Ύπνος: Ποια θέση όταν κοιμάστε μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αϋπνία, σύμφωνα με ειδικό

Ένας ειδικός στον ύπνο προειδοποιεί για μια συγκεκριμένη στάση ύπνου που μπορεί να είναι υπεύθυνη για την αϋπνία και να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Ο Dr. Tony Nalda προτρέπει τους Βρετανούς να αποφεύγουν μια συγκεκριμένη στάση ύπνου, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους.

Περίπου το 16% των Βρετανών κοιμούνται μπρούμυτα, αλλά ένας γιατρός προειδοποιεί ότι ο ύπνος σε αυτή τη θέση μπορεί να έχει διάφορες συνέπειες για την υγεία.

Η στάση ύπνου που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, σύμφωνα με ειδικό

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να φαίνεται άνετος εκείνη τη στιγμή, αλλά η στροφή του κεφαλιού προς τη μία πλευρά μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ένταση και φλεγμονή. Ο ύπνος μπρούμυτα επίσης ισιώνει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο χαμηλά στην πλάτη, εξήγησε ο Dr. Tony Nalda. Ο ειδικός, από το Κέντρο Αποκατάστασης Σκολίωσης, πρόσθεσε: «Εάν έχετε ήδη προβλήματα με τον αυχένα και την πλάτη, ο ύπνος σε αυτή τη θέση σίγουρα θα τα επιδεινώσει».

Αυτή η δημοφιλής στάση μπορεί επίσης να διαταράξει την ποιότητα του ύπνου σας, καθώς μειώνει την πρόσληψη οξυγόνου.

«Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να δυσκολέψει την βαθιά αναπνοή επειδή η θέση αυτή συμπιέζει το διάφραγμά σας», συνέχισε ο Dr. Nalda. Επιπλέον, η στάση αυτή ασκεί επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη και κατά συνέπεια μπορεί να επιβαρύνει τους σπονδύλους και τους γύρω μύες.

Ο ειδικός επισήμανε ότι ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να κάνει το σώμα σας να δουλεύει περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας. «Με το να πιέζετε το στήθος σας, δυσκολεύετε την κυκλοφορία του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα. Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε βαθιά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση».

Επίσης, αναγκάζει τον αυχένα σε μια στρυμωγμένη θέση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες, πονοκεφάλους και άλλα νευρολογικά προβλήματα. Η αφύσικη γωνία ενδέχεται επίσης να οδηγήσει σε δυσφορία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Η καλύτερη στάση ύπνου για την υγεία

Ο Dr. Nalda χαρακτήρισε τον ύπνο ανάσκελα ως τον “καλύτερο”, καθώς διατηρεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και ελαχιστοποιεί την πίεση στις αρθρώσεις. Εν τω μεταξύ, έρευνες δείχνουν ότι ο ύπνος στο πλάι μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και να μειώσει το ροχαλητό.

«Ένα μαξιλάρι σώματος μπορεί να παρέχει επιπλέον στήριξη για τη θέση ανάσκελα ή στο πλάι και να αποτρέψει τη στροφή του σώματος μπρούμυτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επιλέξτε στρώμα και μαξιλάρι που παρέχουν το σωστό επίπεδο στήριξης για το σώμα σας».

Σύμφωνα με το Healthline, η στάση εμβρύου (εμβρυϊκή στάση) μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην μέση και να βοηθήσει στην εγκυμοσύνη, ενώ παράλληλα μειώνει το ροχαλητό. Θεωρείται η πιο δημοφιλής επιλογή και περιγράφει τον ύπνο στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα και τραβηγμένα προς το σώμα σας. Το να κρατάτε τα πόδια σας σχετικά τεντωμένα και να κοιμάστε με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σας μπορεί επίσης να κάνει αυτή τη στάση ύπνου πιο άνετη.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ