Ύπνος: Ποια θέση όταν κοιμάστε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης

Η κύρια ανησυχία για τους θρόμβους αίματος είναι ο κίνδυνος να μετακινηθούν προς τους πνεύμονες, προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο. Η κατάσταση αυτή συνδέεται ευρέως με την καθιστική ζωή. Ωστόσο, ορισμένες στάσεις ύπνου μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο τρόπος με τον οποίο ένας θρόμβος αίματος επηρεάζει τον οργανισμό καθορίζεται συνήθως από τη θέση του, αλλά γενικά θεωρείται ακίνδυνος εφόσον δεν μετακινηθεί. Οι περισσότεροι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται συνήθως μέσα στις φλέβες των ποδιών, της πυέλου και μερικές φορές των χεριών, μια κατάσταση γνωστή ιατρικά ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Ορισμένες στάσεις ύπνου μπορεί να ευνοήσουν το σχηματισμό επικίνδυνων θρόμβων.

Η θέση ύπνου που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης

Σε ξαπλωμένη στάση στο κρεβάτι, σπάνια υπάρχει αρκετή πίεση που να επηρεάσει τη ροή του αίματος προς τα άκρα. Ωστόσο, όταν κάποιος κοιμάται σε όρθια στάση, μπορεί να προκύψουν προβλήματα, εάν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος.

Το Harvard Health αναφέρει: «Ο ύπνος σε όρθια στάση σε ανακλινόμενη πολυθρόνα […] μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αυξήσει τον κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης».

Ένας θρόμβος αίματος σε ένα άκρο μπορεί να εμφανιστεί εάν τα χέρια ή τα πόδια σας είναι και τα δύο λυγισμένα και ακίνητα για ώρες. «Εφόσον όμως νιώθετε άνετα και μπορείτε να ξαπλώσετε ελαφρώς προς τα πίσω, ο ύπνος σε καθιστή στάση δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά». Ωστόσο, ο ύπνος σε όρθια στάση δεν είναι η μόνη στάση ύπνου με κινδύνους για την υγεία.

Άλλες θέσεις ύπνου που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να προκαλέσει κλίση της γλώσσας και της γνάθου προς τα κάτω, αποφράσσοντας εν μέρει τους αεραγωγούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφρακτική υπνική άπνοια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο οργανισμός υγείας επισημαίνει επίσης: «Η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και αρρυθμιών».

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς.

Ωστόσο, η Dr. Monica Wassermann, Ιατρική Διευθύντρια στην Oliolusso, πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηριχθεί η ιδέα ότι ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος καρδιακών προσβολών ή διαταραχών, ειδικά σε άτομα με υγιή καρδιά. Οι μόνοι γνωστοί κίνδυνοι του ύπνου στην αριστερή πλευρά μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκολία στην αναπνοή και δυσφορία».

«Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά μπορεί να προκαλέσει μεταβολές ή μετατοπίσεις στις κινήσεις της καρδιάς, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου».

Η ειδικός πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν άλλες θέσεις ύπνου που να συνδέονται με κινδύνους καρδιακής προσβολής, αν και ο ύπνος στη δεξιά πλευρά μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοίλη φλέβα, προκαλώντας δυσφορία».

Επιπλέον, στις εγκύους συνιστάται μερικές φορές να κοιμούνται στην αριστερή πλευρά του σώματος και να αποφεύγουν να κοιμούνται ανάσκελα για να μειώσουν την πίεση στη μήτρα, η οποία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Η Mayo Clinic συμβουλεύει αυτά τα άτομα να «σηκώσουν τα πόδια στο τέλος της ημέρας και να πάρουν και ένα ζευγάρι κάλτσες συμπίεσης εάν εμφανίσουν πρήξιμο ή κιρσούς».

Επίσης, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να ενέχει κινδύνους, καθώς επιβαρύνει την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη, σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος του βάρους σας βρίσκεται στη μέση του σώματος, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις εσωτερικές δομές του σώματος.

Αν και μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τον ύπνο σε καθιστή θέση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια στάση είναι απίθανο να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, εκτός εάν ένα άτομο έχει μια υποκείμενη πάθηση υγείας.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ