Το περπάτημα με καύσωνα είναι επικίνδυνο ακόμα και για τους υγιείς – Πώς συνέβη ο τραγικός θάνατος του Michael Mosley

Το περπάτημα με καύσωνα μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμη και για ένα υγιές άτομο που δεν παίρνει τις κατάλληλες προφυλάξεις, όπως απέδειξε η ιστορία του τραγικού θανάτου του Βρετανού παρουσιαστή του BBC, Michael Mosley.

Ο γκουρού της υγείας βρέθηκε νεκρός στη Σύμη την Κυριακή, έπειτα από τέσσερις ημέρες ερευνών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, ο θάνατός του συνέβη από φυσικά αίτια, με τη Daily Mail να δημοσιεύει και τη διαδρομή περιπάτου που φέρεται να ακολούθησε εκείνη την ημέρα ο Michael Mosley, ενώ η θερμοκρασία στο νησί «χτυπούσε» κόκκινο.

Ο ιατροδικαστής, μάλιστα, θεωρεί ότι ο Βρετανός δημοσιογράφος ακούμπησε με το ένα χέρι του στο πεζούλι, ξάπλωσε, λογικά αισθάνθηκε αδιαθεσία, πιθανόν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, και έπεσε κάτω.

Γιατί είναι επικίνδυνο ακόμη και για τους υγιείς το περπάτημα με καύσωνα

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η θερμότητα μπορεί να επιβαρύνει πολύ το σώμα καθώς αγωνίζεται να διατηρήσει την κανονική θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου. Μπορεί να προκαλέσει θερμικές κράμπες, εξάντληση και αισθήματα σύγχυσης και ναυτίας. Στην πιο ακραία κατάσταση μπορεί να υποστούμε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων και να αποβεί μοιραία.

Το κύριο όπλο του σώματος για να σταματήσει την υπερθέρμανση είναι η εφίδρωση. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζει το σώμα.

Αλλά οι συνθήκες υγρασίας μειώνουν την αποτελεσματικότητα της εφίδρωσης καθώς όσο πιο υγρός είναι ο αέρας, τόσο λιγότερη υγρασία μπορεί να εξατμιστεί από το δέρμα. Καθώς το σώμα υπερθερμαίνεται -και αρχίζει η θερμοπληξία- η ικανότητά του να να ιδρώνει διακόπτεται και η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί.

Η υπερβολική εφίδρωση επιβαρύνει επίσης την καρδιά. Πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να στείλει αίμα, το οποίο μεταφέρει θερμότητα από το εσωτερικό του σώματος στην επιφάνεια.

Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει το κανονικό της επίπεδο. Μεταξύ 39 και 40 βαθμών Κελσίου, η κόπωση εμφανίζεται καθώς ο εγκέφαλός μας λέει στους μύες μας να επιβραδύνουν.

Η εξάντληση εμφανίζεται μεταξύ 40 και 41 βαθμών Κελσίου, καθώς τα όργανά μας αρχίζουν να χάνουν την ικανότητα να λειτουργούν. Το επόμενο στάδιο -όταν η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει πάνω από τους 41 βαθμούς Κελσίου- είναι η θερμοπληξία.

Συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης μπορεί να ξεκινήσουν ξαφνικά ή να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με παρατεταμένες περιόδους άσκησης. Τα πιθανά συμπτώματα θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν:

  • Δροσερό, υγρό δέρμα με αίσθηση ανατριχίλας όταν βρίσκεστε σε ζέστη.
  • Έντονη εφίδρωση.
  • Λιποθυμία.
  • Ζάλη.
  • Κούραση.
  • Αδύναμος, γρήγορος παλμός.
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά την ορθοστασία.
  • Κράμπες στους μύες.
  • Ναυτία.
  • Πονοκέφαλο.

Πηγη: oloygeia.gr

Αρτηριακή πίεση: Τα 2 σημάδια στο στήθος που δείχνουν ότι κινδυνεύετε από καρδιακό επεισόδιο

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ