Ύπνος: Η συνήθεια που μπορεί να σηματοδοτεί διαβήτη, σύμφωνα με γιατρό – «Ίσως να μην το είχατε παρατηρήσει»

Ένας γιατρός αποκαλύπτει την συνήθεια στον ύπνο που ενδέχεται να σηματοδοτεί διαβήτη. Παράλληλα, μοιράστηκε το «πρώτο βήμα» που πιστεύει ότι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι για να θέσουν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και να είναι τόσο διακριτικά ώστε να μην προκαλούν υποψίες. Με γνώμονα αυτό, ο Dr. Paul McArdle μοιράστηκε ένα βασικό σύμπτωμα που «ίσως δεν έχετε παρατηρήσει».

Το σύμπτωμα στον ύπνο που συνδέεται με διαβήτη

«Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Ωστόσο, άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα πριν τη διάγνωση», αναφέρει ο Dr. McArdle.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η πάθηση αναπτύσσεται αργά και συχνά γίνονται εξετάσεις αίματος σε άτομα υψηλού κινδύνου, οπότε εντοπίζεται νωρίς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, όπως το αίσθημα κόπωσης, η δίψα και η συχνή ούρηση, ειδικά τη νύχτα. Ίσως δεν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε αρχίσει να παίρνετε ένα ποτήρι νερό δίπλα στο κρεβάτι ή ότι σηκώνεστε πιο συχνά τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα».

Η ανάγκη για περισσότερο νερό συνδέεται με την αυξημένη ούρηση που συνοδεύει τον διαβήτη. Όταν έχετε διαβήτη, τα νεφρά σας δουλεύουν πολύ πιο σκληρά για να απομακρύνουν την περίσσεια γλυκόζης από το αίμα σας. Ωστόσο, σε κάποιο σημείο, τα νεφρά σας δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως. Η περίσσεια γλυκόζης συσσωρεύεται στα ούρα σας και ως εκ τούτου, παρασύρει μαζί της και πολλά υγρά, εξηγεί η Mayo Clinic.

«Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διαβήτη τύπου 2, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας», λέει ο Dr. McArdle.

Ο διαβήτης δεν οφείλεται απαραίτητα μόνο στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης. Μπορεί να είναι κληρονομικός και συνδέεται στενά με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Η παχυσαρκία, η γενική διατροφή σας και το επίπεδο φυσικής σας δραστηριότητας συμβάλλουν επίσης στην εμφάνιση διαβήτη.

«Ενώ η ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα αιτία για διαβήτη, η απομάκρυνση των προφανών πηγών ζάχαρης από τη διατροφή αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα εάν διαγνωστήκατε με διαβήτη τύπου 2», είπε ο Dr. McArdle.

Πώς να μειώσετε την ζάχαρη στη διατροφή σας και οι πιθανοί κίνδυνοι

Το πρώτο «πολύ απλό» βήμα που συνιστά ο ειδικός είναι να αντικαταστήσετε τρόφιμα και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με εναλλακτικές επιλογές χωρίς ζάχαρη. «Οι γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζεστά ροφήματα όπως τσάι ή καφέ και βοηθούν στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης σε αυτά τα ροφήματα».

Υπάρχει μία συζήτηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το πόσο ωφέλιμες για την υγεία είναι οι γλυκαντικές ουσίες χωρίς ζάχαρη. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τις γλυκαντικές ουσίες με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως δυσανεξία στη γλυκόζη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκαντικών ουσιών για δύο εβδομάδες θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στη ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε 27 άτομα μία από τις δύο γλυκαντικές ουσίες, την ακεσουλφάμη-Κ ή ένα εικονικό φάρμακο. Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωσαν την ακεσουλφάμη-Κ είχαν υψηλότερη δυσανεξία στη γλυκόζη. Ωστόσο, ειδικοί υγείας που δεν συμμετείχαν στη μελέτη εξήγησαν ότι είχε περιορισμούς, όπως το ότι βασίστηκε σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Η Emma Elvin, κλινική σύμβουλος της Diabetes UK, δήλωσε: «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά δεν παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».

Σε μια άλλη μελέτη, ζητήθηκε από χιλιάδες ανθρώπους να καταγράψουν όλα όσα έτρωγαν και έπιναν για μια περίοδο 3 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όμως, αυτή η μελέτη δεν εξήγησε ακριβώς τον λόγο αυτής της συσχέτισης. Η Tracy Parker, Διαιτολόγος στο British Heart Foundation (BHF), δήλωσε: «Μελέτες παρατήρησης όπως αυτές μπορούν να δείξουν μόνο μια σύνδεση. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) καταλήγει: «Έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να έχει διεγερτική επίδραση στην όρεξη και, ως εκ τούτου, μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην παχυσαρκία. Επίσης, υπάρχουν λίγα στοιχεία από μακροπρόθεσμες μελέτες που δείχνουν ότι τα γλυκαντικά προκαλούν αύξηση βάρους».

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ