Ύπνος: Οι άνδρες που ξυπνούν για τουλάχιστον 30 λεπτά μέσα στη νύχτα διατρέχουν κίνδυνο για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με μελέτη

Εκατομμύρια άνθρωποι δυσκολεύονται με τον ύπνο, πράγμα που μπορεί να προκληθεί από πληθώρα προβλημάτων, όπως το άγχος και το στρες. Ωστόσο, οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο η αϋπνία να αποτελεί επίσης προειδοποιητικό σημάδι για μια σοβαρή ασθένεια. Το να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί να συνδέεται με ένα σοβαρότερο υποκείμενο πρόβλημα.

Αν δεν κοιμάστε καλά το τελευταίο διάστημα, δεν είστε μόνοι καθώς η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, μια έρευνα του 2017 έδειξε ότι τα δύο τρίτα των Βρετανών υποφέρουν από διαταραγμένο ύπνο και ένα 31% πιστεύει ότι έχει αϋπνία.

Υπάρχουν, φυσικά, πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου μας. Αν έχετε γίνει πρόσφατα γονείς, γνωρίζετε ότι ο πολύτιμος ύπνος σπάνια επιτυγχάνεται. Το άγχος, το στρες και άλλες κοινές παθήσεις όπως το κρυολόγημα και η γρίπη μπορούν επίσης να μας κρατήσουν ξύπνιους τη νύχτα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη εξετάζει πώς αυτά τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου θα μπορούσαν να υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Καρκίνος του προστάτη και διαταραχές στον ύπνο

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the National Cancer Institute, εξέτασε περισσότερους από 34.000 άνδρες χωρίς ιστορικό καρκίνου του προστάτη. Οι επιστήμονες μέτρησαν χαρακτηριστικά ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της εγρήγορσης, χρησιμοποιώντας ακτιγράφο. Σε διάστημα άνω των 7,6 ετών, διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη 1.152 άνδρες. Η μελέτη έδειξε ότι εκείνοι που κατέγραψαν 30 λεπτά ή περισσότερο εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν 15-20% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που δεν ξυπνούσαν καθόλου ή τουλάχιστον για λιγότερο από μισή ώρα.

Ωστόσο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτά τα ευρήματα χρειάζονται περισσότερη μελέτη χρησιμοποιώντας πιο ποικιλόμορφους πληθυσμούς για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα. «Εν τω μεταξύ, για όλους, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση σταθερού ωραρίου ύπνου και η διασφάλιση της καλής ποιότητας ύπνου, όποτε είναι δυνατόν, είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία και ευεξία».

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η μελέτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο διαταραγμένος ύπνος είναι σύμπτωμα καρκίνου του προστάτη και δεν αναφέρεται επί του παρόντος ως τέτοιο από φορείς υγείας όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Ωστόσο, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε είναι τα εξής:

  • Ανάγκη για συχνότερη ούρηση, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Βιάζεστε να πάτε στην τουαλέτα
  • Καταπόνηση/ Χρειάζεται πολύς χρόνος για να ουρήσετε
  • Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
  • Αδύναμη ροή
  • Νιώθετε ότι η κύστη σας δεν έχει αδειάσει πλήρως
  • Αίμα στα ούρα

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλά από αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχή του ύπνου. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη «φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο οι ασθενείς να αναπτύξουν διαταραχές ύπνου». Αυτά τείνουν να προκαλούνται από παρενέργειες, όπως εξάψεις και νυκτουρία.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ