Ύπνος: Ειδικός μοιράζεται το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Σύμφωνα με έναν ειδικό στον ύπνο, υπάρχει ένα πράγμα που κάνουν οι άνθρωποι όταν ξυπνούν μέσα στη νύχτα και καθιστά πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να ξανακοιμηθούν. Ενώ μερικοί είναι αρκετά τυχεροί και μπορούν να κοιμηθούν μόλις κλείσουν τα μάτια τους, άλλοι γνωρίζουν πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να μετρούν τις ώρες μέχρι να χρειαστεί να σηκωθούν το επόμενο πρωί.

Η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη, ειδικά αν αρχίσει να επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας. Υπολογίζεται ότι 1 στους 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρει τακτικά από αϋπνία. Για μερικούς, περιστασιακά επεισόδια αϋπνίας μπορεί να έρχονται και να υποχωρούν χωρίς να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ενώ για άλλους μπορούν να διαρκέσουν για μήνες.

Τι να κάνετε αν δεν σας παίρνει ο ύπνος

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, από το να προσέχετε τι τρώτε ή πίνετε πριν από τον ύπνο μέχρι το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο. Όμως, για εκείνους που δυσκολεύονται πολύ, μπορεί να καταλήξουν να ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας, λόγω στρες, άγχους ή επειδή το υπνοδωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο.

Εάν σας συμβεί αυτό, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ξανακοιμηθείτε πιο γρήγορα. Παράλληλα όμως υπάρχει ένα συγκεκριμένο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε. Ίσως νομίζετε ότι πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι και να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε μέχρι να κλείσουν τα μάτια σας, αλλά αυτό θα μπορούσε να κάνει το πρόβλημα χειρότερο.

Η χειρότερη κίνηση που μπορείτε να κάνετε όταν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τσεκάρετε το κινητό σας, ακόμα κι αν απλά βλέπετε την ώρα. Ο Dr. Biquan Luo, Διευθύνων Σύμβουλος της LumosTech, δήλωσε: «Το να κοιτάτε την ώρα μπορεί να αυξήσει το στρες και να δυσκολέψει τον ύπνο. Επιπλέον, εάν κοιτάξετε την ώρα στο τηλέφωνό σας, το περιεχόμενο του τηλεφώνου μπορεί να είναι πολύ ερεθιστικό, γεγονός που σας εμποδίζει περαιτέρω να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε».

Το λεγόμενο μπλε φως που προέρχεται από τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα smartphones και οι τηλεοράσεις μπορεί να διαταράξει τους φυσικούς κύκλους ύπνου μας, γι’ αυτό πρέπει να τα απομακρύνετε πριν τον ύπνο.

Αντίθετα, εάν ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, απλά προσπαθήστε αρχικά να παραμείνετε στο κρεβάτι για να δείτε αν μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά. Αν όχι, θα πρέπει να σηκωθείτε και να πάτε κάπου αλλού. Ο ειδικός ύπνου πρόσθεσε: «Όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας, είναι καλύτερο να μείνετε στο κρεβάτι στην αρχή, να προσπαθήσετε να χαλαρώσετε και να δείτε αν μπορείτε να κοιμηθείτε ξανά».

«Εάν δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε μετά από 10 ή 15 λεπτά, είναι ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Δοκιμάστε να πάτε σε ένα ήσυχο και άνετο μέρος στο σπίτι, όπως ο καναπές, και να ασχοληθείτε με μια ήσυχη δραστηριότητα χαμηλής διέγερσης, π.χ. όπως το να διαβάζεις ένα βιβλίο ή να κάνεις μια χαλαρωτική δραστηριότητα, μέχρι να αισθανθείτε ξανά υπνηλία. Μετά επιστρέψτε στο κρεβάτι».

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν δυσκολεύεστε με τον ύπνο, έχετε αλλάξει τις συνήθειες ύπνου σας αλλά δεν λειτούργησε ή αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο για μήνες και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητά σας.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ