Οι κοντοί άνθρωποι ζουν περισσότερο; Τι αποκαλύπτουν οι μελέτες

Αν είστε ένα κοντό άτομο, μπορεί να έχετε ακούσει πολλά αστεία για το ύψος σας και να έχετε δεχτεί πολλά σχόλια, τα περισσότερα αρνητικά. Αλλά όπως δείχνουν μελέτες, τα αστεία αυτά δεν έχουν καμία βάση, καθώς οι κοντοί άνθρωποι ζουν περισσότερο σε σύγκριση με τους ψηλούς συνομηλίκους τους!

Κατά μέσο όρο, οι πιο κοντοί άνθρωποι μπορεί να ζουν δύο έως πέντε χρόνια περισσότερο από τους ψηλούς ανθρώπους.  Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το γεγονός σε διάφορους παράγοντες, όπως ο χαμηλότερος κίνδυνος ασθενειών και η σύνθεση του σωματικού μεγέθους.

Οι κοντοί άνθρωποι ζουν περισσότερο;

«Μακροζωία» σημαίνει «μακρά ζωή» ή «μεγάλη διάρκεια ζωής». Το να ζει κανείς μακρύτερα δεν σημαίνει ότι η ζωή είναι ευκολότερη ή ότι το άτομο δεν επιβαρύνεται από ασθένειες ή αναπηρίες- σημαίνει απλώς χρόνια περισσότερα από τη μέση διάρκεια ζωής.

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το να είσαι ψηλός σημαίνει υγιή και μακροχρόνια ζωή, αλλά διάφορες μελέτες φαίνεται να το αμφισβητούν αυτό. Η γενετική και ο υγιεινός τρόπος ζωής επηρεάζουν επίσης σημαντικά την υγεία και τη μακροζωία.

Τι ρόλο παίζει το γονίδιο FOX03

Οι γενετικές παραλλαγές στο γονίδιο FOX03 συνδέονται με τη μακροζωία σε ανθρώπους και ζώα. Το γονίδιο σχετίζεται επίσης με το μέγεθος του σώματος και διάφορες βιολογικές διεργασίες που είναι απαραίτητες για την υγεία κατά τη διάρκεια της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού του υποστρώματος (μια χημική αντίδραση), του κύκλου εργασιών των πρωτεϊνών και της επιβίωσης και του θανάτου των κυττάρων.

Οι παραλλαγές αυτού του γονιδίου μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος και οι νευρολογικές διαταραχές.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS One εξέτασε τον γονότυπο FOX03 και τη σύνδεσή του με το ύψος και τη διάρκεια ζωής σε ιαπωνοαμερικανούς άνδρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είχαν ύψος 1,80 μ. ή μικρότερο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να προστατεύονται από το γονίδιο FOX03 και να ζουν περισσότερο. Όσοι ήταν πάνω από 1,80 μ. και 10 εκατοστά είχαν μικρότερη διάρκεια ζωής και δεν ήταν τόσο προστατευμένοι.

Ύψος και κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Μια μελέτη εξέτασε το ύψος και τη μακροζωία σε πρώην επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ψηλότερο σώμα μπορεί να σημαίνει μειωμένη διάρκεια ζωής.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 3.901 εν ζωή και αποβιώσαντες παίκτες που έπαιξαν μπάσκετ από το 1946 έως το 2010. Οι παίκτες είχαν μέσο ύψος 1,80 μ. και 12,7 εκατοστά. Το 5% των ατόμων με το μεγαλύτερο ύψος πέθανε σε πιο μικρή ηλικία σε σύγκριση με το 5% των ατόμων που είχαν χαμηλότερο ύψος.

Εδώ, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η γενετική, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η υγειονομική περίθαλψη, το βάρος, η εκπαίδευση, το κάπνισμα, η διατροφή και η άσκηση ήταν πρόσθετοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής.

Οι ψηλότεροι άνδρες ζουν δύο χρόνια λιγότερο

Μια μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ιταλοί άνδρες με ύψος κάτω από 1,80 μ. και 7,6 εκατοστά ζούσαν τουλάχιστον δύο χρόνια περισσότερο από τους ψηλότερους συνομηλίκους τους.

Η μελέτη εξέτασε τα ποσοστά θανάτου μεταξύ ανδρών που γεννήθηκαν στο ίδιο ιταλικό χωριό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ η μέση διάρκεια ζωής για τη συγκεκριμένη ομάδα ήταν η ηλικία των 70 ετών, οι ψηλότεροι άνδρες ζούσαν περίπου δύο χρόνια λιγότερο από τους κοντύτερους άνδρες.

Μικρότερα σώματα και φύλο

Η έρευνα έχει εξετάσει τις διαφορές στο μέγεθος του σώματος των ανδρών και των γυναικών και πώς αυτές επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής. Οι γυναίκες φαίνεται να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, και οι ερευνητές έχουν συχνά επισημάνει την επίδραση των ασθενειών στους άνδρες έναντι των γυναικών ως αποφασιστικό παράγοντα.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες ζουν ένα έως 11 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. Είναι πιθανό ότι το μικρότερο σώμα ή το μικρότερο ύψος μπορεί να θέσει σε πλεονεκτική θέση τις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, όταν πρόκειται για τη διάρκεια ζωής.

Κίνδυνοι για την υγεία

Ορισμένοι κίνδυνοι για την υγεία, όπως οι ακόλουθοι, συνδέονται με το ανθρώπινο ύψος.

Φλεβική θρομβοεμβολή (VTE): Η VTE είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος στις φλέβες και εμποδίζουν τη ροή του αίματος. Μια μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του ύψους και της VTE μεταξύ 2 εκατομμυρίων αδελφών από τη Σουηδία.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που είναι πιο κοντοί από 1,58 είχαν 65% χαμηλότερο κίνδυνο για VTE σε σύγκριση με τους άνδρες που είναι ψηλότεροι. Επίσης, εξέτασαν μια ομάδα εγκύων και διαπίστωσαν ότι όσες ήταν 1,53 και πιο κοντές είχαν 69% χαμηλότερο κίνδυνο για VTE σε σύγκριση με τις έγκυες που ήταν ψηλότερες.

Οι ερευνητές της μελέτης υποψιάζονται ότι οι άνθρωποι με μακρύτερα πόδια και οι ψηλοί άνθρωποι υπόκεινται σε μεγαλύτερη στάση των ποδιών (συλλογή αίματος στα κάτω άκρα) λόγω της μεγαλύτερης υδροστατικής πίεσης (πίεση που ασκείται από τα υγρά μέσα στα αιμοφόρα αγγεία).

Καρκίνος και θάνατος: Μία μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ του ύψους και του κινδύνου καρκίνου, καθώς και του θανάτου από όλες τις αιτίες, εξετάζοντας τα πιστοποιητικά θανάτου 14.440 ανδρών και 16.390 γυναικών ηλικίας 25 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 2,5 εκατοστά ύψους σήμαινε 2,2% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες για τους άνδρες και 2,5% υψηλότερο κίνδυνο για τις γυναίκες. Διαπίστωσαν επίσης ότι 2,5 εκατοστά ύψους σήμαινε 7,1% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο για τους άνδρες και 5,7% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες.

Κολπική μαρμαρυγή: Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι οι ψηλότερες και μεγαλόσωμες γυναίκες είχαν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή από ό,τι οι κοντύτερες και μικρόσωμες γυναίκες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα ως νεαρός ενήλικας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο αυξημένο μέγεθος των κόλπων της καρδιάς στους μεγαλύτερους ανθρώπους, το οποίο θα μπορούσε να διακόψει τις ηλεκτρικές οδούς και να ασκήσει επιπλέον πίεση στους πνεύμονες λόγω του μεγέθους του σώματος.

Γιατί το ύψος επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής

Οι έρευνες σχετικά με το θάνατο έχουν δείξει ότι τα μικρότερα, κοντύτερα σώματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και λιγότερες χρόνιες ή σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή. Παραδείγματα παθήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και οι πέτρες στη χολή.

Ενώ πρόσθετοι παράγοντες όπως η διατροφή και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παίζουν ρόλο στη μακροζωία, δεν είναι απολύτως κατανοητό γιατί οι κοντύτεροι άνθρωποι συγκεκριμένα μπορεί να ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ψηλότεροι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται υψηλότερη θερμιδική πρόσληψη για να λειτουργεί σωστά το σώμα τους. Όπως επισημαίνεται σε διάφορες μελέτες, έχουν μακρύτερα και βαρύτερα οστά και μεγαλύτερα εσωτερικά όργανα.

Παράλληλα οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν πολλά εκατομμύρια περισσότερα κύτταρα από τους κοντύτερους. Περισσότερα κύτταρα σημαίνουν μεγαλύτερη έκθεση σε ελεύθερες ρίζες (ασταθή μόρια που παράγονται από τον κυτταρικό μεταβολισμό και μπορούν να βλάψουν το DNA) και σε εξωτερικές και εσωτερικές τοξίνες.

Επίσης, καθώς το ανθρώπινο σώμα γερνάει, πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για την επιδιόρθωση των ιστών. Όσο περισσότερα κύτταρα έχει ένα άτομο, τόσο περισσότερη επιδιόρθωση πρέπει να γίνει, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής.

Παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά επιβραδύνθηκε με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα μειώθηκε μετά το 2014. Σημαντική συμβολή στην αύξηση της θνησιμότητας έχουν τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτου για συγκεκριμένες αιτίες μεταξύ των νεαρών και μεσήλικων ενηλίκων. Τέτοιες αιτίες είναι οι υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών, οι αυτοκτονίες, οι ασθένειες των οργανικών συστημάτων και, από το 2020, το COVID-19.

Εκτός από τις ασθένειες, τις αυτοκτονίες και την υπερβολική δόση, πολλαπλοί παράγοντες επηρεάζουν τη θνησιμότητα και το προσδόκιμο ζωής. Ανάμεσά τους είναι:

Το φύλο: Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες.

Γενετική: Οι παραλλαγές στα γονίδια συμβάλλουν στον κίνδυνο για πολλές καταστάσεις υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική θνησιμότητα.

Προγεννητικές ή παιδικές καταστάσεις: Καταστάσεις κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννηση ή την πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσαν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής σας.

Υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση: Μια υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της μακροζωίας. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία και στη συμμετοχή σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση υγιούς βάρους και η υγιεινή διατροφή.

Πώς να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα

Οι παρακάτω υγιεινές συνήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα:

Υγιεινή διατροφή: Υγιεινή διατροφή σημαίνει κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Σημαίνει επίσης την αποφυγή ανθυγιεινών τροφών, όπως τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, τα ζαχαρούχα ποτά και επιδόρπια, τα τρανς λιπαρά και το νάτριο.

Καθημερινή σωματική δραστηριότητα: Επιδιώξτε να έχετε τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως μέτρια έως έντονη δραστηριότητα καθημερινά.

Υγιές σωματικό βάρος: Ένα υγιές σωματικό βάρος σας τοποθετεί σε ένα μέσο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) – μεταξύ 18,5 και 24,9.

Κάπνισμα: Πρέπει να το κόψετε τελείως γιατί το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και συνδέεται με πάρα πολλές ασθένειες.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κυμαίνεται μεταξύ 5 και 15 γραμμαρίων ημερησίως για τις γυναίκες και 5 έως 30 γραμμάρια ημερησίως για τους άνδρες. Εάν έχετε παθήσεις υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα για τη διαχείριση μιας σοβαρής πάθησης υγείας, καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα 5 πιο επιβλαβή τρόφιμα που καταστρέφουν τα δόντια – Ποιο ψωμί πρέπει να κόψετε

5 συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε – Κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ