Ποια είναι η καλύτερη ώρα ύπνου για να ζήσετε περισσότερο και να μειώσετε τις πιθανότητες εγκεφαλικού

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε νωρίς και ξυπνάτε πάντα κουρασμένοι; Μια νέα μελέτη αποκάλυψε την καλύτερη ώρα για ύπνο, η οποία μειώνει επίσης τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ίσως έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να κοιμάστε 8 ώρες τη νύχτα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ανάλογα με την ώρα που πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί.

Η καλύτερη ώρα για ύπνο

Πολλοί από εμάς προσπαθούμε ακόμα να βρούμε την ιδανική ώρα ύπνου για να ξυπνήσουμε ξεκούραστοι και τώρα επιτέλους αποκαλύφθηκε. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η «χρυσή ώρα» για ύπνο που μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι να πηγαίνετε για ύπνο μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ.

Οι κίνδυνοι για όσους πηγαίνουν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα

Βρετανοί επιστήμονες παρακολούθησαν 88.000 συμμετέχοντες στη μελέτη και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες παθήσεις υγείας. Αυτές οι παθήσεις ήταν καρδιαγγειακές νόσοι, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας, της χρόνιας ισχαιμικής καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, η σχέση ανάμεσα στο ξενύχτι και την κακή υγεία ήταν πιο ισχυρή για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. David Plans του Πανεπιστημίου του Exeter δήλωσε: «Το σώμα διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών, που ονομάζεται κιρκάδιος ρυθμός, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της σωματικής και ψυχικής λειτουργίας. Αν και δεν μπορούμε να συμπεράνουμε αιτιώδη συνάφεια από τη μελέτη μας, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι πρώιμες ή καθυστερημένες ώρες ύπνου μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαταράξουν το ρολόι του σώματος, με δυσμενείς επιπτώσεις για την καρδιαγγειακή υγεία».

Όσοι ξενυχτούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συγκεκριμένες ασθένειες

Ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 88.026 άτομα ηλικίας 43 έως 79 ετών που εγγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2010. Στους συμμετέχοντες ζητήθηκε να φορέσουν έναν επιταχυνσιόμετρο στον καρπό τους για 7 ημέρες, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρακολουθήσουν τις ώρες ύπνου και αφύπνισης τους. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επίσης αξιολογήσεις και ερωτηματολόγια σχετικά με τα δημογραφικά τους στοιχεία, την υγεία και τις επιλογές του τρόπου ζωής τους.

Τα άτομα που πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μία από τις ασθένειες σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν μεταξύ 10:00 μ.μ. και 10:59 μ.μ. Ο ύπνος πριν τις 10:00 μ.μ. αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 24% και κατά 12% για όσους αποκοιμήθηκαν μεταξύ 11:00 μ.μ. και 11:59 μ.μ.

Ο Dr. Plans δήλωσε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ιδανική ώρα για ύπνο είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο του 24ωρου κύκλου του σώματος και οι αποκλίσεις μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία. Η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, πιθανώς επειδή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να δούμε το πρωινό φως, το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ