Το Νο1 πρώιμο σύμπτωμα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ειδικούς

Οι ειδικοί στην υγεία των πνευμόνων εξηγούν γιατί αυτό το σύμπτωμα είναι τόσο εύκολο να παραβλεφθεί. Οι πνεύμονές μας αποτελούν ζωτικό κομμάτι της συνολικής μας υγείας. Ωστόσο, μια ομάδα ασθενειών γνωστή ως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία των πνευμόνων.

«Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια μακροχρόνια πάθηση του αναπνευστικού που περιλαμβάνει τόσο τη χρόνια βρογχίτιδα όσο και το εμφύσημα. Στη ΧΑΠ παρατηρείται βλάβη στους αεραγωγούς των πνευμόνων που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί η Dr. Sophie Vergnaud, πνευμονολόγος και ανώτερη ιατρική διευθύντρια της GoodRx Health στην GoodRx.

Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία, καθώς ευθύνεται για περίπου 8 στους 10 θανάτους που σχετίζονται με τη ΧΑΠ, σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ). Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων (American Lung Association) επισημαίνει ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι αυξημένες αναπνευστικές παθήσεις στην παιδική ηλικία, το ιστορικό άσθματος και η ηλικία, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ δεν είναι ιάσιμη και διακρίνεται σε τέσσερα στάδια

«Το πρώτο στάδιο είναι μία αρχική μορφή της νόσου», εξηγεί η Jennifer Sidi, νοσηλεύτρια οξείας γεροντολογίας ενηλίκων και διευθύντρια προηγμένων κλινικών παρόχων στο στο Northwell Health’s Center for Tobacco Control. «Το δεύτερο στάδιο είναι μέτριας βαρύτητας. Το τρίτο στάδιο είναι σοβαρή μορφή της νόσου και το τέταρτο στάδιο είναι πολύ σοβαρή ή τελικού σταδίου ασθένεια».

Η Dr. Vergnaud σημειώνει ότι η ΧΑΠ επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ. Το 2020, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με διαγνωσμένη ΧΑΠ – πιθανότατα ένας υπολογισμός που δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό των ατόμων που έχουν τη νόσο.

«Είναι πιθανό πολύ περισσότεροι άνθρωποι να την έχουν χωρίς να το γνωρίζουν», λέει η Dr. Vergnaud. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι τα πρώιμα σημάδια είναι εύκολο να αγνοηθούν, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της υγείας. «Η κατανόηση των σημαδιών της ΧΑΠ μπορεί να σας βοηθήσει να επισημάνετε τα συμπτώματα στον γιατρό σας και ενδεχομένως να παρέμβετε στα πρώιμα στάδια της», λέει η Dr. Vergnaud. «Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και νοσηλείας».

Δύο ειδικοί μοιράστηκαν περισσότερες πληροφορίες για τη ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων που συχνά παραβλέπονται και πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Το Νο1 πρώιμο σημάδι της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που οι περισσότεροι αγνοούν

Αν αντιμετωπίζετε βήχα – είτε πρόκειται για φλεγματικό είτε για ξηρό βήχα – αυτό είναι ένα πρώιμο σημάδι της ΧΑΠ που μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί. Και, σύμφωνα με τους Sidi και Dr. Vergnaud, ένας χρόνιος βήχας δεν πρέπει να αγνοηθεί. «Ένα σημάδι της ΧΑΠ που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ο βήχας», λέει ο Sidi. «Ο βήχας μπορεί να προκαλέσει παραγωγή φλέγματος, αλλά μπορεί επίσης να είναι ξηρός. Κάποιος πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια εάν ο βήχας επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα – πάνω από 2 έως 3 εβδομάδες – και δεν φαίνεται να σχετίζεται με κάποια ασθένεια».

Ο βήχας είναι ένα συνηθισμένο σημάδι της ΧΑΠ, αλλά είναι πολύ εύκολο να τον αποδώσουμε σε κάτι λιγότερο σοβαρό. «Για όσους έχουν ήπια συμπτώματα, είναι σύνηθες να τα αποδίδουν στην ηλικία ή στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας», λέει η Dr. Vergnaud. Δεν βοηθάει το γεγονός ότι ο βήχας συνδέεται με άλλες παθήσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Συχνά οι άνθρωποι αποδίδουν τον βήχα σε άλλα προβλήματα, όπως κρυολόγημα, γρίπη και αλλεργίες, και δεν σκέφτονται ότι ένας χρόνιος βήχας μπορεί να είναι θέμα που προκύπτει από μια χρόνια ασθένεια», λέει ο Sidi.

Άλλα σημάδια της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ο επίμονος βήχας δεν είναι το μοναδικό σημάδι της ΧΑΠ που πρέπει να αναφέρετε στον γιατρό σας. Η Dr. Vergnaud λέει ότι άλλα πρώιμα και συνηθισμένα συμπτώματα της ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Κούραση
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Θορυβώδης αναπνοή
  • Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού

Η Dr. Vergnaud αναφέρει ότι είναι εύκολο να αποδώσουμε ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, όπως τη δύσπνοια και την κούραση, στο βάρος, την ηλικία ή τη στεφανιαία νόσο.

Τι να κάνετε αν ανησυχείτε για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Σύμφωνα με τους Dr. Vergnaud και Sidi, είναι σημαντικό να μιλήσετε στον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για ΧΑΠ.

«Αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ΧΑΠ, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας για να συζητήσετε την πιθανότητα ελέγχου», λέει ο Dr. Vergnaud. «Θα θέλει να μάθει περισσότερα για τα συμπτώματά σας, το ιστορικό της υγείας σας, τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας, ακόμη και τα επαγγέλματα που έχετε διατελέσει». Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) αναφέρει ότι περίπου το 15% των περιπτώσεων ΧΑΠ προέρχεται από έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στην εργασία, όπως σκόνη και αναθυμιάσεις όπως ο αμίαντος και η άσφαλτος.

Εάν διαγνωστείτε με ΧΑΠ, η τακτική φροντίδα είναι απαραίτητη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για οποιαδήποτε επιδείνωση των συμπτωμάτων και να κάνετε τακτικές επισκέψεις σε πνευμονολόγο», λέει ο Sidi.

Μπορεί η ΧΑΠ να θεραπευτεί πλήρως;

Δυστυχώς, όχι. «Οι πνεύμονες δεν μπορούν να ανακάμψουν από τη ζημιά που προκαλεί η ΧΑΠ», λέει η Sidi. Ωστόσο, υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία. Η ειδικός αναφέρει ότι η θεραπεία της ΧΑΠ μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Φάρμακα όπως βρογχοδιασταλτικά και κορτικοστεροειδή
  • Διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και άσκηση
  • Πνευμονική αποκατάσταση
  • Θεραπεία με οξυγόνο
  • Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμημάτων των κατεστραμμένων πνευμόνων σε σοβαρές περιπτώσεις
  • Μεταμόσχευση πνευμόνων σε σοβαρές περιπτώσεις

«Ο στόχος είναι η διαχείριση των συμπτωμάτων και η διατήρηση της νόσου σε όσο το δυνατόν πιο ήπιο στάδιο», λέει ο Sidi. «Κάποιος μπορεί να παραμείνει στα αρχικά έως μέτρια στάδια της νόσου για πολλά χρόνια».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ