Ύδρα: «Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι πάνω από την θάλασσα» – Τα νέα στοιχεία από την δικογραφία και η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ.

Αποκαλυπτικά είναι τα νέα στοιχεία από την δικογραφία για την μεγάλη φωτιά στην Ύδρα, που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που φέρεται να εκτοξεύτηκαν από την θαλαμηγού «Περσεφόνη».

Η φωτιά κατέστρεψε 300 στρέμματα δάσους, ενώ σε βάρος του καπετάνιου και των 12 μελών του πληρώματος της θαλαμηγού ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πειραιά, για εμπρησμό δασικής έκτασης, με ενδεχόμενο δόλο. Οι 13 ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή την ερχόμενη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όπως κατέθεσαν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό.

«Καθόμουν στο κατάστρωμα του σκάφους, όταν άκουσα κρότους από τον διπλανό όρμο, και είδα στον ουρανό αντανακλάσεις φωτός δηλαδή σαν λάμψεις από πυροτεχνήματα. Συνολικά οι κρότοι ήταν 15 έως 20 συνεχόμενοι και ταυτόχρονοι με τις εκλάμψεις», κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας κυβερνήτης και αυτόπτης μάρτυρας της υπόθεσης.

Στη συνέχεια όπως είπε ο 40χρονος κυβερνήτης πήρε την συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού και με έναν ναύτη, έφτασαν κοντά στη θαλαμηγό «Περσεφόνη».

«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 έως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα. Ήταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», κατέθεσε ο καπετάνιος και αυτόπτης μάρτυρας.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης κατέθεσε πως βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.

Όπως αποκαλύφθηκε χθες, οι 10 επιβάτες από το Καζακστάν δεν κατέθεσαν ενόρκως, αλλά προφορικά είπαν στους ανακριτικούς υπαλλήλους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την πυρκαγιά και την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά έβλεπαν ποδόσφαιρο.

Η ΕΛ.ΑΣ. για τα περί διαφυγής επιβατών της θαλαμηγού

Ανακοίνωση σχετικά με την πολύκροτη υπόθεση της Ύδρας και τους επιβάτες που είχαν μισθώσει το πολυτελές σκάφος αναψυχής, εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. το μεσημέρι της Τρίτης (25/6):

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφυγή ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε αναμείχθηκε προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ