Ρόδος: Οι παράνομες κατασκευές στο beach bar «ξηλώθηκαν» στα χαρτιά – Το κάλεσμα για πάρτι παρά το «λουκέτο»

Τουλάχιστον 15 ημέρες ακόμα, για γραφειοκρατικούς λόγους, θα παραμείνουν οι παράνομες κατασκευές στη θάλασσα, στο beach bar στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, παρά την έφοδο των ειδικών κλιμακίων.

Στο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, φαίνεται ότι εδώ και 10 χρόνια, λαμβάνονται αποφάσεις για λουκέτο, οι οποίες δεν εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα, ο δήμος διέταξε από τον Απρίλιο του 2024 να μπει λουκέτο στο κατάστημα μετά τον περσινό σάλο, όμως μέχρι να καθαρογραφεί η απόφαση, να περάσει από ενστάσεις, προβλέπεται να εκτελεστεί τέλος Ιουνίου.

«Δεν έχει εκτελεστεί η απόφαση και θα γίνει στις 20 του μήνα. Και πέρυσι αυτό έκανε, και τα προηγούμενα χρόνια έτσι λειτουργούσε. Η δική μας απόφαση όμως που πάρθηκε τώρα, δίνει ένα οριστικό τέλος» αναφέρει στον ΑΝΤ1, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιαδης.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, μισθώνει αυτό το κομμάτι γης από το 2014 και με την έναρξή του, άρχισαν και οι επεκτάσεις. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το 2016 ο δήμος αποφασίζει για πρώτη φορά οριστική διακοπή λειτουργίας και εκδίδεται η πρώτη απόφαση κατεδάφισης, χωρίς αποτέλεσμα.

Τα επόμενα 2 χρόνια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και η Κτηματική Υπηρεσία, διαπιστώνουν παράνομες κατασκευές, λαμβάνουν αποφάσεις κατεδάφισης, και πάλι, χωρίς να εκτελούνται.

Το 2018 ο δήμος Ρόδου, ζητά και πάλι λουκέτο, το οποίο μπαίνει όταν τελειώνει η καλοκαιρινή σεζόν. Το ίδιο ισχύει και για τα επόμενα χρόνια, το κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς άδεια παρότι οι ξαπλώστρες είναι μέσα στην θάλασσα αλλά και σε αρχαιολογικό χώρο.

Το 2021 και πάλι λόγω αυθαιρεσιών, λαμβάνεται απόφαση για λουκέτο, ωστόσο ανακαλείται.

Κάλεσμα για πάρτι

Εντύπωση προκαλεί, πως ο ιδιοκτήτης, μέχρι στιγμής, όχι μόνο δεν έχει απομακρύνει τις πλωτές ξαπλώστρες, αλλά διοργανώνει και πάρτι το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο, κάνοντας σχετική κοινοποίηση στα social media.

Το χρονικό

«Λουκέτο» μπαίνει στις 20 Ιουνίου από τον δήμο της Ρόδου, στο beach bar του νησιού καθώς διαπιστώθηκαν μία σειρά από παραβάσεις ακόμη και σε περιοχή που απαιτείται άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία, όπως φαίνεται, δεν υπήρχε.

Νωρίτερα χθες, το enikos.gr είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας σχετικά βίντεο όπου φαίνονται οι μεταλλικές πλατφόρμες μέσα στην θάλασσα, με τους σερβιτόρους να παραδίδουν παραγγελίες, σχεδόν… κολυμπώντας, για δεύτερη χρονιά.

Η απόφαση του δήμου

«Σε γενόμενο έλεγχο από Αστυνομικούς Υπηρεσίας μας, η επιχείρηση βρέθηκε να λειτουργεί καθ’ υπέρβαση αυτής, έχοντας προβεί σε προγενέστερο χρόνο στην κατασκευή έμπροσθεν του καταστήματος, εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας, δαπέδου με μπετόν και πλακάκι, διαστάσεων 25μ. επί 15μ. περίπου, στεγαζόμενο με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων καθώς και δεύτερη κατασκευή δαπέδου-επιπέδου με μπετόν και πλακάκι στην δεξιά πλευρά του καταστήματος που συνδέεται με 4 σκαλοπάτια με την πρώτη, διαστάσεων 45μ. επί 7μ. , στεγαζόμενη με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων κι έχοντας αναπτύξει επί αυτών συνολικά 37 τραπέζια και 150 καρέκλες προς εξυπηρέτηση πελατών. Η συνολική έκταση των κατασκευών αυτών είναι περί τα -690- τ.μ..

Στερούνταν σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιολογίας για την νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, από τα οποία προκύπτει τροποποίηση των όρων λειτουργίας (επέκταση) του εν λόγω καταστήματός λόγω ανάπτυξης εντός χερσαίας ζώνης του αιγιαλού-παραλίας».

Σε έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «για την εγκατάσταση και λειτουργία του καταστήματος ουδέποτε χορηγήθηκε ούτε θα ήταν δυνατόν να χορηγηθεί έγκριση από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας υπό τις παρούσες συνθήκες, εφόσον έχει προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας, προβαίνοντας χωρίς έγκριση σε εκτεταμένες μόνιμες επεμβάσεις και διαμορφώσεις και εγκαθιστώντας σε μεγάλη έκταση αυθαίρετες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και της ισχύουσας νομοθεσίας περί αιγιαλού».

Η απόφαση του δήμου της Ρόδου για τη σφράγιση του καταστήματος αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια:

Παράλληλα νωρίτερα από την απόφαση του δήμου, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας του λιμεναρχείου, στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τυχόν παραβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης τους.

Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος μαζί με την λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες.

Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με το Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ