«Μελετώ 20 χρόνια τη μακροζωία και αυτή είναι η Νο1 αλλαγή που πρέπει να κάνουν οι νέοι για να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής» – Τι αποκαλύπτει ειδικός

Για δύο δεκαετίες, ο Dan Buettner έχει μελετήσει τη μακροζωία σε περιοχές όπως η Ικαρία στην Ελλάδα και η Οκινάουα στην Ιαπωνία. Εντοπίζοντας τις «Μπλε Ζώνες» του κόσμου, δηλαδή τις πέντε περιοχές με τους ανθρώπους που ζουν περισσότερο, ο ερευνητής έχει μελετήσει ποιοι παράγοντες οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να επηρεάσει θετικά τη μακροζωία ενός ατόμου, λέει ο Buettner. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προσεκτική επιλογή των τροφών που καταναλώνετε.

Η ιδανική διατροφή για μακροζωία

«Μια μέση γυναίκα 20 ετών θα μπορούσε να ζήσει περίπου 10 επιπλέον χρόνια αν υιοθετούσε μια διατροφή τύπου Blue Zone», λέει ο Buettner, αναφερόμενος σε μια ολική, φυτική διατροφή. Οι άνδρες, επίσης, όπως διαπίστωσε ο ειδικός, θα μπορούσαν να ζήσουν 13 επιπλέον χρόνια αν έτρωγαν σαν τους κατοίκους των Μπλε Ζωνών. «Ακόμα και για έναν 60χρονο, είναι σημαντικά 6 επιπλέον χρόνια ζωής».

«Δεν χρειάζεται να περιμένετε τα χρυσά σας χρόνια για να αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα. Υπάρχει ένα βασικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα 20 τους από τώρα για να αυξήσουν τα χρόνια ζωής τους», λέει ο Buettner.

Φέρτε μαζί σας και τους… φίλους σας για μακροζωία

Σύμφωνα με τον Dan Buettner, ερευνητή μακροζωίας, ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα είναι να περιβάλλεστε από ανθρώπους που τον συμμερίζονται. «Διαλέξτε μια ομάδα φίλων που θεωρεί τη δραστηριότητα ως μορφή διασκέδασης», προτείνει. «Οι φίλοι σας θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες συνήθειες υγείας σας σχεδόν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Ο Buettner γυμνάζεται συχνά με τους φίλους του, κάνοντας μαζί τους δραστηριότητες όπως ποδήλατο και pickleball. Αναφέρει ότι η κοινή άσκηση, τους έχει βοηθήσει επίσης να αναπτύξουν πιο στενούς κοινωνικούς δεσμούς. Οι συνήθειές του συμβαδίζουν με αυτές των εκατοντάχρονων, όπως η 102χρονη Deborah Szekely, η οποία κάνει τους καθημερινούς της περιπάτους με μια στενή φίλη και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «βρουν φίλους που είναι δραστήριοι».

«Οι φίλοι σας θα επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες συνήθειές υγείας σας σχεδόν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», αναφέρει ο Dan Buettner.

Ο Buettner επισημαίνει ότι έχοντας έναν φίλο με υγιεινές διατροφικές συνήθειες στον κοινωνικό σας κύκλο, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές φαγητού. «Αν όλοι οι φίλοι σας μαζεύονται γύρω από το μπάρμπεκιου, την πιτσαρία ή κάτι τέτοιο, αυτά θα τρώτε κι εσείς», λέει ο Buettner. «Ο νέος φίλος σας που είναι vegan ή vegetarian, αυτό το άτομο θα σας δείξει πώς να μαγειρεύετε ή πού να βρείτε καλό φαγητό φυτικής προέλευσης».

Όταν οι άνθρωποι γύρω σας τρώνε τακτικά ολόκληρα, φυτικά τρόφιμα, είναι πιο πιθανό να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια και ως αποτέλεσμα, να ζήσετε περισσότερο.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ