Ύπνος: Τα συμπτώματα που εμφανίζονται όταν κοιμάστε και δείχνουν ανεπάρκεια βιταμίνης D

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε περισσότερη «βιταμίνη του ήλιου». Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του σώματος. Είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό σύστημα και για τη διατήρηση της υγείας των οστών και της καρδιάς. Ωστόσο, εάν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό, τα παραπάνω συστήματα μπορεί να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα της έλλειψης σε βιταμίνη D που μπορεί να εμφανιστούν και στον ύπνο

Το Nebraska Health αναφέρει ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας του ύπνου. Η γιατρός Mindy Lacey, του Nebraska Health, δήλωσε: «Οι περισσότεροι ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ωστόσο, εάν είστε εξαντλημένοι, πονάνε τα οστά σας, έχετε μυϊκή αδυναμία ή αλλαγές στη διάθεση, αυτό είναι μια ένδειξη ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά με τον οργανισμό σας».

Πιθανά συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D είναι τα εξής:

  • Κούραση
  • Πόνος στα οστά και τις αρθρώσεις
  • Κατάθλιψη ή αίσθημα θλίψης
  • Τριχόπτωση
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Απώλεια όρεξης
  • Αρρωσταίνετε πιο εύκολα
  • Χλωμό δέρμα

«Εάν οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα σας ακούγεται οικείο, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει μια εξέταση για να ελέγξει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας», αναφέρει η Lacey.

Τι να κάνετε αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D

Αν έχετε διαγνωστεί με έλλειψη βιταμίνης D ή το υποψιάζεστε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν επιβεβαιωθεί η έλλειψη, τότε υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό σας, όπως μέσω συμπληρωμάτων και της διατροφής.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D είναι τα εξής:

  • Λιπαρά ψάρια
  • Κόκκινο κρέας
  • Συκώτι
  • Κρόκοι αυγών
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Όσο για το πόση βιταμίνη D θα πρέπει να λαμβάνει κάποιος, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν έως και 4.000 IU (100 μικρογραμμάρια) βιταμίνης D την ημέρα.

Η υπερβολική λήψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να έχει συνέπειες

Το NHS αναφέρει: «Η λήψη πάρα πολλών συμπληρωμάτων βιταμίνης D για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική συσσώρευση ασβεστίου στον οργανισμό (υπερασβεστιαιμία). Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να βλάψει τους νεφρούς και την καρδιά. Εάν επιλέξετε να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, τα 10 μικρογραμμάρια την ημέρα θα είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους.

Μην λαμβάνετε περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια (4.000 IU) βιταμίνης D την ημέρα, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή. Αυτό ισχύει για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών και των ηλικιωμένων, καθώς και για τα παιδιά ηλικίας 11 έως 17 ετών. Εάν ο γιατρός σας σας έχει συστήσει να λαμβάνετε διαφορετική ποσότητα βιταμίνης D, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή του».

Η βιταμίνη D ονομάζεται επίσης «βιταμίνη του ήλιου» επειδή την άνοιξη και το καλοκαίρι το σώμα μας παράγει βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Αν και είναι ωφέλιμη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πιο αποτελεσματική βιταμίνη. Όλα απαιτούν ισορροπία και η βιταμίνη D, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει και άλλες βιταμίνες και τακτική άσκηση, είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ