Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ακτινίδια κάθε μέρα

Από την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος έως τη βελτίωση της υγείας του δέρματος, εξερευνήστε τα οφέλη της τακτικής κατανάλωσης ακτινιδίου. Τα ακτινίδια, τα μικρά φρούτα με τη ζωηρή πράσινη σάρκα και τη γλυκιά αλλά υπόξινη γεύση, είναι περισσότερο από μια απλή πολύχρωμη προσθήκη στη φρουτοσαλάτα σας. Η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους την υγεία σας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση του ακτινιδίου για την υγεία

  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού σύστημα
  • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
  • Βελτίωση της πέψης
  • Υγιές δέρμα

Το ακτινίδιο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Η Alex Turnbull, RDN, LD, πιστοποιημένη διατροφολόγος που ειδικεύεται στη διατροφή παιδιών στο The Family Nutritionist, επισημαίνει: «Τα ακτινίδια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός μικροθρεπτικού συστατικού που παίζει πολλούς ζωτικούς ρόλους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα». Αυτή η απαραίτητη βιταμίνη δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του σώματός μας από βλάβες.

Η Turnbull αναφέρεται σε μια μελέτη που συζητά τον πιθανό ρόλο της βιταμίνης C στην έμφυτη ανοσία, δηλαδή την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος ενάντια σε ασθένειες, λοιμώξεις και άλλους ανεπιθύμητους εισβολείς.

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση της απόκρισης των ουδετερόφιλων, τα οποία είναι μερικά από τα πρώτα κύτταρα που ανταποκρίνονται στη μόλυνση. Στην πραγματικότητα, η μελέτη επισημαίνει μια αύξηση κατά 20% στη δραστηριότητα των ουδετερόφιλων μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, ενισχύοντας δυνητικά την ικανότητα του σώματος να αποκρούει παθογόνα και να υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συνοψίζοντας λέει πως: «Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης C είναι σημαντική για τη διασφάλιση της βέλτιστης υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος». Ευτυχώς, ένα ακτινίδιο μπορεί να σας προσφέρει πάνω από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Η Kate Peterson, RD, πιστοποιημένη διατροφολόγος στο Kate Peterson Nutrition, επισημαίνει: «Τα ακτινίδια είναι γεμάτα βιταμίνη C και κάλιο, τα οποία μπορούν και τα δύο να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης». Η διατήρηση της βέλτιστης αρτηριακής πίεσης είναι σημαντική για την υγεία της καρδιάς, καθώς ελαχιστοποιεί τη συνολική επιβάρυνση στην καρδιά και τις αρτηρίες.

Η Peterson συνεχίζει λέγοντας: «Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε μια σύνδεση μεταξύ της χαμηλής συστολικής αρτηριακής πίεσης σε υγιή άτομα που κατανάλωναν μόνο δύο ακτινίδια την ημέρα».

Μπορεί να έχετε καλύτερη πέψη

Τα ακτινίδια είναι πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ομαλής πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το ακτινίδιο περιέχει επίσης ένα ένζυμο που ονομάζεται ακτινιδίνη, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μπορεί να βελτιώσει τη διάσπαση και την πέψη ορισμένων πρωτεϊνών.

Μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα υγιές δέρμα

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία σύμφωνα με έρευνα παίζει κρίσιμο ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου. Η ύπαρξη αρκετού κολλαγόνου στο σώμα βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Ενώ υπάρχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν σε υγιές δέρμα, η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως το ακτινίδιο, μπορεί να συμβάλει σε μια πιο λεία, πιο υγιή επιδερμίδα.

Διατροφική αξία ακτινιδίου

Ένα ακτινίδιο (75 γραμμάρια) περιέχει τα εξής:

  • Θερμίδες: 48
  • Υδατάνθρακες: 10.5g
  • Διαλυτές ίνες: 2g
  • Σύνολο σακχάρων: 7g
  • Προσθήκη ζάχαρης: 0g
  • Πρωτεΐνη: 1g
  • Σύνολο λιπαρών: 0g
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0g
  • Χοληστερόλη: 0g
  • Νάτριο: 3mg
  • Βιταμίνη C: 56mg
  • Βιταμίνη K: 30mcg
  • Κάλιο: 148mg

Τα ακτινίδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Είναι τα ακτινίδια ασφαλή για κατανάλωση από όλους;

Τα ακτινίδια είναι υγιεινά και ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να έχουν αλλεργία στο ακτινίδιο ή να εμφανίσουν «σύνδρομο latex-φρούτων». Τα άτομα με τέτοιου είδους αλλεργίες μπορεί να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα που έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες με τα ακτινίδια, όπως:

  • αβοκάντο και
  • μπανάνες.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αλλεργία, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διατροφολόγο πριν φάτε ακτινίδιο.

Το ακτινίδιο είναι ένα γλυκό, γευστικό και ευέλικτο φρούτο. Από την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος έως την υποστήριξη της υγιούς επιδερμίδας, η τακτική ενσωμάτωση του ακτινιδίου μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Αυτό το μικρό αλλά δυνατό φρούτο είναι γεμάτο με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Δοκιμάστε να προσθέσετε ακτινίδια σε διαφορετικά γεύματα και σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ