«Στα 57 μου άλλαξα μέγεθος στα ρούχα από L σε S με τη βοήθεια 3 υδατανθράκων» – Τι αποκαλύπτει γυναίκα μετά την απώλεια 15 κιλών

Μια Βρετανίδα μοιράστηκε τις λεπτομέρειες της επιτυχημένης προσπάθειάς της για την απώλεια βάρους. Η ιστορία της εκπλήσσει ακόμα και τους πιο φανατικούς λάτρεις της γυμναστικής. Η επιστήμη του μεταβολισμού απασχολεί έντονα τους Βρετανούς επιστήμονες και η έρευνά τους επιβεβαιώνει ότι η απώλεια βάρους είναι μια πολυπαραγοντική και σύνθετη υπόθεση.

Οι δίαιτες-αστραπή δεν επιφέρουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ωστόσο, τα αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τις καλύτερες διαθέσιμες μεθόδους μπορούν να μπερδέψουν όσους θέλουν να αδυνατίσουν. Αυτό συνέβη και στην 57χρονη Victoria Acosta, η οποία αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της όταν έμαθε ότι θα γίνει γιαγιά.

Αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες σε όλη της τη ζωή, η Victoria έμεινε έκπληκτη όταν ο προπονητής της, της ζήτησε να αυξήσει την πρόσληψη υδατανθράκων. Ωστόσο, σύντομα ανακάλυψε ότι υδατάνθρακες, όπως η κινόα και η γλυκοπατάτα μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικά βοηθήματα στην απώλεια βάρους, με αποτέλεσμα να μειώσει το μέγεθος στα ρούχα της από L σε S, μέσα σε λίγους μήνες.

Το ταξίδι της δεν αφορούσε απλώς την απώλεια βάρους, αλλά τροφοδοτήθηκε από την επιθυμία να είναι η καλύτερη γιαγιά για την εγγονή της. «Ήθελα να είμαι σε καλή φυσική κατάσταση και να έχω την ενέργεια να τρέχω μαζί της, να έχω τη δύναμη να τη σηκώσω και να παίξουμε», είπε η Victoria, αναφερόμενη στην εγγονή της.

Κουρασμένη από την ατονία και απογοητευμένη από τις αποτυχημένες προσπάθειες να βελτιώσει την υγεία της, η Victoria ξεκίνησε τη μεταμόρφωση της φυσικής της κατάστασης. «Έχασα περίπου 15 κιλά. Φορούσα νούμερο L και τώρα φοράω S», είπε η Victoria.

Ο δρόμος της προς την επιτυχία δεν ήταν, ωστόσο, χωρίς προκλήσεις. Πάλευε για χρόνια με την κόπωση, το υπερβολικό βάρος και τις αποτυχημένες προσπάθειες σε παραδοσιακά γυμναστήρια με αποτέλεσμα να νιώθει απογοητευμένη. Αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Το πρόγραμμά της, που αποτελείτο από μια ισορροπημένη διατροφή και στοχευμένη άσκηση, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη μεταμόρφωση τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. «Έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση, περισσότερη ενέργεια, περισσότερη δύναμη, περισσότερη αντοχή», είπε.

Η ρουτίνα άσκησης και διατροφής της Victoria

Η άσκηση και η διατροφή πάνε μαζί κατά την απώλεια βάρους και η εμπειρία της Victoria επιβεβαιώνει ότι το ένα σπάνια λειτουργεί χωρίς το άλλο. «Πιστεύω ότι επειδή η άσκηση με έκανε να νιώθω καλύτερα και πιο δυνατή, μου έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο να φροντίζω τι τρώω και να χάσω βάρος», είπε. «Σταμάτησα να τρώω ζάχαρη και αλεύρι και άρχισα να επικεντρώνομαι στα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Συνειδητοποίησα ότι αυτά τα τρόφιμα με βοήθησαν να χάσω λίπος και να αυξήσω την μυϊκή μου μάζα».

«Είχα μεγάλο φόβο για τους υδατάνθρακες. Πάντα τους απέφευγα και έλεγα στον εαυτό μου ότι οι υδατάνθρακες είναι “τερατάκια”. Ο προπονητής μου με ενθάρρυνε να προσθέσω περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή μου. Πάντα απέφευγα το ψωμί, αλλά μετά άρχισα να τρώω μαύρο ψωμί. Ενσωμάτωσα επίσης στη διατροφή μου το καστανό ρύζι και την γλυκοπατάτα. Η κινόα είναι ένα άλλο φαγητό που απολαμβάνω».

Η Ana Reisdorf, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ιδρύτρια του The Food Trends, εξήγησε ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα λαχανικά, υποστηρίζουν την απώλεια βάρους παρέχοντας σταθερή ενέργεια και αυξάνοντας τον κορεσμό. «Χρεώνονται πιο αργά από τους απλούς υδατάνθρακες, βοηθώντας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνοντας την πείνα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερφαγίας και να υποστηρίξει ένα υγιές βάρος», εξήγησε η ειδικός.

Για να στοχεύσει στο λίπος γύρω από την κοιλιά, η ειδικός συνιστά να επιλέγετε υδατάνθρακες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. «Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:

  • βρώμη,
  • κινόα και κριθάρι, καθώς και
  • όλα τα μη αμυλούχα λαχανικά.

Αυτά τα είδη υδατανθράκων βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων ινσουλίνης και στη μείωση του κοιλιακού λίπους, διατηρώντας την πείνα υπό έλεγχο».

Είναι απαραίτητο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες προκαλούν γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης, οδηγώντας σε αυξημένη αποθήκευση λίπους και πείνα.

Ο Jabe Brown, ιδρυτής της Melbourne Functional Medicine, εξήγησε: «Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα τρόφιμα με ζάχαρη χωνεύονται πιο γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα σε ορισμένους ανθρώπους. Επιπλέον, συχνά περιέχουν ένα μη βέλτιστο διατροφικό προφίλ, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός θερμιδικού ελλείμματος μόνο με απλούς υδατάνθρακες».

Τα αποτελέσματα της Victoria

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτυχή του ταξιδιού της Victoria ήταν τα σταδιακά αποτελέσματα. «Η οικογένειά μου δεν μπορεί να πιστέψει τις αλλαγές στο σώμα μου και την επιμονή μου. Οι φίλοι μου είναι έκπληκτοι και τώρα αρκετοί από τους φίλους μου περπατούν τουλάχιστον 10.000 βήματα και άλλοι ξεκίνησαν προπόνηση με βάρη».

Η ιστορία της Victoria χρησιμεύει ως φάρος ελπίδας για όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες στην δική του προσπάθεια γυμναστικής, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Είναι μια υπενθύμιση ότι με επιμονή και το σωστό σύστημα υποστήριξης, ακόμη και το φαινομενικά αδύνατο γίνεται εφικτό», σημείωσε η Victoria.

Καθώς η 57χρονη στρέφει το βλέμμα της σε νέους στόχους φυσικής κατάστασης, θέλει οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι η υγεία και η ζωτικότητα είναι εφικτά σε οποιαδήποτε ηλικία.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ