«Μου προκαλεί τρόμο και ανησυχία» – Οι καταθέσεις που ρίχνουν φως στην υπόθεση Λύτρα

Δευτέρα 17 Ιουνίου, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και αφού έχει ολοκληρωθεί η απολογία του, ανακοινώνεται στον Απόστολο Λύτρα ότι θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο ίδιος, οι συνεργάτες του, αλλά και συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα δεν κρύβουν την ανακούφισή τους για το αποτέλεσμα.

Της ΑΝΝΑΣ ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ο γνωστός ποινικολόγος, παρά το βαρύ αδίκημα που είχε τελέσει, ξυλοκοπώντας άγρια τη σύζυγό του Σοφία Πολυζωγοπούλου, θα έμενε εκτός φυλακής. Οι όροι που του επιβάλλονται είναι να μην έχει στο εξής καμία επικοινωνία με το θύμα, να φύγει από το σπίτι που διαμένει με τη σύζυγό του και να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης. Ωστόσο, ούτε μία ώρα μετά, παραβιάζει τον πρώτο όρο. Στέλνει δύο μηνύματα προς τη Σ. Πολυζωγοπούλου. «Ζήτησα συγγνώμη και σου ζητάω και τώρα. Ζήτησα να μπω σε θεραπευτικό πρόγραμμα. Μακάρι κάποια στιγμή να με συγχωρέσεις για την πράξη μου», είναι το πρώτο. Αμέσως ακολουθεί και δεύτερο: «Και ενημέρωσε την Ε… να έρθει να πάρει κάποια πράγματα. Σε παρακαλώ, δεν έχω τίποτα».

Η 37χρονη γυναίκα τον διαγράφει. Μία ημέρα μετά, την Τρίτη 18 Ιουνίου, δικηγόρος συνεργάτης του γραφείου ξεκινά μια ομαδική συνομιλία στο Viber στην οποία συμμετέχουν αυτός, ο Απ. Λύτρας και η Σ. Πολυζωγοπούλου, κάτι που γίνεται παρά τη θέλησή της, όπως σημειώνει η ίδια στη μήνυση που κατέθεσε στη συνέχεια και οδήγησε στην προφυλάκιση του γνωστού ποινικολόγου. Στην ίδια μήνυση η Σ. Πολυζωγοπούλου αποκαλύπτει πως είχε δώσει ρούχα και χρήματα στις κόρες του Απ. Λύτρα μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Τσαντάκι με χρήματα

«Στη συνομιλία αυτή απέστειλε μηνύματα ο σύζυγός μου λέγοντας ότι προσπαθούν τα παιδιά του να μιλήσουν μαζί μου για να έρθουν στο σπίτι να πάρουν λεφτά. Σημειωτέον ότι ακριβώς μετά την απολογία του και αφού αφέθηκε ελεύθερος (τη Δευτέρα 17/6), οι κόρες του και ο εν λόγω δικηγόρος ήρθαν από το σπίτι ζητώντας μου ρούχα και τα χρήματα του πατέρα τους και τους παρέδωσα κάποια ρούχα και ένα τσαντάκι με χρήματα που είχε στο σπίτι…», αποκαλύπτει στη μήνυση, στην οποία έκανε λόγο και για την τρομοκράτησή της.

«Τα μηνύματα αυτά που μου απέστειλαν σήμερα για τα χρήματα αποστέλλονται σκοπίμως με προθέσεις που δεν γνωρίζω ποιες είναι, πάντως σίγουρα παραβιάζοντας τον περιοριστικό όρο της μη συναναστροφής μαζί μου και επιδιώκοντας την περαιτέρω τρομοκράτησή μου και την επιβάρυνση της ψυχικής μου υγείας. Σημειωτέον ότι ήδη από χθες παρακολουθούμαι από ψυχολόγους της Αστυνομίας και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μου μού προκαλεί τρόμο και ανησυχία», καταλήγει χαρακτηριστικά η Σ. Πολυζωγοπούλου.

Στη συνέχεια, περιγράφει το πώς παραβιάστηκε ο δεύτερος περιοριστικός όρος που επιβλήθηκε στον Απ. Λύτρα, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το επεισόδιο «εισβολής» στην οικία της, το βράδυ της Τρίτης. «Περί ώρα 22:01 κι ενώ βρισκόμουν στην οικία μου μαζί με τους γονείς μου και αφού έχω επιστρέψει λίγη ώρα με περιπολικό από την ψυχολογική υποστήριξη που δέχομαι στην οποία με πηγαίνουν και με φέρνουν οι αστυνομικοί, αντιληφθήκαμε και οι τρεις να ανοίγει η εξώπορτα της οικίας. Να σημειώσω ότι υπάρχουν δύο ζευγάρια κλειδιά του σπιτιού που έχω εγώ στην κατοχή μου και ήταν μέσα στο σπίτι, και ένα ακόμα, το οποίο ο μόνος που έχει στην κατοχή του είναι ο κατηγορούμενος σύζυγός μου και προφανώς δεν το παρέδωσε στις ανακριτικές Αρχές όταν έλαβε γνώση της διατάξεως του περιοριστικού όρου της μετοίκησης. Αμέσως πάτησα το μπουτόν πανικού που μου έχει χορηγηθεί από την Αστυνομία και το ιδιωτικό κουμπί πανικού που έχω στην κατοχή μου και είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει απευθείας στην Αστυνομία και ενεργοποιεί και τον συναγερμό».

Με τη μήνυσή της, η Σ. Πολυζωγοπούλου στράφηκε κατά του δικηγόρου και της πρώην συζύγου του Απ. Λύτρα κατηγορώντας τους ότι λειτούργησαν ως όργανά του, συνεπώς αυτός είναι ο ηθικός αυτουργός των αξιόποινων πράξεων που τέλεσαν εισβάλλοντας στο σπίτι της.

Κατόπιν των παραπάνω, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Την Τετάρτη 19 Ιουνίου ο Απ. Λύτρας αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου λόγω της μήνυσης της συζύγου του. Ο ποινικολόγος, όμως, δεν είναι ούτε στο σπίτι που έχει δηλώσει στις Αρχές ούτε απαντά στο τηλέφωνο. Η δικογραφία της «εισβολής» διαβιβάζεται στην ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα που χειρίστηκε την υπόθεση του ξυλοδαρμού, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο δικηγόρος της Σ. Πολυζωγοπούλου, Θέμης Σοφός, ενημερώνει τη δικαστική λειτουργό ότι ο Απ. Λύτρας έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Το ίδιο κρίνει και η κυρία Σαλάππα. Εκδίδει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και λίγες ώρες μετά ο ποινικολόγος παραδίδεται. Πριν μπει στο αστυνομικό τμήμα Παλλήνης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, υποστηρίζει ότι δεν παραβίασε κανέναν όρο και πως δεν γνώριζε ότι ο συνεργάτης, η κόρη του και η πρώην σύζυγός του θα πήγαιναν στο σπίτι της Σ. Πολυζωγοπούλου.

Η αντίστροφη μέτρηση

Πλέον, όμως, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει. Την Πέμπτη 20 Ιουνίου εκτελείται το ένταλμα και ο Απ. Λύτρας οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού, εκεί που μέχρι πρόσφατα πήγαινε μόνο ως δικηγόρος κρατουμένων που υπερασπιζόταν. Η εικόνα του επιτυχημένου ποινικολόγου με τη χλιδάτη ζωή κατέρρευσε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Οταν λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα Σαββάτου προς Κυριακή φτάνει με τη σύζυγό του, άγρια ξυλοκοπημένη, στο νοσοκομείο. Και οι δύο ισχυρίζονται ότι η γυναίκα έπεσε από τις σκάλες. Ομως ο γιατρός που την εξέτασε καταλαβαίνει αμέσως ότι τα χτυπήματα που έχει δεν συνάδουν με πτώση και ειδοποιεί την Αστυνομία. «Κλινικά, φέρει εκχυμώσεις και οίδημα προσώπου -μέτωπο, ζυγωματικά, αμφώ- εκχυμώσεις οφθαλμικών κογχών, θλαστικό τραύμα δεξιού λοβού, ωτός, οίδημα και αιμορραγία ρινός, εκδορές και οιδήματα άνω και κάτω χείλους. Η γυναίκα φέρει αίματα στο τριχωτό κεφαλής όπως και τούφες μαλλιών στα ρούχα και στο σώμα της», αναφέρει στην κατάθεσή του ο γιατρός.

Ο Απ. Λύτρας συλλαμβάνεται και λίγες ώρες μετά το θύμα, ενώπιον της ανακρίτριας που πλέον έχει επιληφθεί της υπόθεσης, αποκαλύπτει την αλήθεια, δηλαδή αυτά που έγιναν όταν οι δυο τους έφυγαν από το νυχτερινό κέντρο στο οποίο βρίσκονταν, καθώς θεώρησε ότι η σύζυγός του ανταλλάσσει με κάποιον μηνύματα στο κινητό. Η κατάθεσή της για τον ξυλοδαρμό που υπέστη είναι συγκλονιστική. «Αρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά… Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα για βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα που τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι… Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδελφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτε από όλα αυτά, παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι. Οταν μπήκα μέσα, με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη, του είπα ότι πάω να πλυθώ. Οταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην Αστυνομία, με πρόλαβε, το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου».

Αίτηση διαζυγίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σ. Πολυζωγοπούλου ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Οι τελευταίες ώρες της συνύπαρξής της με τον Απ. Λύτρα φαίνεται πως ήταν αυτές που βίωσε στην κλινική όπου τη μετέφερε εκείνος. Εκεί, η 37χρονη προσπάθησε να πει στο νοσηλευτικό προσωπικό ότι κινδυνεύει. «Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα, της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Οτι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την Αστυνομία… Στον αστυνομικό είπα ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή, αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού, ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή.

Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του… Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε να αντιληφθούν οι αστυνομικοί τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου», καταλήγει στην κατάθεσή της. Κατόπιν αυτού, η ομολογία του Απ. Λύτρα ήταν μονόδρομος, αν και με μια διαφορετική εκδοχή, σε πολλά σημεία, σε σχέση με όσα έγιναν. Ισχυρίστηκε ότι εκείνος της είπε να πάνε στο νοσοκομείο και πως ήταν δική της ιδέα να πουν για πτώση από σκάλα. Υποστήριξε, δε, ότι τα βαριά τραύματά της οφείλονται «στο τέντωμα του δεξιού μου χεριού ενστικτωδώς και παρορμητικά».

Από τις μεγάλες υποθέσεις μέχρι τις φυλακές Κορυδαλλού

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν κατέρρευσε μόνο η εικόνα της «ευτυχισμένης οικογένειας Λύτρα». Κατέρρευσε και αυτή της οικονομικής ευρωστίας όπως προκύπτει μέσα από τα μηνύματα του συνεργάτη τους, ο οποίος ζητά, με πιεστικό τρόπο, χρήματα προκειμένου να πληρωθούν υποχρεώσεις, αλλά και από την αποκάλυψη ότι ακίνητα του ποινικολόγου βγαίνουν στο «σφυρί» λόγω χρεών. Ολα αυτά δημιουργούν αβεβαιότητα και για το μέλλον του δικηγορικού γραφείου. Ενα γραφείο που χειρίστηκε και χειρίζεται ουκ ολίγες υποθέσεις, με αποτέλεσμα ο Απ. Λύτρας να εμφανίζεται συχνά στα ΜΜΕ. Μεταξύ των υποθέσεων αυτών ήταν και η απόπειρα ανθρωποκτονίας της Ιωάννας Παλιοσπύρου με βιτριόλι και η υπεράσπιση της μητέρας της 12χρονης από τον Κολωνό. Πλέον, ο Απ. Λύτρας από το κελί της ΣΤ’ πτέρυγας του Κορυδαλλού όπου κρατείται δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τη δικηγορία. Την ερχόμενη Τετάρτη έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και ο 52χρονος ποινικολόγος επρόκειτο να παραστεί ως δικηγόρος της χήρας του δημοσιογράφου. Παράλληλα, είχε αναλάβει και την υπεράσπιση του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ενώ στο «βιογραφικό» του περιλαμβάνεται και η εκπροσώπηση θυμάτων κακοποίησης. Το 2022 ανέλαβε τη σύντροφο του Θέμη Αδαμαντίδη, η οποία είχε καταγγείλει τον γνωστό τραγουδιστή για ξυλοδαρμό, αλλά και την υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση δολοφονίας μιας 54χρονης από τον πρώην σύζυγό της στην Ιεράπετρα.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ