Στα 104 χρόνια της αρνείται να σταματήσει το ψάρεμα – «Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας μου»

Η Virginia Oliver που συνεχίζει να ψαρεύει αστακούς σε ηλικία 104 ετών αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας της. Εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση από τότε που ήταν 8 ετών. Η υπεραιωνόβια αυτή γυναίκα σηκώνεται στις 3 τα ξημερώματα, τρεις φορές την εβδομάδα, για να ξεκινήσει τη βάρδια της στα ανοιχτά της Πολιτείας του Maine, στις ΗΠΑ.

Η ίδια δηλώνει χαρακτηριστικά ότι θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι να πεθάνει. Μπορεί να είναι 104 ετών, αλλά αρνείται να σταματήσει το ψάρεμα αστακών, μια δουλειά που κάνει από τα οκτώ της χρόνια. «Είναι οικογενειακή παράδοση. Δεν θα ήθελα να κάνω τίποτα άλλο», λέει η Oliver.

Η απίστευτη γιαγιά επιμένει ότι οι μόνοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι οι τραυματισμοί όταν δένει τα αγκάθια των αστακών μεταξύ τους. Είπε ότι ο πιο πρόσφατος τραυματισμός της συνέβη πριν από τρία χρόνια, όταν την τσίμπησε σοβαρά στο μικρό δάχτυλο ένας αστακός.

Αρνείται να συμβιβαστεί με τα στερεότυπα

Η Oliver όταν τραυματίστηκε χρειάστηκε επτά ράμματα, αλλά την απασχολούσε περισσότερο η στάση του γιατρού που την περιέθαλψε. Την ρώτησε γιατί μια γυναίκα στην ηλικία της βρίσκεται έξω στη θάλασσα για αλιεία αστακών. «Του είπα, “Επειδή το θέλω”», είπε η ίδια.

Ξεκίνησε να εναντιώνεται στα στερεότυπα από το 1928, όταν ακολουθούσε τον πατέρα της για ψάρεμα. Ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος και έμπορος αστακών. Ήταν η χρονιά που ο Herbert Hoover έγινε ο 31ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Disney δημιούργησε το “Steamboat Willie”, το πρώτο κινούμενο σχέδιο του Μίκι Μάους με ήχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι το 1920, το έτος που γεννήθηκε η Oliver, ψηφίστηκε η 19η Τροπολογία και οι γυναίκες στην Αμερική κέρδισαν τελικά το δικαίωμα ψήφου.

Η «κυρία των αστακών» αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωίας της

Στα νερά του Maine, μια ασυνήθιστη φιγούρα δαμάζει τα κύματα. Δεν είναι κάποιος ψαράς, αλλά μια 104χρονη. Η Virginia Oliver συνεχίζει να πιλοτάρει το αλιευτικό της σκάφος και να ψαρεύει αστακούς.

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «The Lobster Lady» που κυκλοφόρησε το 2020, αφηγείται την ιστορία της Virginia. Στο ντοκιμαντέρ, αναφέρει: «Όταν ξεκίνησα την αλιεία αστακών, καμία γυναίκα δεν ασχολούνταν με αυτό».

Σε συνέντευξή της, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ απογοητευτεί από σεξιστικά σχόλια στη δουλειά της και πως οι ψαράδες που συνάντησε ήταν «φιλικοί». Στο ντοκιμαντέρ, αναφέρει ότι εργαζόταν μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της, τον αποθανόντα σύζυγό της, καθώς και ότι συνόδευε τον 80χρονο γιο της.

«Η ζωή μου ήταν εντελώς διαφορετική από τη ζωή των περισσότερων ανθρώπων», είπε στον Dale Shierholt, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ. Η ίδια αποκάλυψε ότι το μυστικό της μακροζωίας της είναι να μένει πάντα δραστήρια και απασχολημένη.

Ο ρόλος του ύπνου στην μακροζωία

Κοιμάται στις 9 μ.μ. και ξυπνάει στις 3 π.μ. τρεις φορές την εβδομάδα, για να ετοιμάσει το σκάφος της που ονομάζεται Virginia. Πηγαίνει για ύπνο στις 9 μ.μ. την προηγούμενη νύχτα για να κοιμηθεί αρκετά πριν ξεκινήσει. Είναι πρωινός τύπος, ακόμα και όταν δεν δουλεύει, καθώς συνήθως ξυπνάει στις 5:30 π.μ.

Το «The Lobster Lady» δημιουργήθηκε από τον ερασιτέχνη ιστορικό Wayne Gray, ο οποίος έγινε φίλος με την Virginia και τον γιο της. Είπε ότι συμμετείχε σε οικογενειακό δείπνο στις 6 Ιουνίου 2024, όπου η Virginia γιόρτασε τα 104α γενέθλιά της. Ο Gray ανέφερε ότι οι συγγενείς της υποστηρίζουν την απόφασή της να συνεχίσει την αλιεία αστακών, γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να της πουν να σταματήσει. Είπε επίσης ότι συχνά οδηγούσε το σκάφος και βοηθούσε στη λειτουργία του βαρούλκου. Επιπλέον, μετρούσε τους αστακούς, διασφαλίζοντας ότι πληρούσαν τα πρότυπα μεγέθους που ορίζουν οι αρχές του Maine, πρόσθεσε.

Η Virginia είπε ότι ποτέ δεν ένιωσε ναυτία όταν η θάλασσα ήταν ταραγμένη, ειδικά μετά από 96 χρόνια στο επάγγελμα. «Βρέχομαι μέχρι το κόκκαλο, αλλά δεν με πιάνει ποτέ ναυτία», είπε στον Shierholt.

Η Virginia εξακολουθεί να απολαμβάνει τη γεύση του αστακού

Η 104χρονη δήλωσε ότι δεν έχει βαρεθεί να τρώει αστακούς. «Μου αρέσει ο αστακός σε ψωμάκι, αρκεί να είναι καλά ψημένος». Πέρυσι, αποτέλεσε θέμα ενός παιδικού βιβλίου ενώ την έχουν σταματήσει στον δρόμο για να της ζητήσουν αυτόγραφα. Ήλπιζε πώς θα ενθάρρυνε και άλλες γυναίκες να εισέλθουν σε παραδοσιακά ανδροκρατούμενες βιομηχανίες. «Χαίρομαι που βλέπω νεότερες αστακούς να ακολουθούν τα βήματά μου».



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ