Το Ελληνικό Πεντάγωνο αλλάζει όψη – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Την ριζική αναμόρφωση στην όψη και τον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνικού Πενταγώνου παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος εξήγγειλε την ανέγερση του νέου κτηρίου που θα στεγάσει την Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου αλλά και την αναμόρφωση του Μνημείου των Αθανάτων, που εγκαινίασε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρουσίασε τα σχέδια της νέας όψης που θα αποκτήσει το Ελληνικό Πεντάγωνο.

Στα εντυπωσιακά σχέδια που παρουσιάστηκαν, το κτήριο του Πενταγώνου, που φιλοξενεί το υπουργείο, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ, το ΓΕΝ και το ΓΕΑ θα αποκτήσει μία ενιαία σύγχρονη μορφή.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, στο πίσω μέρος του κτηρίου και στα πλάγια, θα υπογειοποιηθούν όλοι οι χώροι στάθμευσης ενώ θα ανεγερθεί νέο κτήριο, το οποίο θα φιλοξενεί την Διοίκηση Ηλεκτρονικού Πολέμου, προϋπολογισμού 10 εκατ.. Η ανέγερσή του θα γίνει με δωρεά.

Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει αναδιαμόρφωση του Μνημείου των Αθανάτων, με νέες γυάλινες πλάκες που θα αναγράφουν τα ονόματα των 121.692 πεσόντων υπέρ πατρίδος, οι οποίες θα αντικαταστήσουν το τοιχίο που περιβάλει τώρα τον βωμό, που παραμένει.

«Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να πω ότι οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών μας, που υπάρχουν ήδη στο χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Στρατηγού Φλώρου στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την παρουσίαση.

Όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, Θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Η μια θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου.

Και τέλος, θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οποίων ανακοίνωσε, το κόστος τους θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον Καθηγητή του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Βαρώτσο, ο οποίος και έκανε τον σχεδιασμό της ανάπλασης.

Κατά την παρουσίαση του έργου ανέφερε ότι μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό – φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους.

Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.

Όσον αφορά στο κτήριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βαρώτσος ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο. Πρόσθεσε ότι το κτήριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλευρικά του μνημείου δημιουργούνται δύο πάρκα, από αριστερά με 25 ελιές και από δεξιά άλλες 28, με αναφορές στις δύο σημαντικές εθνικές εορτές, τις οποίες τιμάμε στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει» κατέληξε ο Καθηγητής του Α.Π.Θ.

Δείτε φωτογραφίες της μακέτας του έργου: 

Πεντάγωνο

Πεντάγωνο

Πεντάγωνο

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ