Οι 2 τροφές και το ρόφημα που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη

Μια νέα βρετανική μελέτη φέρνει ευχάριστα νέα για τους λάτρεις των φλαβονοειδών. Η κατανάλωση τροφών και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως το πράσινο τσάι, τα μούρα και τα μήλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη παρακολούθησε 113.097 συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον 2 διατροφικές αξιολογήσεις διάρκειας 24 ωρών για να προσδιοριστεί το “Flavodiet Score” τους. Οι ερευνητές εστίασαν στην κατανάλωση:

  • μαύρου και πράσινου τσαγιού,
  • κόκκινου κρασιού,
  • μήλων,
  • μούρων,
  • σταφυλιών,
  • πορτοκαλιών,
  • γκρέιπφρουτ,
  • πιπεριών,
  • κρεμμυδιών και
  • μαύρης σοκολάτας.

Τα φλαβονοειδή είναι χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτά και έχουν επαινεθεί για τις αντικαρκινικές, αντιιικές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Υπάρχουν 6 βασικοί τύποι φλαβονοειδών, οι οποίοι διαφέρουν στη βιολογική τους δραστηριότητα και στον τρόπο που μεταβολίζονται στον οργανισμό.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, έδειξε ότι η κατανάλωση 6 μερίδων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 26% σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο μίας μερίδας.

Η κατανάλωση ορισμένων φρούτων και τσαγιού, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η κατανάλωση 6 μερίδων τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 26% και αυτό δεν περιλαμβάνει καν το κόκκινο κρασί. Περισσότεροι από 38 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από διαβήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν διαβήτη τύπου 2.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • το υπερβολικό βάρος,
  • την ηλικία άνω των 45 ετών και
  • την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.

Έχει αποδειχθεί ότι οι διατροφές με βάση τα φυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Μήλα και μούρα μειώνουν κίνδυνο διαβήτη

Στη νέα μελέτη, η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσάι την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 21%, μία μερίδα μούρων την ημέρα τον μείωσε κατά 15% και μία μερίδα μήλων την ημέρα τον μείωσε κατά 12%. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης τη θετική επίδραση που έχουν τα φλαβονοειδή στον μεταβολισμό της ζάχαρης, τη φλεγμονή και τη λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

«Αυτή η μελέτη υποστηρίζει τις τρέχουσες συμβουλές για αύξηση της κατανάλωσης φρούτων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος γι διαβήτη τύπου 2, αλλά επισημαίνει έναν συγκεκριμένο ρόλο για τα μούρα και τα μήλα», έγραψαν οι συγγραφείς της έρευνας. «Η ενθάρρυνση μιας εφικτής αύξησης στην καθημερινή πρόσληψη συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως τσάι, μούρα και μήλα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη», πρόσθεσαν.

Η πιστοποιημένη διατροφολόγος Megan Hilbert, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημείωσε ότι αυτά τα «ευρήματα μπορούν να διαδραματίσουν τεράστιο ρόλο στην εκπαίδευση των ασθενών σχετικά με τις διατροφικές συστάσεις». «Αυτό που μου άρεσε πραγματικά σε αυτή τη μελέτη είναι ότι συγκρίθηκαν διαφορετικά φλαβονοειδή και τα δεδομένα έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση του διαβήτη, ενώ ορισμένα τρόφιμα φαίνεται να έχουν πιο προστατευτική επίδραση από άλλα», δήλωσε η ίδια στο MedicalNewsToday.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ