Ύπνος: 2 φλιτζάνια την ημέρα από αυτό το ρόφημα μπορούν να μειώσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών την ημέρα από ένα συγκεκριμένο ρόφημα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η έρευνα, η οποία εξέτασε 33 διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 8 δοκιμών σε ανθρώπους, διεξήχθη από το Tea Advisory Panel (TAP) και συντάχθηκε από ειδικούς σε θέματα διατροφής και ευεξίας.

Το ρόφημα που περιορίζει το άγχος και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι πολλά είδη τσαγιού μπορούν να βελτιώσουν τον ύπνο και τη διαχείριση του στρες. Αυτά περιλαμβάνουν το κλασικό μαύρο τσάι, το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών, καθώς και το πράσινο τσάι, το γερμανικό χαμομήλι, τη λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και την πασιφλόρα.

Σύμφωνα με έρευνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τις Κάτω Χώρες, 1 στους 4 ενήλικες δεν κοιμάται τις συνιστώμενες 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Ο Dr. Tim Bond, συντάκτης της νέας μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ένας εκπληκτικός αριθμός διαφορετικών τύπων τσαγιού μπορεί να μειώσει το στρες και να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και χαλάρωση. Τα αφεψήματα βοτάνων είναι πιθανότατα πιο γνωστά για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, αλλά μελέτες επιβεβαιώνουν ότι και το πράσινο τσάι βοηθά με την κατανάλωση μόλις δύο φλιτζανιών την ημέρα».

«Αυτό συμπληρώνει τα πραγματικά δεδομένα από μια έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν έξι στους δέκα (57%) ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται χαλαροί όταν πίνουν τσάι και οι μισοί αισθάνονται ήρεμοι. Παρομοίως, τέσσερις στους δέκα (42%) αναφέρουν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού βοηθάει στο στρες και το άγχος, ενώ το 23% λέει ότι καταπολεμά τη χαμηλή διάθεση», πρόσθεσε ο ειδικός.

Τα συστατικά στο τσάι που βοηθούν στον ύπνο

«Οι δραστικές ενώσεις στο τσάι που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, L-θεανίνη, θεαφλαβίνες, θεαρουμπιγίνες και γαμμα-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Και η L-θεανίνη, ένα αμινοξύ, και το GABA έχουν άμεση επίδραση στον εγκέφαλο, βοηθώντας στην ενεργοποίηση οδών που μειώνουν το στρες και δημιουργούν ηρεμία και χαλάρωση. Το τσάι είναι η κύρια φυσική πηγή L-θεανίνης στη διατροφή μας».

Οι κίνδυνοι του ανεπαρκούς ύπνου για την υγεία

Ο Dr. Gill Jenkins προειδοποίησε για τους κινδύνους στην υγεία από την έλλειψη επαρκούς ύπνου, σύμφωνα με αναφορές του Bristol Live. Ο Dr. Jenkins δήλωσε: «Έχει διαπιστωθεί ότι ο ύπνος λιγότερο από 6 ώρες τη νύχτα αυξάνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία δείχνει ότι το σώμα καταπολεμά τη φλεγμονή. Τα επίπεδα της γ-γλουταμυλ-τρανσφεράσης, ενός δείκτη ηπατικής βλάβης, επίσης αυξάνονται κατά περισσότερο από 10% μετά από χρόνια έλλειψη ύπνου. Αυτές και άλλες αλλαγές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία».

«Μελέτες δείχνουν ότι ο ύπνος για λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα συνδέεται με:

  • αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2,
  • παχυσαρκίας,
  • υπέρτασης,
  • κατάθλιψης και
  • εξασθενημένης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βραχυπρόθεσμα, ο κακός ύπνος επηρεάζει τις γνωστικές λειτουργίες και την απόδοση σε εργασίες, αυξάνει τα αισθήματα κόπωσης και εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων».

Τα συμπεράσματα της έρευνας για το τσάι για τις ευεργετικές επιδράσεις του

Η μελέτη διαπίστωσε τα εξής:

  • Δυο φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μείωσαν σημαντικά το άγχος.
  • Έξι εβδομάδες κατανάλωσης μαύρου τσαγιού μείωσαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες και αύξησαν τη χαλάρωση σε μια ομάδα ανδρών που κλήθηκαν να εκτελέσουν αγχωτικές διανοητικές εργασίες. Υπέροχα νέα για όσους αναζητούν να μειώσουν το άγχος και τα προβλήματα ύπνου.
  • Οι ηλικιωμένοι που έπιναν τσάι λεβάντας δύο φορές την ημέρα είχαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
  • Δύο φλιτζάνια τσαγιού τριαντάφυλλου την ημέρα βελτίωσαν την ψυχική ευεξία σε κορίτσια στην εφηβεία.
  • Τα επίπεδα της χρωμογρανίνης Α – μιας αντίδρασης στο στρες – αυξήθηκαν σε φοιτητές που εκτελούσαν εργασίες με ψυχικό στρες.

Ο Dr. Bond δήλωσε: «Το άγχος και ο κακός ύπνος μπορούν να γίνουν ένας φαύλος κύκλος που επηρεάζει σοβαρά την πνευματική απόδοση και τη σωματική υγεία. Αλλά οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τσαγιού και της υγιεινής ρουτίνας ύπνου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Καθώς η ανασκόπηση μας παρέχει καλές αποδείξεις ότι ακόμη και δύο φλιτζάνια τσαγιού ημερησίως μπορούν να βοηθήσουν στην ποιότητα του ύπνου, στη χαλάρωση και στο στρες λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων της L-θεανίνης και των ενώσεων πολυφαινόλης. Αρκετοί τύποι είναι αποτελεσματικοί, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού και ποικιλιών τσαγιού από βότανα, όπως το γερμανικό χαμομήλι, η λεβάντα, το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και η πασιφλόρα».

«Η ενσωμάτωση δύο φλιτζανιών τσαγιού στη βραδινή μας ρουτίνα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά», τονίζει ο ειδικός.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ