεις, από πονοκεφάλους και αφυδάτωση έως αυξημένη ανάγκη για ούρηση και υπερθέρμανση».

Εφιάλτες

Ο κύκλος ύπνου μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις διαφορετικές φάσεις, η τελευταία από τις οποίες είναι ο ύπνος ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Ο κύκλος θα επαναληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, με κάθε διαδοχικό στάδιο REM να αυξάνεται σε διάρκεια και βάθος ύπνου, σύμφωνα με το VeryWell Health.

Ωστόσο, όταν το αλκοόλ εισέρχεται στον οργανισμό, προκαλεί σημαντικές διαταραχές σε κάθε κύκλο ύπνου, επηρεάζοντας κυρίως τον ύπνο REM. Επειδή ο ύπνος REM είναι το στάδιο κατά το οποίο εμφανίζονται τα ζωηρά όνειρα και οι εφιάλτες, το αλκοόλ έχει την τάση να πυροδοτεί και καλά και κακά όνειρα.

«Με το αλκοόλ να κυκλοφορεί στο σύστημά σας, είστε πιο ευαίσθητοι σε εφιάλτες και έντονα όνειρα», εξηγεί ο Preston.

Αναπνοή

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά και ξεκινά ξανά ενώ κοιμάστε, προκαλώντας έντονο ροχαλητό. Η πάθηση αυτή, που προκαλείται κυρίως από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακά προβλήματα εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Ο Preston όμως εξήγησε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστη αναπνοή και είναι επισήμως γνωστή ως άπνοια στον ύπνο, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογική αναπνοή και διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου», εξήγησε ο ειδικός.

«Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ροχαλητού, καθώς χαλαρώνει τους μύες του σώματος, με αποτέλεσμα ο ιστός στον λαιμό, το στόμα και τη μύτη να εμποδίζει την ομαλή ροή του αέρα, προκαλώντας δονήσεις».

Οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ είναι καλά τεκμηριωμένοι, αλλά οι επιπλοκές μπορούν γενικά να αποφευχθούν με τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε λογικές ποσότητες. «Εάν πίνετε έως και 14 μονάδες την εβδομάδα, καλό είναι να τις κατανείμετε ομοιόμορφα σε τρεις ή περισσότερες ημέρες», εξηγεί το NHS.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ