Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αχλάδια

Τα αχλάδια είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διαιτητικές ίνες και άλλες φυτικές ενώσεις που βοηθούν στην προώθηση της συνολικής υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, είναι καλό να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.

Τα αχλάδια, λόγω της φυσικά υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε φρουκτόζη, θεωρούνται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols – δηλαδή ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες).

Τα FODMAP βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα σε ορισμένα άτομα. Επειδή το έντερο δεν απορροφά καλά αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, καθώς ζυμώνονται στο πεπτικό σύστημα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε αχλάδια

  • Άτομα με πεπτικές διαταραχές
  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Άτομα με πεπτικές διαταραχές

Άτομα με πεπτικές διαταραχές όπως το Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου (IBS) ενθαρρύνονται συχνά να τρώνε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP για τον έλεγχο των συμπτωμάτων, όπως πόνος στο στομάχι, φούσκωμα και αέρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως είναι καλύτερο να επανεξετάσετε την κατανάλωση αχλαδιών. Συμβουλευτείτε πάντα έναν γιατρό σχετικά με τις διατροφικές σας ανάγκες και τις απαιτήσεις του οργανισμού σας σε θρεπτικά συστατικά.

Άτομα με αλλεργίες

Αν και οι αλλεργίες στα αχλάδια μπορεί να φαίνονται σπάνιες, χρειάζονται προσοχή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα συμπτώματα αλλεργίας που εμφανίζονται μετά την κατανάλωση ενός αχλαδιού είναι αντίδραση σε ορισμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο φρούτο, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στη γύρη της σημύδας και στα ροδάκινα.

Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τις φυτικές ίνες στα αχλάδια. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες καθυστερούν την κένωση του στομάχου και αυτό αλλάζει το ρυθμό απορρόφησης της αντιβίωσης.

Σε γενικές γραμμές, τα αχλάδια είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ενώσεις και φυτικές ίνες. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφική αξία των αχλαδιών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της καρδιάς, να προάγει την απώλεια βάρους και να προστατεύσει από τον κίνδυνο ορισμένων προβλημάτων υγείας.

Αν και τα αχλάδια είναι γενικά μια ευεργετική προσθήκη στη διατροφή των περισσότερων υγιών ενηλίκων, άτομα με Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου καλό είναι να αποφύγουν αυτό το φρούτο για να μην επιδεινώσουν τα πεπτικά τους συμπτώματα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ