Μετεωρολόγος εξηγεί τι είναι το πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού – «Τελευταία φορά που ψεκάσαμε τα σύννεφα ήταν…»

Στο πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού, που εφαρμόζεται και στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο ειδικός μετεωρολόγος Γιώργος Φαραζούλης. Όπως εξήγησε, ψεκάζονται τα σύννεφα, ώστε να μην καταστρέφονται οι καλλιέργειες.

«Η μέθοδος τροποποίησης του καιρού δεν είναι κάτι που έγινε τώρα τελευταία, εφαρμόζεται τα τελευταία 50 χρόνια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία σε όλον τον κόσμο», είπε αρχικά ο μετεωρολόγος στον τομέα μετατροπής του καιρού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε χιουμοριστικό σχόλιο, «άρα μας ψεκάζουν κανονικά», ο ίδιος διευκρίνισε: «η συνωμοσιολογία δεν είναι μόνο προνόμιο των Ελλήνων. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό το πράγμα».

Όπως εξήγησε, «με την μέθοδο αυτή ο άνθρωπος προσπαθεί να αλλάξει στο μέτρο του δυνατού κάποια καιρικά φαινόμενα, που αυτά δεν είναι πολλά, απλά να μην πέσει χαλάζι, να καταστείλει το χαλάζι, να προκαλέσει βροχή σε μέρη που υποφέρουν από παρατεταμένη ξηρασία και ανομβρία, να αυξήσει το χιόνι, πάλι για θέματα ξηρασίας και όχι για τουριστικούς λόγους, καθώς επίσης και να διαλύσει ομίχλη σε αεροδρόμια, καθώς εξαιτίας της υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις».

Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα. «Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να προκληθεί βροχή αν δεν υπάρχουν σύννεφα και μάλιστα όχι όποια σύννεφα, αλλά κάποιας κατηγορίας σύννεφα, τα οποία έχουν μέσα έντονο δυναμικό, δηλαδή είναι κατακόρυφης ανάπτυξης και στα οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μηχανισμό της βροχής», είπε χαρακτηριστικά.

Για την μετατροπή του καιρού, υπάρχουν δύο υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται από ειδικά τροποποιημένα αεροπλάνα. Το ένα, όπως είπε, είναι «τα υγροσκοπικά φυσίγγια, είναι στην ουσία απλό αλάτι, γιατί το αλάτι έχει την ίδια κρυσταλλική δομή του πάγου…». «Ακριβώς το ίδιο γίνεται με το χιόνι, αλλά με το χαλάζι, με την μόνη διαφορά ότι στο χαλάζι, εκτός από τα υγροσκοπικά φυσίγγια -πάλι με αεροπλάνα με την καθοδήγηση μετεωρολογικών ραντάρ μέσα σε καταιγίδες- εισάγονται φυσίγγια του ιωδιούχου αργύρου», συμπλήρωσε.

Το πρόγραμμα τροποποίησης του καιρού εφαρμόζεται στη χώρα μας, κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία. «Τελευταία φορά που ψεκάσαμε τα σύννεφα ήταν πριν από 3-4 ημέρες», είπε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Δείτε το βίντεο:

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ