Το Νο1 φρούτο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με μελέτη

Έρευνα δείχνει ότι ένα αγαπημένο φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και στην απώλεια βάρους. Όταν πρόκειται για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας λόγω γήρανσης, συχνά συνιστάται η κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε ασβέστιο. Ενώ αυτή παραμένει μια σημαντική συμβουλή, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Advanced in Nutrition” υποδηλώνει ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των οστών.

Το καλύτερο φρούτο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Εστιάζοντας ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες έχουν τον υψηλότερο ρυθμό απώλειας οστικής πυκνότητας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περίπου 10 δαμάσκηνων την ημέρα για ένα χρόνο οδήγησε σε περιορισμό των συμπτωμάτων οστεοπόρωσης. Ακόμη και 6 μήνες τακτικής κατανάλωσης δαμάσκηνων έδειξαν χαμηλότερη απώλεια συνολικής οστικής μάζας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν τα αποξηραμένα φρούτα.

Ένας πιθανός λόγος για αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα δαμάσκηνα προκαλούν ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τον οξειδωτικό τύπο βλάβης των κυττάρων που επηρεάζει την οστική πυκνότητα.

Πώς τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Εκτός από την ενίσχυση των οστών, τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους. Παρόλο που τα αποξηραμένα φρούτα συνήθως δεν συνιστώνται για προσπάθειες απώλειας βάρους λόγω της υψηλής τους θερμιδικής αξίας, μελέτη του 2014 που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας εξέτασε τις επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης δαμάσκηνων για περίοδο 12 εβδομάδων, σε συμμετέχοντες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Εκείνοι που κατανάλωναν μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων δαμάσκηνων έχασαν περίπου δύο κιλά σε αυτό το χρονικό διάστημα και σχεδόν 2,5 εκατοστά από τη μέση τους. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η απώλεια βάρους φαίνεται να αυξάνεται προς το τέλος της μελέτης, λόγω του αυξημένου αισθήματος κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό τα δαμάσκηνα να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα για την απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου.

Ένα σημαντικό σημείο εάν θέλετε να προσθέσετε δαμάσκηνα στη διατροφή σας: φροντίστε να διαβάσετε τον διατροφικό πίνακα, προτείνει η διατροφολόγος λειτουργικής ιατρικής Maria Zamarripa. Τα δαμάσκηνα είναι ήδη πλούσια σε θερμίδες λόγω της συμπύκνωσης των φυσικών τους σακχάρων κατά την αποξήρανση, αλλά ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη κατά την επεξεργασία. Αυτό μπορεί να μειώσει ή ακόμα και να αναιρέσει τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που προέρχονται από την κατανάλωση δαμάσκηνων. Οι ερευνητές προτείνουν να συνδυάσετε τα δαμάσκηνα μαζί με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για καλύτερα αποτελέσματα.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ