Νοσοκομείο Νίκαιας: Ασθενής αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει – «Οι συμβασιούχοι φύλακες με αυτοθυσία τον ακινητοποίησαν»

Συμβασιούχοι φύλακες του νοσοκομείου Νίκαιας, απέτρεψαν χθες (3/6) το μεσημέρι σε ημέρα εφημερίας, μία νέα αυτοκτονίας ασθενούς, με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, να καταγγέλλει πως δεν είχαν καμία βοήθεια από τους εργολαβικούς φύλακες που συμπληρωματικά φυλάσσουν το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ο ασθενής προσήλθε χθες το μεσημέρι στα επείγοντα του νοσοκομείου, με ψυχιατρικά προβλήματα. Μετά την διαλογή στα επείγοντα, κλήθηκαν οι φύλακες να τον συνοδεύσουν για ψυχιατρική εκτίμηση. «Στη διαδρομή και πάνω στην αερογέφυρα, έφυγε στο κενό με πρόθεση να αυτοκτονήσει. Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι φύλακες τον έπιασαν από τα παντελόνια κρεμασμένο στο κενό με αυτοθυσία και τον τράβηξαν πάνω στην αερογέφυρα. Έφαγαν το ξύλο της αρκούδας για να τον ακινητοποιήσουν».

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, «επειδή έβλεπε κόσμος με τα χίλια ζόρια τον κατέβασαν στο φυλάκιο. Εκεί χαστούκισε συναδέλφους, τον περιόρισαν με γάζες. Η αστυνομία που είχε κληθεί εν τω μεταξύ έφθασε στις 2.30 μ.μ. και έκανε προσαγωγή του ασθενούς στο αστυνομικό τμήμα. ο ασθενής επέστρεψε συνοδεία αστυνομικών για ακούσια νοσηλεία στη ψυχιατρική. Οι συνάδελφοι δεν είχαν καμία βοήθεια από τους εργολαβικούς φύλακες που συμπληρωματικά φυλάσσουν το νοσοκομείο. Εάν δεν ήταν οι συμβασιούχοι φύλακες του νοσοκομείου θα είχαμε μια νέα αυτοκτονία ασθενούς».

«Έχουμε πολλές φορές δημόσια αναφερθεί στην ευσυνειδησία του συμβασιούχου προσωπικού (σοχ) στη καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση που δυστυχώς πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς εργολάβων και τους απολύουν παρ’ ότι έχουν ενεργείς συμβάσεις εργασίας. Εργολάβοι που κοστίζουν τα διπλά χρήματα για το δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα» προσθέτει.

«Οδύσσεια γιατρού στη Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα, ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως «είναι γνωστές οι ελλείψεις ασθενοφόρων στη Χαλκιδική. Στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών προσήλθε με έμφραγμα νέος σε ηλικία ασθενής Παρασκευή μεσημέρι. Του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κρίθηκε ως επείγον περιστατικό να διακομισθεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Το ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ της τοπικής βάσης ήταν απασχολημένο σε άλλο περιστατικό».

Όπως αναφέρει, κλήθηκε ασθενοφόρο από τη Θεσσαλονίκη. Η γιατρός του Κέντρου Υγείας, πάνω στην αγωνία της να σώσει στον ασθενή, μπήκε στο ασθενοφόρο να τον συνοδεύσει σε νοσοκομείο της περιοχής, «ξεχνώντας να πάρει δικά της χρήματα (εάν είχε) για την επιστροφή από εκεί στα Μουδανιά.  Έφτασαν στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» και παρέδωσαν τον ασθενή. Όταν η γιατρός ζήτησε την επιστροφή της στο Κέντρο Υγείας, η απάντηση που πήρε είναι ότι δεν μπορεί το ΕΚΑΒ να τη γυρίσει πίσω. Δεν είχε χρήματα. Της πρότειναν να πάει στο σταθμό του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη να περιμένει και όταν κληθεί το ΕΚΑΒ για διακομιδή ασθενούς από τη Χαλκιδική θα την επιστρέψουν στο Κέντρο Υγείας.  Πράγματι έτσι έκανε και γύρισε σπίτι της μετά ώρες. Επίσης το κέντρο υγείας λόγω της καθυστερημένης επιστροφής της γιατρού καλύπτονταν μόνο με ένα γιατρό. Ή είναι κατάσταση οι διακομιδές να γίνονται με καθαρίστριες, νοσηλευτές, διοικητικούς υπαλλήλους των Κέντρων Υγείας ελλείψει διασωστών. Είναι αυτή κατάσταση και κίνητρα προσέλκυσης στο ΕΣΥ;».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ