Ύπνος: Ειδικός εξηγεί τον απογοητευτικό λόγο που σταματάτε να νυστάζετε τη στιγμή που ξαπλώνετε στο κρεβάτι

Έχετε πάει ποτέ για ύπνο, αφού κοιμηθήκατε για λίγο στον καναπέ, για να βρεθείτε ξανά εντελώς ξύπνιοι να στριφογυρίζετε στο κρεβάτι; Μια ειδικός στον ύπνο αποκαλύπτει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε οριστικά.

Τι προκαλεί δυσκολία στον ύπνο

Η Rosey Davidson, σύμβουλος ύπνου στην Just Chill Baby Sleep, υποστηρίζει ότι το άγχος, το στρες και κάτι που ονομάζεται «μαθημένη διέγερση» (learned arousal – δηλαδή να ξαπλώνετε στο κρεβάτι και να μην μπορείτε να κοιμηθείτε) μπορεί να σας κρατούν ξύπνιους τη νύχτα. «Η μαθημένη διέγερση αναφέρεται σε μια εξαρτημένη απόκριση που παρεμβαίνει στην έναρξη του ύπνου», λέει η ειδικός. «Συμβαίνει όταν συνδέουμε το κρεβάτι μας με δραστηριότητες διαφορετικές από τον ύπνο, όπως το να βλέπουμε τηλεόραση ή να χαζεύουμε στο κινητό ή στο tablet. Με την πάροδο του χρόνου, ο εγκέφαλος σχηματίζει μια σύνδεση μεταξύ του κρεβατιού και της εγρήγορσης παρά της χαλάρωσης, κάτι που κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο».

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω εάν έχετε άστατη ρουτίνα, δηλαδή είτε κοιμάστε σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, είτε τρώτε γεύματα σε τυχαίες ώρες.

«Εάν τα μοτίβα ύπνου μας είναι άστατα και ο φυσικός ρυθμός του σώματός μας διαταράσσεται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στον ύπνο, παρά την αίσθηση κόπωσης», επισημαίνει η ειδικός. «Το άγχος για τον ύπνο δημιουργεί επίσης έναν παράδοξο κύκλο που αυξάνει την εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολη τη χαλάρωση».

Πώς να κοιμηθείτε πιο εύκολα και να απαλλαγείτε από το άγχος

Για να σταματήσετε αυτό το ενοχλητικό φαινόμενο, η Rosey συνιστά τη δημιουργία ενός πιο σταθερού καθημερινού προγράμματος, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τα ροφήματα με καφεΐνη, τις οθόνες τηλεφώνου και τα ζαχαρούχα τρόφιμα αργά το βράδυ.

Στην περίπτωση που παραμένετε ξύπνιοι στο κρεβάτι, φροντίστε να κάνετε κάτι για να ηρεμήσετε. Αυτό μπορεί να είναι να πιείτε ένα τσάι βοτάνων, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ακόμα και να κάνετε λίγο διαλογισμό, πριν ξαπλώσετε στο μαξιλάρι σας. «Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα και να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι μια ολιστική προσέγγιση», συμβουλεύει η ειδικός.

«Η καθιέρωση ενός τακτικού κύκλου ύπνου και αφύπνισης, δηλαδή το να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί και να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ, θα βοηθήσει το σώμα σας να ξέρει πότε να αποκοιμηθεί. Επίσης, η έκθεση στο φυσικό φως τα πρωινά μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να είστε έτοιμοι για ύπνο το βράδυ».

«Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή ο διαλογισμός μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ηρεμία του μυαλού και του σώματος πριν από τον ύπνο. Εάν όμως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό», καταλήγει η ειδικός.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ